Sarımsaklı Plajı

Bizim, Egemen ve Derin'den önceki yaşantımızda, Engin ile gidip 2-3 gün kalmışlığımız var bu güzel yerde. O dönem hasır plaj örtümüzü plajın altın sarısı kumlarına serip, sakinliğin keyfini çıkarttığımız, masmavi berrak denizinde ferahladığımız, sahil kesimini bu kadar çok otel-motel gibi işletmelerin işgal etmediği bir yerdi. Tabi bahsettiğim tarih bundan neredeyse 20 sene öncesine ait. İnsan elinin ve teknolojinin el attığı her yer nasıl değişip gelişiyorsa Sarımsaklı da o misal. Bizim gittiğimiz zamandan beri çok değişip gelişti şüphesiz.
Biz gittiğimiz 2003 senesinde, deniz kenarından uzak merkeze yakın bir pansiyon odasında kalmıştık. Kahvaltımızı yapıp güneş batana kadar güneş, deniz, kum üçlüsünün keyfini çıkartırdık. Öğle atıştırmalığımız için önceliğimiz meşhur Ayvalık tostu idi genelde. E buraya gelip de yerinde Ayvalık tostu yemeden dönmek olmazdı zaten. Akşam yemekten sonra merkezde kısa bir tur atıp, o zaman sayılı olan eğlence yerlerinin önünden geçerek yürüyüş yapar, çalan müziğe dışarıdan dinleyici olarak dahil olurduk.

O zamanki dönemin 36 pozluk filmli makineleriyle şimdiki gibi sınırsız fotoğraf çekme imkanımız olmadığı için elimdeki fotoğraflardan birkaçını paylaşabildim. Zaten hepi topu 9 fotoğraf çekmişiz Sarımsaklı'da 36'lık filmden. 
Sarımsaklı, Balıkesir ili Ayvalık ilçesi Küçükköy beldesi sınırları içinde yer alan uzun plajı, altın sarısı kumsalı ve pırıl pırıl masmavi tertemiz deniziyle ün kazanmış, en çok tercih edilen tatil beldelerinden biri.

Sarımsaklı çevresinde, Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünyanın en iyi kumuna sahip olduğu belgelenen 22 adet plaj bulunmakta. Sarımsaklı plajlarında, resmi kamp, turizm işletme belgeli,  yatırım işletme belgeli ve belediye belgeli konaklama tesisi ile çok sayıda restoran, bar, kafeterya ve disko hizmet vermekte. Konaklama için her şey dahil, tam-yarım pansiyon, oda-kahvaltı sistem deniz kenarı otel-motel-hotel-butik otelden tutun da, sadece oda parası vereceğiniz pansiyon, apart gibi seçenekleri var. Bunların deniz kenarında olanı da var belde içi yerleşim alanında hizmet vereni de.

Toplam uzunluğu kesintisiz 5 kilometre eni ise 50 ile 100 metre arasında değişen Ayvalık Sarımsaklı plajlarının Türkiye genelinde başka bir örneği yoktur. Kumundaki insan sağlığına çok uygun radyasyon etkileşimleri ve deniz suyunun arılığı ile de adeta sağlık hizmeti vermektedir.
Sarımsaklı'da etli ve hamur işi yemekleri, saka denilen peynirle yapılan turşuları, Boşnak böreğini, adı artık marka olmuş, Ayvalık'a özgü Ayvalık tostunu, Balıkesir'e özgü Höşmerim tatlısını, yöreye özgü papalina balığının ızgarasını, radika, hindiba, turp otu, arapsaçı ve istifno gibi Ege otlarından yapılan yemekleri ve mezeleri, deniz ürünlerinden yapılan mezeleri, mis gibi zeytinyağlıları afiyetle yiyebilirsiniz.

Buraya kadar gelmişken günlük tekne turlarına katılabilir, eğer zamanınız ve imkanınız varsa Zeytin Müzesi, Tımarhane Adası, Cennet Tepesi Şeytan Sofrası (5 km), Kozak Yaylası (8 km), Ayvalık Körfezi (8 km), Cennet Ada Koyu (9 km), Agios Yannis Kilisesi (9 km), Cunda Adası (12 km), Nebiler Şelalesi (20 km), Şahinderesi Kanyonu (36 km), Güre Kaplıcaları (42 km), Allianoi Antik Kenti (48 km) gezip görebilirsiniz.

Sarımsaklı'da denize girmeden, Ayvalık tostu yemeden, yöreye has zeytin yağından almadan, Şeytan Sofrasında gün batımını izlemeden, Cunda Adası'na uğramadan sakın dönmeyin. Biz o zaman Şeytan Sofrası ve Cunda Adası'nı da gezmiştik ama burada çok uzun bir yazı olacağı için onları sonraki yazıma sakladım.