19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramı Neden Kutlanıyor?

19 Mayıs 1919, bir toplumu esaret altında kalmaktan kurtaran, Türk Milletinin ulus olmaya yönelik olarak yazgısını değiştiren, yarınlarını aydınlatan, çağdaş uygar bir yaşama yönlendiren ve sonuçta tam bağımsızlığını sağlayan büyük Türk ulusunun ve Atatürk'ün doğum günüdür.

19 Mayıs 1919 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biridir. Atatürk'ün 16-19 Mayıs 1919'da İstanbul'dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.

Atatürk 19 Mayıs 1919'da Bandırma vapuruyla Samsun'a çıktığında gördüğü manzara pek parlak değildi. Şehirde İngiliz işgal kuvvetleri vardı. Pontusçular sokaklarda kol geziyordu. Halk kendisini koruyamayacak durumdaydı.

İşte bu şartlar altında Mustafa Kemal, yıpranmış, hatta devlet olarak egemenliğini yitirmiş bir İmparatorluğun yerine yepyeni, modern, genç ve dinç yeni bir Türk Devleti kurmak, her şeyden önce yurdumuzun toprak bütünlüğünü korumak için Anadolu'ya geçerek savaşmaya karar verdi.
Mustafa Kemal Paşa'nın giriştiği bu iç ve dış savaşlar, O'nun 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla başlamaktadır. Mustafa Kemal, Türk Milleti'ne ve Türk Gençliği'ne karşı duyduğu sonsuz güvenle atıldığı bu savaştan galip çıkararak yeni Türk Devleti'ni kurdu.

Temellerini attığı bu genç devletin gelişerek yücelmesi de ancak Türk Gençliği'nin çalışmalarıyla, onların beden ve ruh sağlığıyla başarılabilirdi. Bundan ötürü Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin ve İnkılapların muhafaza ve savunulması görevini, inandığı ve en çok güvendiği Türk Gençliği'ne verirken, onların beden ve ruh sağlığını koruyacak çalışmalarının sonucunu her yıl Türk Milleti'nin gözleri önüne sermesine fırsat verecek bir bayramla kutlamayı düşündü.

19 Mayıs 1919'da, O'nun Türk Milleti'ne ve Gençliği'ne güvenerek savaşa atıldığı günü Türk Gençliği'ne "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak armağan etti.

Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa 24 Mayıs 1935'te "Atatürk Günü" adı altında kutlanmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 1981 yılından başlayarak, ''Atatürk'ü Anma Günü'' olarak da kutlanmaya başlandı. 

Özgür, bağımsız bir ülke olabilmek adına, kurtuluş mücadelemizin başladığı 1919 senesinin yıl dönümü bugün. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik Ve Spor Bayramımız hepimize kutlu olsun.