Bayrampaşa Şehir Parkı / Park Ada

Bu şehir parkını daha önce internette tesadüfen görmüş ve incelemiştim. Özellikle açık alan olması, lunapark, oyun alanları, yapay göleti bulunması sebebiyle Egemen ve Derin için güzel bir gün olur düşüncesiyle gitmiştik.

Park Ada ya da Ada Park da denilen Bayrampaşa Şehir Parkı 30 Temmuz 2003'te açıldı. Marmara Bölgesi'nin fonksiyonları itibariyle en büyük parkı olma özelliğini taşıyor. Park, 480.000 m²'lik bir alan üzerine kurulu. 270.000 m²'si yeşil alan olarak düzenlenen park, gezi ve eğlence mekanlarına sahip, sosyal ve kültürel etkinliklerin gerçekleştirildiği, sportif faaliyetlerin yapıldığı büyük bir alan.
Parkın genel görünümü.
Park içinde otopark, şelaleler, suni gölet, amfi tiyatro, açık hava sineması, piknik ve yürüyüş alanları, koşu ve yürüme parkuru, bisiklet yolları, bayrak kulesi, helikopter pisti, lunapark, çocuk oyun alanları, at eğitim ve binme alanı, mini hayvanat bahçesi, tenis, basketbol, voleybol, futbol gibi açık ve kapalı spor alanları, halı sahalar, hobi bahçeleri, sebze bahçesi, çiftlik hayatı bölümü, sergi alanı, güzel sanatlar eğitim ve sergileme alanları, tartan pist, kafeler, restoranlar var.

