14 Şubat Sevgililer Günü Hikayesi

Sevgililer Gününün hikayesini bilmeyen yoktur herhalde. Şöyle bir iki kelam edeyim, bir de bilgilerimi kontrol edeyim diye internette baktım, her yerde aynı hikaye. Oku oku bitmiyor. Ben de şöyle bir özet geçeyim dedim.

Eski Roma'da 14 Şubat günü Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi, kadınlık ve evlilik tanrıçası olan Juno' ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırmış. Bir gün sonra da Lupercalia Bayramı başlarmış. (Roma' da, kötü ruhları kovarak şehri temizlemeyi ve böylelikle sağlık ve bereketi serbest bırakmayı amaçlayan, 13 Şubat' dan 15 Şubat' a kadar kutlanan çok eski bir Roma pastoral festivali). Gençler sadece bu bayram süresince birbirlerinin partneri olurmuş. Romalı genç kızlar, isimlerini bir kağıda yazıp kavanoza atar, Romalı genç erkekler de kavanozdan bu kağıtları çekerek bayram süresince eğlencelere beraber katılacağı kızı seçermiş. Bu çekiliş bayramdan bir gün önce 14 şubat günü yapılırmış. Gençler bayram eğlencelerinde birbirlerine aşık olurlarsa evlenirlermiş.

Roma' yı zalimce yöneten İmparator 2. Claudius, bu evliliklerden dolayı ordusunda savaşacak asker bulamazmış. Bu yüzden Roma' daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırmış. Aziz Valentine de Roma' da yaşayan bir papazmış. Claudius' un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etmiş. İmparator bu durumu öğrenmiş ve Aziz Valentine' i önce tutuklamış, sonra da sopayla döverek öldürtmüş.
Bu arada Roma' daki putperestler de, Lupercalia Bayramı' nı kendi putperest tanrıları için kutlarmış. Hristiyan Kilisesi evlenmemiş gençlerin putperestler ile birlikte anılmasından rahatsız olmuş. Lupercalia Bayramı' nın başladığı günü “Aziz Valentine Günü” olarak kutlamaya başlamışlar.

Yıllar geçtikçe 14 Şubat sevgililerin, aşıkların birbirlerine aşk mesajları yolladığı bir gün haline gelmiş. 1800' lü yıllardan sonra Amerika' da Esther Howland' ın ilk sevgililer günü kartını yollamasından sonra da toplumsal bir kutlamaya dönüşmüş.

Ülkemizde ise ilk Sevgililer Gününün kutlandığı tam tarih kesin olarak bilinmemekle birlikte, 1980' li yıllardan sonra kutlanmaya başlandığı ve yaygınlaştığı düşünülmektedir.

Sevgililer Günü, sevgimizi göstermek için bir vesile olsun. Ama bir günle sınırlı olmasın. Sevgimizi her gün yaşayalım. Bir gün değil, her gün sevgiyle yaşamak dileğiyle.