İçinizde sizden bir can taşıdığınızı fark ettiğinizde ilk ne yaptınız? Size en yakın eczaneye gidip hamilelik testi aldınız ve sonuç pozitif mi çıktı? O zaman hastaneye gidip bir kadın doğum uzmanına görünme vaktiniz geldi demektir. Peki hastaneye gittiğiniz ilk andan, doğum yapacağınız sürece kadar hangi testler, tahliller yapılacak biliyor musunuz?
Hastaneyi ilk ziyaret:
-Hastanede ilk olarak kilo tartımı, tansiyon ölçümü yapıldı. Ultrason muayenesinde gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığına bakıldı. Evet bebeğimiz buradaydı, 5 hafta 5 günlüktü. Doktorum, folik asit, demir, kalsiyum hapları yazdı bana. Ultrasondan sonra bir de kan testi yapıldı. Tam idrar tahlili, tam kan sayımı (demir eksikliği için), kan grubu tayini, hepatit B(sarılık), Toxoplazma (bir tür parazit), Rubella (Kızamıkçık) ve CMV Ig (idrar, tükürük, gözyaşı, meni, anne sütü, cinsel ilişki, kan nakli gibi yollarla bulaşan bir virüs) TSH (tiroid), hemoglobin elektroforez (akdeniz anemisi), HIV testi, sifiliz (frengi) gibi çok yönlü bir tahlildi bu. Sonuçları 5 gün sonra alacaktık.
-5 gün sonra tahlil sonuçları için gittik hastaneye. Bağışıklık sistemimin sağlam, testler de tahlillerde sorun yok.
-1 hafta sonra bebeğimizin kalp atışını dinlemek için gittik doktoruma. Makineli tüfek gibi dakikada 100-130 atıyormuş minik kalbi. 7 hafta 3 günlük bebiş. Tekrar kan ve idrar testi yapıldı, protein seviyemin düşük çıkması sebebiyle vitamin ve mineral hapları yazıldı.
-1 ay sonra ikili tarama testimiz vardı. Bebeğimiz 12 hafta 4 günlük olmuş. 10-15 dakikalık detaylı bir ultrason ve kan testinden oluşan bir muayene bu. (İkili tarama testi, anneden alınan kanda Beta HCG: hamilelikte salgılanan bir hormon ve PAPP-A: gebeliğe özgü plazma proteini-A düzeylerinin ve ultrasonda bebeğin ense kalınlığının ölçülmesinden oluşuyor). Kan testinin sonuçları 1 hafta sonra çıkıyor.
-Kan testinin sonucunu almaya gittiğimizde her şey yolundaydı. Muayenede bebeğimiz 13 hafta 4 günlüktü, Doktorum, kesin olmamakla beraber %60-70 oranında cinsiyetini de söylemişti.
-5 hafta sonraki doktor randevumda 18 haftalık 3 günlük olan bebeğimizin cinsiyeti kesin belli oldu. Egemen geliyordu :)
-Bir sonraki randevumuz yaklaşık 45 gün sonra idi. Yapılan ultrason muayenesinde 24 hafta 5 günlüktü Egemen.
-14 gün sonraki hastane ziyaretimizde glukoz yüklemesi (bildiğin şekerli su) yapıldı. Bunun için aç karnına gitmek gerekiyor tabi. Önce kan alınıyor, sonra 50 gram şekerli su içiriyorlar, 1 saat sonra tekrar kan alıyorlar. Sonra doktoruma muayene oldum. Egemen 26 hafta 5 günlük olmuş. Akşam üstü telefonla sonuçları öğrenmek için aradığımda değerlerin yüksek çıktığını, 4 gün sonra tekrar şeker yüklemesi için hastaneye gelmemi söyledi doktorum.
