Berat Ne Demek?
Aslı "Berâet'' olan Berat sözlükte, "Bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak" demektir. Arapçada da temize çıkma anlamına gelir. Bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece, günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Berat Gecesi, kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar verilmiştir.
Berat Gecesi, Kur'an'ın, Levh-i Mahfuz'dan (Arapça, korunmuş levha anlamına gelir. İnsanların başlarına gelecek şeyleri de ihtiva ettiği için Kader Kitabı da denir) dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "İnzâl" denir.
Berat kelimesi, borçtan, hastalıktan, suç ve cezadan beraat etme, kurtulma, günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete ulaşma demektir. Berat Kandili, Allah'ın rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma kapılarını ardına kadar araladığı, müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükafatlandırdığı bir zaman dilimidir.
Berat Kandili Ne Zaman?
Berat Kandili, (Arapça: ليلة منتصف شعبان, Şaban'ın yarısı) Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesidir. Berat Kandili Ramazan'ın habercisi olarak değerlendirilir. Mübarek 3 ayların ise son kandilidir.
Berat Gecesinin Önemi
Berat Gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i Mahfuz'da yazılır. Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. Bu gece herkesin amelleri Allahü Teâlâ'ya arz olunur.
"Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ''Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim'' buyurur".
Berat Gecesi Ne Yapmalı?
Bu gece, Allahü Teâlâ'nın ihsan ettiği bütün nimetlere şükretmeli, yapılan hatalar, günahlar için de tövbe etmeli, Cehennem ateşinden kurtulmayı istemelidir. "Ya Rabbi, bize dünya ve ahiret saadeti ihsan eyle, bize hidayet verdikten sonra, kalplerimizi kaydırma" diye dua etmelidir. Yine bu mübarek gecenin gündüzünü ve gecesini dua ve ibadetlerle, tövbe ve istiğfar ile, Allah'ı zikretmekle, Peygamberimize salavatla, hamd ve şükür ile geçirmeliyiz.