Miraç Nedir?
Miraç, yükseğe çıkma aracı, yükselmeyi sağlayan manevi bir araç anlamına gelir. İslam dinine göre Miraç, Recep ayının 27. Gecesi, Cenab-ı Hakkın daveti üzerine, Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde, Peygamber Efendimizin Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce âlemlere, İlâhî huzura yükselmesidir.
Miraç Kandili Ne Zaman?
Miraç Kandili, Recep ayının 27. gecesidir. Miraç mucizesi, hicretten bir buçuk yıl önce, 621 yılı başlarında gerçekleşmiştir. .Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada, Hz. Peygamber (s.a.v) Mescidül-Haram'dan Beytü'l-Makdis'e (Kudüs) götürülür. İkinci aşamayı ise Hz. Peygamber (s.a.v)'in Beytü'l-Makdis'ten Allah'a yükselişi oluşturur.
Miraç Gecesi Neler Oldu?
Peygamber Efendimiz Mescid-i Haramdan (Mekke'den), Mescid-i Aksa'ya (Kudüs'e) ata benzer beyaz bir Cennet bineği olan Burak ile geldi. Kudüs'e gelmeden yol üzerinde, Hz. Musa'nın makamına uğradı, orada iki rekât namaz kıldı, daha sonra Mescid-i Aksa'ya geldi. Orada bütün peygamberler kendisini karşıladı. Miracını kutladılar. Peygamber Efendimiz burada peygamberlere iki rekat namaz kıldırdı, bir hutbe okudu.
Bir rivayette Hz. İsa'nın doğduğu yer olan Bethlehem'e (Arapçası Beytüllahim) uğradı, orada da iki rekât namaz kıldı. Ve bugün Kubbetü's-Sahra'nın bulunduğu yerden Muallak Taşının üzerinden Miraca yükseldi. Semanın bütün tabakalarına uğradı.
1. kat semada: Hz. Adem’le,
2. katta Hz. İsa ve Hz. Yahya,
3. katta Hz. Yusuf,
4. katta Hz. İdris,
5. katta Hz. Harun,
6. katta Hz. Musa
7. katta Hz. İbrahim ile görüştü. Onlar kendisine “Hoş geldin” dediler, tebrik ettiler.
Bundan sonra Hz. Cebrail ile birlikte imkan ile kâinatın bittiği yer Sidretü'l-müntehâ'ya geldiler. Peygamberimiz, orada ikisi gizli, ikisi açıktan akan (Nil, Fırat) dört nehir gördü. Sonra her gün yetmiş meleğin ziyaret ettiği Beytü'l-Ma'mur'u ziyaret etti.
Cebrail:
-"İşte burası Sidretü’l–Müntehâ’dır. Ben buradan bir parmak ucu ileri geçecek olursam, yanarım" dedi. Hz. Cebrail'in buradan öteye gitmesi mümkün değildi. Peygamberimiz, bundan sonra Refref adında bir vasıta ile zaman ve mekandan uzak olan Cenab-ı Hakkın cemaliyle müşerref oldu.
Peygamberimiz, Rabbinin huzurundan döndükten sonra Hz. Musa ile karşılaştı. “Allah ümmetine neyi farz kıldı?” diye sorunca, Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam “50 vakit namaz” buyurdu.
Hz. Musa'nın, “Rabbine dön, azaltması için Rabbinden niyazda bulun, ümmetin buna güç yetiremez” demesi üzerine, Peygamberimiz, beş sefer Cenab-ı Hakka niyazda bulundu, her seferinde 10 vakit indi, sonunda beş vakitte karar kıldı.
Daha sonra Peygamberimiz, Hz. Cebrail'in rehberliğinde Cenneti, Cehennemi, ahiret menzillerini ve bütün âlemleri gezdi, gördü, Mekke'ye döndü.
Miraç Sonrası Yaşananlar
Sabah olunca, Kabe'nin yanında Mekkelilere Miracı anlattı. Onlar Peygamberimizden delil istediler. Peygamberimiz, onlara yolda gördüğü kafilelerinden haber verdi. Kureyşliler hemen kafileleri karşılamak için Mekke dışına çıktılar. Gelenleri aynen Peygamberimizin haber verdiği gibi gördüler ama iman nasip olmadı.
Ama yine de Peygamberimizden üst üste Miraca çıktığına dair delil istediler. Peygamberimiz, Kudüs'e, Mescid-i Aksa'ya uğradığını anlatınca Kureyşliler, “Bir ayda gidilebilen bir yere Muhammed nasıl bir gecede gidip gelebilir?” diye itiraz ettiler, Ardından da Mescid-i Aksa'yı görmüş olanlar, “Mescid-i Aksa'yı bize anlatır mısın?” diye Peygamberimize soru yönelttiler. Peygamberimiz şöyle anlattı:
“Onların yalanlamalarından ve sorularından çok sıkıldım. Hatta o ana kadar öyle bir sıkıntı hiç çekmemiştim. Derken Cenab-ı Hak birden Beytü'l-Makdis'i bana gösterdi. Ben de ona bakarak her şeyi birer birer tarif ettim. Hatta bana, ‘Beytü'l-Makdis'in kaç kapısı var?’ diye sordular. Halbuki ben onun kapılarını saymamıştım. Beytü'l-Makdis karşımda görününce ona bakmaya ve kapılarını teker teker saymaya ve anlatmaya başladım.”
Bunun üzerine müşrikler:
“Vallahi doğru tarif ettin” dediler ama yine de iman etmediler.
O esnada Hz. Ebû Bekir çıkageldi, müşrikler durumu ona haber verdiler. Hz. Ebû Bekir, “Eğer bu sözleri ondan duymuşsanız şüphesiz doğrudur” diyerek hemen tasdik etti ve bundan sonra Hz. Ebû Bekir “Sıddık, tereddütsüz inanan” unvanını aldı.
Miraç Gecesiyle Gelen Hediyeler
Hazreti Muhammed “Ben Miraçtan daha güzel bir şey görmüş değilim” diyerek o gecenin önemini anlatmıştır. Miraç Gecesi dünyaya dönerken ümmetine hediyeler getirmiştir. Bu hediyeler şunlardır;
- Birincisi: Beş vakit farz namazı getirmiştir. İhsan şuuruyla kılınan namazlar, ümmetin miraç asansörleri olacaktır.
- İkincisi: “Âmenerrasûlü” diye bilinen ayetleri getirmiştir. (Bakara, 2/285–286)
- Üçüncüsü: İsra Suresi’nin 22–39. ayetlerinde bahsedilen on iki adet İslâm prensibini getirmiştir.
- Dördüncüsü: Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmadan ölen kimselerin günahlarının affedileceği ve Cennet’e girecekleri müjdesini getirmiştir.
- Beşincisi: İyi amele niyetlenen kişiye (onu yapamasa bile) bir sevap, eğer yaparsa on sevap yazılacağı, fakat kötü amele niyetlenen kişiye (onu yapmadığı müddetçe) hiçbir günahın yazılmayacağı ancak işlediği zaman da sadece bir günah yazılacağı müjdesini getirdi.
Miraç Gecesi Ne Yapılmalı?
Miraç Gecesinde de diğer tüm kandiller gibi yapılan dualar, ibadetler ve tövbe çok önemlidir. Gündüzünde oruç tutmak, kaza ve nafile namazı kılmak, Kur’an-ı Kerîm okumak, tövbe ve istiğfar etmek, dua etmek, salavat getirmek, sadaka vermek yapılacak ibadetlerdendir.