-4 gün sonra tekrar, sabah aç bir şekilde gittim. Yine önce kan aldılar, bu sefer 100 gram glukoz yüklemesi yapıldı. 4 saat, saat başı kan aldılar. Artık sonuçlar için dayanamadım. Akşam aradığımda değerlerimin normal çıktığını öğrendim. Eğer yüksek olsaydı diyete başlamam hatta belki de insülin iğnesi kullanmam gerekebilirdi. Tabi bu hamileliğe özel bir durum. Hamilelikte oluşabiliyor ve hamilelik sona erdiğinde bitiyormuş.
-5 gün sonra tekrar doktor kontrolü ve ultrason muayenesi için hastanedeydik, Egemen 29 haftalıktı.
-Tam 1 ay sonra yine doktor kontrolü ve ultrason muayenesi için doktorumdaydım 34 haftalık olmuş Egemen.
-15 gün sonra yine doktor kontrolü ve ultrason muayenesi.
-15 gün sonra tekrar...
-1 hafta sonra tekrar gittiğimizde hamileliğimde 38. haftamdaydım. Gittikçe sıklaşıyordu doktor kontrolleri. Bu kontrolde NST (non stres test- NST fetusun iyilik halinin saptanması için yapılan testlerden birisidir) testine girdim. Göbeğin üstüne 2 ölçüm cihazı takılıyor, biri bebeğin kalp atışlarını, diğeri de annenin kasılmalarını ölçüyor. Elinize de bir buton veriyorlar, bebeğin hareketini hissettikçe butona basıyorsunuz. 20-25 dakika kadar sürüyor bu işlem. Ölçümlerimiz iyi, kalp atışları normal, hissetmesem de kasılmalarım varmış.
-5 gün sonra tekrar NST testine girdim. Sonuç iyi. Kasılmalarım sıklaşmış, benim hafif karın ağrısı şeklinde hissettiğim şey kasılmalarmış ve 10 dakikada bir kasılıyormuşum, bu doğum evresine girdiğim anlamına geliyormuş.
-5 gün sonra yine NST testi için hastanedeydim. Karın ağrısı şeklinde hissettiğim kasılmalar sabitleşmişti artık. Ölçümler yine hemen hemen aynıydı bir öncekiyle.
-40. haftamın içinde evde doğum suyumun gelmesiyle birlikte, artık bu sefer Egemen' imi kucağıma almak için gidiyordum hastaneye.
Hastaneyi ikinci ziyaret:
-İkinci kez, hamilelik testinin pozitif çıkmasıyla yine hastane yolu görünmüştü bana. O dönemde İstanbul dışındaydık, gittiğimiz özel hastanede yapılan kan testiyle (Tam idrar tahlili, tam kan sayımı (demir eksikliği için), kan grubu tayini, hepatit B (sarılık), Toxoplazma (bir tür parazit), Rubella (Kızamıkçık) ve CMV Ig (idrar, tükürük, gözyaşı, meni, anne sütü, cinsel ilişki, kan nakli gibi yollarla bulaşan bir virüs) TSH (tiroid), hemoglobin elektroforez (akdeniz anemisi), HIV testi, sifiliz (frengi) gibi çok yönlü bir tahlildi) bebeğimizin varlığını onaylatmış olduk. Yaklaşık 5 hafta 2 günlüktü bebeğimiz.
-İstanbul' a döndüğümüzde, hastanede kontrollerimle ilgilenen doktorumun hastaneden ayrıldığını öğrenince kısa bir şaşkınlık ve endişe yaşamıştım. Hastanenin yönlendirdiği farklı bir kadın doğum uzmanına muayene olmuştum. Kilo tartımı, tansiyon ölçümü yanı sıra ultrason muayenesinde gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığına bakıldı. Kalp atışlarını duyduk. Evetttt Egemenime kardeş geliyordu. 7 hafta 1 günlüktü. Bu kontrolde folik asit yazdı doktorum.
