2003 senesinde, Sarımsaklı Plajına yakın bir mevkide yaptığımız tatilde, Şeytan Sofrası'nı es geçemezdik. Peki buraya neden Şeytan Sofrası denilmiş? Burası ile ilgili bir sürü efsane, rivayet anlatılır. Bunların en bilindiklerinden bazıları şunlar:
Bir efsane, Cennetten kovulan şeytanın, yeryüzündeki cenneti ararken bulduğu, geriye ayak izlerini bıraktığı yer der.
Bir diğer efsane, Zeus'un süt annesi İda, Zeus'a zarar vereceği gerekçesiyle Şeytanı kovar. Üç ayaklı olduğuna inanılan şeytanın bir ayağı İda dağı eteklerinde, bir ayağı Midilli adasında, bir ayağı da Şeytan Sofrasında, şeklinde.
Başka bir rivayete göre ise, 1500'lü yıllarda, kilise bir Rum'u Ayvalık'a sürgüne gönderir. Penelelope, Osmanlı egemenliği döneminde bu tepede uzun yıllar bir başına yaşar. Bir yıl yaşanan büyük kuraklığı, halk, kiliseden kovulduğu için uğursuz saydıkları bu Penelelope'den bilir. Onu öldürmeye karar verirler ve toplanarak tepeye gelirler. Ancak Penelelope, gerçekten şeytanca bir plan yapmıştır. Çok zengin bir sofra kurar. Zaten açlıktan gözü dönmüş olan halk, bu zengin sofrayı görünce Penelelope'yi unutur ve sofraya oturur. Penelelope de kaçarak ellerinden kurtulur.
Bir rivayete göre de, bu tepe kimsenin bilmediği bir yerdir. Çevre köylüler ise civar ilçelerin turist çekmesine, kendi köylerine kimsenin uğramamasına içerlemektedir. Bir gün, bir köylünün dikkatini çeker bu tepenin manzarası. Muhtara haber uçar. Muhtar ve bir kaç köylü mezelerini alıp tepeye çıkarlar. Bir yandan muhabbet edip bir yandan da demlenirlerken buraya turistleri çekecek ilginç bir rivayet uydurmaya karar verirler. İçlerinden birisi ortası delik olan bir kayanın şeytanın ayak izi olduğu dedikodusunun yayılması fikrini ortaya atar. Ve şeytanın bile aklına gelmeyecek bu düşünceye gönderme yapıp o kayaya şeytanın ayak izi, bu tepeye de Şeytan Sofrası adı verilir.
Görüldüğü üzere birbirinden farklı şeyler söylenmiştir burası için. Kim, ne zaman, ne için söylemiştir bilinmez ama işe yaradığı kesin. Bu tepenin namı almış başını gitmiş. Bölgeye manzara izlemek, gün batımını görmek, hatta para atıp, çapul bez bağlayıp dilek dilemek için gelenler bir hayli fazla.
Şeytan Sofrası
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde, büyük kayalık tepelerin üzerinde, sönmüş bir volkandan arda kalan lav birikintileriyle oluşmuş, Ayvalık Adaları ve Midilli Adası manzarasına hakim, şekli yuvarlak bir sofrayı andıran bir tepededir.
Tepeye geldiğinizde öncelikle kemerli bu kapıdan geçersiniz. Kemerli kapının yıllar içindeki değişimini aşağıdaki fotoğraflarda göreceksiniz. Şeytan Sofrası, 2012 ocak ayında çıkan şiddetli fırtınada, tesisin büyük hasara uğraması nedeniyle onarım ve tadilattan geçmiş. Biz gitmeyeli bayağı bir elden geçmiş burası. Ama açık söylemek gerekirse o zaman daha bir doğal, bakirmiş sanki. İnsan elinin değdiği her yer gibi burası da yapılaşmadan nasibini almış.
Şeytan Sofrasında özel işletme bir tesis var, seyrine doyulmaz manzaranın keyfini çıkartırken çayınızı, kahvenizi yudumlayıp, karnınızı doyurabileceğiniz bir kafe-restoran.
Şeytan Sofrası 2003
Şeytan Sofrası 2015
Şeytan Sofrası 2023
Şeytanın Ayak İzi
Üzerinde Şeytanın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği, şekli kocaman bir ayağı andıran çukur. Demir kafes içine alınan çukura para atıp dilek dileyenler azımsanmayacak kadar fazla ve bunlara turistler de uymuş durumda. Acaba o ayak izine atılan paraları kim topluyor ve hangi amaç için kullanıyor merak ettim doğrusu.
Bizim gittiğimiz zaman bu tellere ip, bez, çapul bağlama gibi hurafe davranışlar yoktu. Şimdi ise teller dilek dileyen insanların bağladığı bez parçalarıyla dolmuş. Ve insanlar da dileklerinin kabul olacağına inanır olmuş.
Tepeye çıktık, Şeytanın ayak izi olduğu rivayet edilen çukuru gördük ama bizi asıl ilgilendiren enfes manzarasıydı buranın. Uçsuz bucaksız deniz ve adalar manzarasının seyrine doyum olmuyor gerçekten de. 360 derecelik panoramik manzarasıyla, Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nı görmek de mümkün. Aşağıdaki fotoğraf 2003 senesine ait.
Bu fotoğraf ise günümüze ait. Manzara aynı güzellikte, değişen tek şey tesisin masa, sandalye ve çevre düzenlemesi.
Tepenin, seyrine doyulmaz manzarası ve temiz havasının haricinde gün batımı çok meşhur. Zamanınız varsa gün batımını izlemenizi tavsiye ederim. Buraya özellikle gün batımını izlemeye gelenler olduğunu ve bunun için turlar düzenlendiğini de belirteyim.
Şeytan Sofrasına nasıl gidilir ?
Ayvalık'tan Sarımsaklı yolunu takip ettiğinizde, yer yer konulmuş Şeytan Sofrası tabelalarını takip ederek bölgeye ulaşabilirsiniz. 1 kilometrelik bir yokuşu çıktıktan sonra Şeytan Sofrası ve manzarasını karşınızda bulacaksınız.
Cunda Adası - Ayvalık, Ayvalık - Cunda Adası, Ayvalık - Sarımsaklı - Şeytan Sofrası istikametinde, 2007 yılında taksi dolmuşlar hizmete girmiş. Ayvalık Belediyesi otobüsleri de belirli aralıklarla buraya sefer düzenliyormuş bilginize.