Avşa Adası Ulaşım, Konaklama, Plajları

Avşa'ya 4-5 kez gitmişliğim vardır. İlk 2-3 seferim evlilik öncesi aile, arkadaş tatiliydi. Genelde sahil şeridindeki sadece oda hizmeti veren pansiyonlarda kalmıştık. Evlilik sonrası 2009 'da Egemen'in hayatımıza dahil olmasıyla, Egemen 9 aylıkken gelmiştik adaya tekrar. O zaman konaklama şeklimiz, Egemen ve onunla birlikte bizim de daha rahat edeceğimiz bir sisteme dönmüştü. İskeleye yakın Palmiye Otel'de kalmıştık. En son, 2014 senesinde aile dostlarımızla, sahil şeridinden uzak, iki aile toplam 4 çocuk, daha rahat ve sakin bir yer olan Aydın Motel'de konaklamıştık. Benim gittiğim dönemlerdeki Avşa, aynı Avşa değil tabi.
Avşa Adası Nerede?
Türkeli (Türkeli, Avşa olarak değiştirilmiş), nam-ı diğer "İstanbul'un Bodrum'u" Avşa Adası. Avşa, Balıkesir'in Marmara ilçesine bağlı bir ada. (Bu arada, Balıkesir, 32 adet ada ve 15 adacıkla en çok adaya sahip il ülkemizde fakat bunların pek çoğu yerleşime kapalı). Ada, ilçe merkezine 11 km, il merkezine ise 155 km uzaklıkta bulunuyor. Adaya en yakın kara bağlantıları, Tekirdağ'ın Şarköy, Çanakkale'nin Biga, Balıkesir'in Erdek ilçeleri.

Uzunluğu 9 km, genişliği 4 km, yüzölçümü 36 km², kıyılarının toplam uzunluğu 27,5 km olan Avşa Adası'nın, ortalama 3.000 kişilik olan yerli nüfusu, yazın yoğun geçen turizm sezonu dolayısıyla 150.000-200.000 kişiyi görüyormuş.
Uydudan Avşa Adası
Avşa Adasına Ulaşım
Avşa Adası'na karadan ulaşım yok. Ancak deniz yoluyla ulaşım var adaya. İstanbul'dan Yenikapı ve Bostancı İskelesi İDO hızlı feribotları ile; Tekirdağ'dan Akport Limanı; Balıkesir'den Erdek Limanı vasıtasıyla feribotlarla ulaşım sağlanıyor. Ayrıca, İstanbul, Tekirdağ ve Erdek'ten kalkan arabalı vapurlar aracılığı ile arabalı ulaşım imkanı da bulunuyor.
Avşa Adasında Ne, Nerede?
Feribottan indiniz, iskeleden çıkışınızı yaptınız. Bu arada adada ön sahil şeridinde motorlu kara araçlarının girişi yasak, sadece belediyeye ait görevli araçlar zorunlu hallerde kullanıyor bu yolları. Sırtınızı iskeleye verdiğinizde sol sahil şeridi boyunca uzanan trafiğe kapalı bir yol, önünüz sıra araçların mecburi istikamet gittiği düz yol ve sağ tarafa doğru yine araç trafiğine kapalı bir yol görürsünüz.