-2. kontrol 36 gün sonraydı, 13 hafta 1 günlüktü bebeğimiz. İkili tarama testi yapıldı. Ultrason muayenesinde (bebeğin ense kalınlığı ölçümü) hiçbir soruna rastlanmadı. Folik asit yerine vitamin, mineral, omega 3 hapları yazdı doktorum. Bu testte yapılan kan tahlilinin (Beta HCG: hamilelikte salgılanan bir hormon ve PAPP-A: gebeliğe özgü plazma proteini-A ) sonuçları 1 hafta sonra çıkıyor.
-1 hafta sonra gittiğimizde kan tahlillerinde de bir sıkıntı olmadığını öğrendik.
-Sonuçları aldıktan 24 gün sonraki kontrollerde, 17 hafta 2 günlük olmuş bebeğimiz. Ve bu kontrolde cinsiyet tahminini açıkladı doktorum, %90 kız. Yani Derin' imiz geliyordu. Allah gönlümüze göre vermişti. İlkini erkek istemiştik, ikinciyi kız. Kız haberiyle daha bir uçtuk havalara.
-14 gün sonra ikinci düzey ultrasonografi (ayrıntılı ve detaylı ultrason) vardı. 19 hafta 5 günlüktü Derin. Herhangi bir anormallik çıkmadı sonuçta.
-9 gün sonra normal muayene ve ultrason kontrolleri vardı. 21 haftalık olmuş Derin. Bu seferki hamileliğimde doktorum, olası yaralanma, kesik gibi olayların oluşturacağı risklere karşı benim ve Derin' in sağlığı için, tetanos aşısı olmamı tavsiye etti. Egemen' e hamileliğim döneminde olmamıştım, o zaman ki doktorum da bahsetmemişti hiç. Aile hekimliğinde tetanos aşısı 1.doz oldum. (Belirli aralıklarla, sanırım ya 2 ya da 3 doz toplamda bu aşı)
-25 gün sonraki hastane ziyaretinde dört boyutlu ultrason yapıldı. 24 hafta 4 günlük olmuş Derin.
-3 gün sonra glukoz yüklemesi için yine hastanedeydim. Aç karnına gittiğim hastanede önce kanım alındı, sonra 50 gr. şekerli su içtim. 1 saat sonra tekrar kan verdim. Herhangi bir problem yok. 2. kez şeker yüklemesine de gerek olmadı bu sefer.
-Bir sonraki kontrol 42 gün sonraydı. Ultrason kontrolü yapıldı, 30 haftalık olmuş Derin.
-41 gün sonraki kontrolümde doktorumun hastaneden ayrıldığını öğrendim doğuma az bir zaman kala. Bu son dakika golü gibi birşey oldu bana. Hastane beni farklı bir doktora yönlendirdi. İlk NST (non stres test) uygulandı. Derin 35 haftalık olmuş, bebek doğum kanalına yönelmiş, herşey yolunda.
-9 gün sonra hastaneye gittiğimde, ikinci kez NST testine girdim. 36 hafta 2 günlük Derin.
-7 gün sonra üçüncü kez NST için hastanedeydim. Benim yine karın ağrısı şeklinde hissettiğim kasılmalar, sancılar başlamış. 37 hafta 2 günlük Derin. Bir ameliyat tarihi kararlaştırdık doktorumla. İlk doğum mecburi (bakın Egemen ve Derin' in Hikayesi yazıma, niye mecburi )sezaryen olduğundan -2.doğum da bu yöntemle olacaktı haliyle.
-Ve son olarak ta 38. haftanın sonu, 39. haftanın başı gibi Derin'i kucağıma almak için hastanedeydim.
Burada yazdıklarım kesinlikle bilgilendirme amaçlı değildir. Her hamilenin doğum takibi, doktorunun yapacağı testler, tahliller, uygulayacağı tedavi yöntemleri, vereceği ilaçlar, kontrole çağırma zamanları farklıdır. Burada yazdıklarım benim hamileliklerimde yaşadığım süreçleri gösterir.