Parkın 2 giriş-çıkış noktası var. Birincisi lunapark girişi, ikincisi ise otoparkın hemen yanında ve yapay gölete giden kapı. Hafta arası için çok yeterli olduğunu düşündüğüm otopark bizim gittiğimiz hafta sonunda oldukça yoğundu.
2023 Güncel Bilgi: Araçla Gelenler İçin Otopark Ücreti Saat Sınırı Olmaksızın 50 TL
Biz otoparkın yanındaki kapıdan giriş yaptık. Öğle üzeri olduğu için arabaya park yeri bulmada sorun yaşamadık. Ama öğleden sonra artan kalabalıkla gelenler nasıl yer buldu onu bilemem. Girişte güvenlik görevlileri var. İçeri girerken çantamızda çekirdek olup olmadığını sordular. (Bunun nedenini biraz sonra yazacağım). Doğal olarak olmadığını söyleyerek girdik içeri.
Park genel talimatları. Talimatlardan anlaşıldığı üzere parka bisiklet, scooter, kaykay, paten, top, uçurtma, evcil hayvan, kabuklu yemiş sokmak yasak.
Güvenlik noktasını geçtikten sonra sağ tarafta yönetim binası, sol tarafta İstanbul il sağlık müdürlüğüne bağlı, ambulanslı bir ilk yardım merkezi var.
Parkta, Arnavut kaldırımı taş döşemeler yürüyüş yolu, kırmızı yol da yürüyüş parkuru olarak düzenlenmiş. Arnavut kaldırımlı taş döşeme yolda, yol boyunca çardak şeklinde gölgelikli oturma yerleri yapılmış. Kırmızı yürüme parkuru yolu boyunca da aralıklarla bir çok noktaya spor aletleri konulmuş.
Sebze bahçesinde ne tür bir faaliyet yapılıyor yetkili göremediğimden soramadım. Sebze bahçesinde sarımsak, ahududu, böğürtlen, nane, kara lahana, enginar vardı gördüğüm kadarıyla.
Yazımın başlangıcında içinde küçük bir hayvanat bahçesi olduğunu yazmıştım. Egemen ve özellikle Derin bayılır hayvanat bahçesine. Ama maalesef hayal kırıklığına uğradık. Hayvanat bahçesi denilen alanda tavuk, horoz, ördek gibi bir kaç çeşit kanatlı hayvan türü vardı. Dolayısıyla oyalanmadık burada fazla.
Arnavut kaldırımı döşemeli yolda yol boyunca mısır, dondurma gibi elde atıştırmalık yiyecek ve su gibi içecek satılan bu stantlardan var.
Bana göre, bu parkı cazibe noktası yapan özelliklerden birincisi bu yapay göletin olduğu alan. İçinde amfi tiyatro, yapay şelale, asma köprüler, deniz bisikleti bulunuyor. Ve göletin etrafında restoranlar. Gölete birazdan tekrar değineceğim, parkı gezmeye, keşfetmeye devam.
Yapay göletten lunaparka giden yol piknikçi alanı olmuş. İsteyen banklı küçük çardaklarda isteyen de yanında getirdiği örtüyle yerde yapıyor pikniğini. Şimdi gelelim çekirdek mevzusuna. Burada elinde çekirdek çitlemeyen yok gibiydi neredeyse. Güvenlikten bir şekilde geçip çekirdeklerini çitlemenin, yayılmanın keyfini yaşıyor insanlar. Bunu kafama not aldım, çıkışta güvenliğe bir uğrayacağım.
İçilebilir suların aktığı nostaljik çeşme ve genel alandaki tuvalet.
Parkta kısa bir yürüyüş, çevre incelemesi yaptıktan sonra bir kahve molası vermeye karar verip önümüzde ilk beliriveren bu Kır Kahvesi'ne gittik. Mekan güzel, temiz, girişteki masada günlük gazeteler var, bebek mama sandalyeleri düşünülmüş. Ama bu güzellik, kahve konusunda benden eksi aldı. Süt tozundan yapılmış makine kahvesi, bir de kocaman kupada. Tadına göre hak etmiyor parasını bence. Neyse en azında bir mola vermiş olduk diye çıkıyoruz oradan.
Kır Kahvesi'nin hemen karşısında da Balcoon isimli bu cafe var. Bir sonraki gelişimiz olursa buranın kahvesini denerim belki de.
Kır Kahvesinde otururken burada bir at binme merkezi olduğunu öğrenip oraya yöneldik. Seyisler eşliğinde ata biniyor, pist çevresinde 2 tur dönüyorsunuz. Gişeden ödeme yapıp jeton alıyorsunuz bunun için. Egemen ve Derin ayrı ayrı bu zevki tattılar. Ama ne yalan söyleyeyim özellikle çocukların kasksız, korumalıksız sadece seyisin çocukların beline sarılmasıyla ata bindirilmelerini güvenli bulmadım. Bu konuda yeterli değil güvenlik önlemi.
2023 Senesi At Biniciliği Fiyatı, 1 Turu 30 TL. (Bizim gittiğimiz 2015 senesinde tur ücreti 5 TL imiş, nereden nereye).
Ve döndük geldik yapay gölete. Maaile deniz bisikletine binmeye karar verdik. Bunun için gerekli bilgiyi aldık. Deniz bisikletleri 2 ve 4 kişilik. Fotoğrafta da görüldüğü üzere 2 kişi 5 TL, 4 kişi 10 TL, 10 dakika boyunca. 10 dakika burada hemen hemen 3-4 tur atmanız için yeterli geliyor. Suyun derinliği 45 santim. Bizim kısmetimize 3. fotoğraftaki beyaz 4 kişilik deniz bisikleti çıktı.
2023 Senesi Deniz Bisikletleri Fiyatı, 10 Dakikası 2 Kişi İçin 40 TL, 4 Kişi İçin 70 TL 
Yapay göletin etrafında gölet manzaralı restoranlar var.
Suyun içinde balık, kaplumbağa gibi canlılar var ama su o kadar kirli ve bulanık ki zor görüyorsunuz bu canlıları. Bakım, temizlik gibi çalışmalar yapılmıyor sanırım.
10 dakikalık deniz bisikleti turundan sonra istikamet lunapark. Yapay gölet ve lunapark arasında bu bayrak kalesi var. İçine girmedik, girişi var mı yok mu onu da bilemiyorum o yüzden.
Lunaparka oyun salonundan yol bulup girdik. Oyun salonunun içinde de güzel aletler var, tabi jetonlu.
2023 Senesi Oyun Salonu Jetonları 20 TL
Buranın cazibe merkezi olmasının bir sebebi yapay gölet demiştim, ikincisi de bu lunapark kuşkusuz. Şehir parkının en kalabalık yeri de burası doğal olarak. Lunaparkta eğlenmeye başlamadan önce gişelerden jeton alıyorsunuz. Bir jeton 4 TL.
2023 Senesi Lunapark Jeton Ücreti 24 TL
Ailece bindiğimiz tek alet dönme dolap oldu. Yukarıdan parkı ve çevreyi kuş bakışı görebilirsiniz. Güzel bir seyri var.
Bayrampaşa Şehir Parkına ve yerleşim yerine dönme dolaptan kuş bakışı manzara bu.
Aile eğlencesinden sonra Egemen ve Derin'in eğlencesi için çocuk oyun aletlerinin olduğu yerdeyiz. Aletlerin hepsinde belirli bir yaş sınırı var aklınızda olsun.
Lunaparkta uzun bir süre geçirdikten sonra, Derin'in uyku saatinden ve ana yemekten önce atıştırmalık bir şeyler yiyelim dedik. Ve lunaparktan çıkışta gördüğümüz Yörük Köyü Aile Çay Bahçesine girdik. Egemen ve Derin için birer tost, patates kızartması, Engin ve bana da Ayvalık Tostu sipariş ettik. Ama Ayvalık Tostu muydu bu tost tanıyamadım. İçinde 1 dilim salam 1 dilim büfe sucuklu, bol Amerikan salatalı, mayonez ve ketçaba bulanmış bir tost. Ayvalık olmadığı kesin. Görünüm, lezzet fiyatını hak etmiyor.
Kısa bir mola da çocuk oyun parkında verdik. Büyük bir çocuk parkı. Ama kaydıraklı ünitenin üst tahta kısımlarının arasında boşluk var, küçük çocuğunuz varsa dikkat edin, her an ayak, bacak sıkışması yaşayabilirsiniz. 
Bayrampaşa Şehir Park bünyesinde açılan Ters Ev, 2023 Senesi Giriş Ücreti: 0-5 yaş ücretsiz, Yetişkin 30 TL, Öğrenci 25 TL