İskele meydanının karşısından araçların gittiği yolu takip ettiğinizde yolun sonunda ve kavşağın hemen solundaki yolda, adanın süpermarket ve pazar alanına çıkarsınız. Burada da konaklama için işletmeler var, deniz kıyısındaki konaklama yerlerine nazaran daha uygun fiyatları. Yine aynı bölgede tarihi Çınar Altı Çay Bahçesi bulunuyor. Koca çınarın gölgesinde ister atıştırmalık bir şeyler yiyin, ister serinletici bir şeyler için, ister maç yayını izleyin.
İskelenin sol ve sağ taraflarındaki trafiğe kapalı sahil şeridinden giderseniz ağırlıklı olarak otel, pansiyon, restoran, bar ve kafelerin olduğu yere gidersiniz. Aradaki fark iskelenin sol kısmı daha sakin ve nispeten fiyat olarak daha uygunken sağ taraf daha canlı, hareketli, kalabalık. Bir de birçok lokanta, hediyelik eşya dükkanı gibi yerler bu sağ tarafta bulunuyor. Yani hareket ve canlılık istiyorsanız sağ, sakin bir ortam istiyorsanız sol tarafı tercih edebilirsiniz. Bizim gibi çocuklu aile iseniz sahile paralel, 2-3 arka caddelerdeki konaklama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Sağ taraftaki sahil şeridinden devam ettiğinizde ilk olarak süs eşyası, hediyelik eşya, her türlü giyim eşyası, deniz malzemeleri gibi çok çeşitli eşyaların satıldığı dükkanları, dövmecileri, restoran ve kafeleri görürsünüz. Bu dükkanları geçince yol boyu sıralanmış, gündüz kafe akşam bar hizmeti sunan işletmeler var. Gündüz denizden çıkıp atıştırmalık ve doymalık bir şeyler yerken bir yandan da tavla, okey oynayabilirsiniz. Gündüz bu hizmetleri veren kafeler akşam son ses mini disko bar oluveriyorlar. O yüzden gençler tarafından en çok tercih edilen yerler oluyor bu kısım. Genelde bunların olduğu binalarda oda konaklama hizmeti veren pansiyonlar bulunuyor.

Sol tarafta otellerin, pansiyonların haricinde denize paralel restoranlar, türkü evleri ve canlı müzik yapan yerler var. Ayrıca sahil yolunu izlediğiniz takdirde yolun hemen bitimindeki parkın sağında lunapark karşınıza çıkacak. Çocuklar için iyi bir eğlence alternatifi burası. Özellikle akşamları cıvıl cıvıl oluyor.
Avşa Adası Konaklama
Yazımın başında, farklı dönemlerde kaldığımız otel ve motelden bahsetmiştim. Bir gezi sitesinin, müşteri yorumlarından oluşan otel sıralamasının ilk on listesinde, Bahar Aqua Resort Otel, Alâ Avşa Otel, Avşa Motel, Zeus Otel, Avşa Avantgarde Hotel, Avşa Kum Motel, Ciner Otel, Mavikoy Beach Resort, Atamer'in Bahçesi ve Ayata Hotel yer alıyor. 

Okulların kapanması ile beraber, genelde temmuz başı ile ağustos sonu arasındaki zaman adanın en kalabalık ve yoğun sezonu olduğundan, fiyatlar da buna göre farklılık gösteriyor. Bununla beraber yer, konum, kalite, sunulan hizmet ve bayram dönemleri itibarı ile pansiyon, otel, motel, apart fiyatları da değişiyor. 
Avşa Adası Plajlar, Denizler
Adanın en büyük özelliği dört bir yanının kumsallarla, plajlarla çevrili olması. Yani gözünüzün gördüğü her yerden denize girebilirsiniz. İskelenin her iki tarafında uzanan Avşa Merkez Plajının ince çakıl ve kum şeklinde kumsalı var. Burada günlük şezlong-güneş şemsiyesi ücreti verip güneşlenebileceğiniz gibi kendi plaj havlunuzu serip, şemsiyenizi açıp güneşlenebilirsiniz de. Plajda boş yer bulmak için çok öğleye kalmamanızı öneririm. Ya da sabahtan plaj boşken bir uğrayıp yer tutmakta, havlunuzu, şemsiyenizi koymakta yarar var derim.

Ön tarafın kalabalık plajından ziyade daha sakin yerlerde denize girmek isterseniz kuzeyde Değirmenardı, Kardeşlar, Mavi Koy, Akvaryum, Kamburtarla, Çiftlik, Atanaş, Sandıklı, Kunduz Suyu ve Kaca Ağaç Plajları; güneyde, Kumbaşı, Manastır, Beyaz Saray; adanın arka tarafında Küçük Koy, Ali Baba, Kavakiçi, Sarp Yamaç, Yiğitler ve Altınkum Plajlarını tercih edebilirsiniz.

Avşa'nın denizi ise doğal kumlu ve berrak. Dibini net bir şekilde görebiliyorsunuz. Deniz birden derinleşmiyor, ilk etapta sığ bir suyu var. Bu da çocuklu aileler için bir artı. Zaten belirli bir seviyeden sonra güvenlik dubaları çekilmiş denize. Ama bazı dönemler deniz anasına rastlayabiliyorsunuz nadiren de olsa, bunu da yazmakta fayda var.

