Kadir Gecesinin Anlamı
Sözlükte Kadir (Kadr) kelimesi, ''hüküm, şeref, güç, yücelik'' gibi anlamlara gelir. Dini literatürde ise ''Leyletü'l-Kadr'' şeklinde Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır.
Kadir Gecesi Ne Oldu?
Kuran-ı Kerim'de adı geçen tek gece, Kur'an-ı Kerim'in 97. suresi olan Kadir Suresi'dir. Kadir Suresi Mekke döneminde inmiş olup 5 ayettir. Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfuz'dan (Olmuş ve olacak her şeyin yazılı olduğu kitap) yeryüzüne parça parça ilk defa indirilmeye başladığı, Cebrail'in (as) Hz. Muhammed'e (sas) ilk vahiy ile birlikte peygamberlik vazifesini getirip tebliğ ettiği kutsal bir gecedir. Kadir Gecesi, Peygamber Efendimizin bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir.
Kadir Gecesinin Önemi
Hazreti Muhammed Kadir Gecesinin fazileti ve önemi hakkında şöyle buyurmuştur:
''Kim ki, faziletine inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır.''
Kadir Suresinde bildirildiğine göre, bu gecede Allah'ın izniyle melekler ve Cebrail yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hakim olur. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, maddi ve manevi pek çok hikmet ve rahmeti, bereket ve mağfireti bünyesinde barındırır. Esenlik ve güvenlik her tarafa yayılır. Sema kapıları açılır. Dua ve tövbeler kabul edilir. Kadir Gecesi öyle kıymetli bir gecedir ki kılınan namazlar, edilen dilekler, dualar asla geri çevrilmez.
Kadir Gecesi Ne Zaman?
Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27. gününün gecesidir.
Kadir Gecesi Ne Yapmalı?
Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak, hata ve günahlar için tövbe ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.