Ve gün sonu. Çıkışta, otoparka arabamıza giderken, içeri girişte bize ''çantanızda çekirdek var mı'' diye soran güvenlik görevlisinin yanına gittim. ''Bize girişte çekirdek var mı diye soruyorsunuz ama içeride piknik alanlarında herkes çekirdek çitliyor, nasıl oluyor bu iş'' diye sordum. Güvenlik görevlisinden de ''biz dışarı giriş kapısında soruyoruz, içeri müdahale edemiyoruz, içeride dolaşan güvenlik görevlisi arkadaşlar bakıyor'' yanıtı geldi. Demek ki kapıda çantanda varsa bile yok de içeri gir çitle. Kurallar herkes için konulmuş ve bir amaç içeriyorsa hepimizin uyması gerekir. Duyarlı ve sorumluluk bilinci olan her vatandaşın görevi bu.
Ve benim izlenimlerim. Fotoğraflarda yorumlarımı yazdım genel olarak, bunlara ilave olarak:
''Burası Bayrampaşa Belediyesi Şehir Parkı ama içeride gördüğüm kadarıyla belediyeye ait bir sosyal tesisin olmaması eksiklik. Yeme içme yerleri özel işletmeler olduğundan fiyatlar bu ilçeye, muhite göre yukarıda. Bayrampaşa ve civar semt insanlarını biliyorsanız gelen kitle bu özelliklerde. Özellikle lunaparkın keyfini çıkartmak istiyorsanız pazar yerine cumartesiyi tercih edin gelmek için'' diyebilirim..

Ama aynı zamanda şehrin içinde nefes alabileceğiniz, uzun yürüyüşler yapabileceğiniz, örtünüzü yayıp çimlere uzanabileceğiniz, deniz bisikletine binebileceğiniz, çocuklarınızın eğlenebilmesi ve keyifli vakit geçirebilmesi için hem lunapark hem oyun alanı ikisi bir arada betonlaşmamış geniş bir alan arıyorsanız gelip gezmenizi, görmenizi tavsiye ederim. 

Bayrampaşa Şehir Parkı hafta sonları ve tatil günlerinde 08:30 – 01:00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Adres: Kocatepe Mahallesi Hudut Yolu Caddesi / Bayrampaşa