Yüzmenin haricinde deniz bisikleti, jet ski, kano kiralayıp deniz keyfi yapabilirsiniz. Ya da adanın arka merkezindeki bazı dükkanlardan bisiklet, motosiklet kiralayıp ada turu yapabilir, arka taraftaki koylara, plajlara gidebilirsiniz.
Avşa Adasında Ne Yenir?
Avşa Adası ile özdeşleşmiş meşhur yemekler arasında; midye dolma, kumpir, kokoreç, kumru ve adanın üzümlerinden elde edilen meşhur şarapları yer alıyor. Yeme içme anlamında her damak tadına hitap eden balıktan deniz mahsullerine, kebaptan ızgaralara, ev yemeklerinden fastfooda ve daha bir çok çeşitlilikte hizmet veren restoranlar var. Pansiyon ve apart otellerde konaklayanlar için de çarşı, pazar, market var. Buranın Ada Karası üzümlerinden yapılan şarapları meşhurmuş. Şarap konusunda faaliyet gösteren Bortaçina Şarap, Büyülü Bağ Şarap, Kardeşler Şarap ve Sezer Şarap firmaları varmış. 

Avşa Adasında, kahvaltı, atıştırmalık ve akşam yemeği anlamında oldukça fazla seçenek var. Kahvaltı için, Gün Batımı Karadeniz Sofrası, Gül Pastanesi, Avşa Pastanesi, Atamer'in Bahçesi, Poyraz Cafe Avşa öne çıkan mekanlar. 

Popüler bir gezi sitesinin yaptığı müşteri memnuniyeti sıralamasında ilk on restoran listesinde, Tarçın, Tarihi Çınar İsmet'in Yeri, N'fes, Nuri Usta Karadeniz Pide, Meral Et, Yağmur Büfe, Ahmet Uzun Restoran, Meşhur Elif Ana'nın Yeri, Ömer Deniz Restoran ve İskele Lokantası bulunuyor.

Avşa Adası Barlar, Gece Kulüpleri
Avşa Adası'nda gece hayatı barlar sokağı ve diskolar olmak üzere iki ayrı yerde toplanmış durumda. 

Barlar sokağı, iskeleden indiğinizde sağda kalan yerde yoğun olmak üzere, iskelenin her iki tarafına uzanan trafiğe kapalı alan boyunca devam ediyor. Buralarda canlı müzik, kareoke bar, türkü evi, taverna, bar, mini disko bar gibi çeşitli eğlence hizmeti veren yerler var. Dışarı taşan müziklere akşam yürüyüşlerinde denk gelirsiniz muhakkak.

Bunların haricinde adanın ilk, en eski ve en meşhur diskosu Tanz'la beraber, Liatris ve Arena isminde şu an toplam 3 tane büyük açık hava diskosu var. Diskolar genellikle, barlar sokağındaki eğlencelerin sona ermesiyle dolup taşıyor. Tabi açık hava diskosu olduğu için bunlar biraz iç kısımda kalıyorlar.
Adaya gelmeden önce, internetten yer ve fiyat araştırmanızı, bayram tatillerinden önce muhakkak yer ayırttırarak gelmenizi tavsiye ederim. Eğer hasbel kader gidip yer bulurum derseniz, Avşa Adası'na gelip feribot iskelesinden karaya ayak bastığınızda ellerinde çeşitli otel, motel, pansiyon isimleri taşıyan insanları görürsünüz, hepsi kendi götürecekleri yerin en uygun, en yakın, en iyisi olduğunu söyleyecektir. Ki siz bunlara aldanmayın. Dediğim gibi muhakkak bir ön araştırma yapıp öyle gelin. 

Egemen ve Derin'den önce, böyle müzik yapan yerlere çok gitmişliğimiz varken şimdi maaile yürüyüş yapıp önlerinden geçtiğimiz bu mekanlara dışarıdan kulak misafiri oluyoruz. Artık yaşımızın kemale ermeye başlaması mıdır yoksa çocuklu bir hayat yaşıyor olmamız mıdır bilmem, sakinlik, biraz da sessizlik arıyoruz sanırım. Ama gençlere lafım yok. Adabıyla eğlencenin dibine vursunlar, gençlik bir kez yaşanıyor ve geri gelmiyor nitekim.