Bebekler İçin Evde Alınacak Güvenlik Önlemleri

Bebek Ayakkabısı Seçimi Nasıl Yapılır? yazımda, bebeklerin yürümeye başlamasıyla birlikte, evde onların peşinde koşturma dönemlerinin de başladığını yazmıştım. Evet gerçekten de artık daha dikkatli olmalı, gözümüzle kontrolü bırakmamalıyız. Yürümeye başlamış bebekler için keşfedilmesi, kurcalanması, ellenmesi gereken o kadar çok şey oluyor ki. Onlar her şeyi kurcalayarak, dokunarak ve ağızlarına götürerek öğrenmeye çalışırlar. Bu nedenle başlarına bazı kazaların gelmesi kaçınılmazdır. Bizler ebeveynler olarak bir takım önlemler alarak bu olası kazaların önüne geçebiliriz.

Aslında onları, doğamız gereği içgüdüsel olarak daha anne karnındayken korumaya başlıyoruz, yediklerimize, içtiklerimize, oturmamıza, kalkmamıza, yatmamıza, hareketlerimize dikkat ederek. Doğduktan sonra da devam ediyor bu koruma iç güdümüz. Yataklarına, beşiklerine yan korkuluklar, bariyerler koyuyoruz. Oturma döneminde düşüp başlarını yere çarpmasınlar diye yastıklarla, minderlerle etraflarını çevreliyoruz.

Emekleme dönemine girdiklerinde aşağı seviyedeki tüm prizlere koruma kilidi takıyoruz. Koruyucu iç güdümüz, yürümeye başlamaları ile beraber devam ediyor. Elektrikli ev aletlerinin kablolarını koltuk, tv sehpası arkasına alıyoruz. Özellikle mutfak dolaplarına, kapaklara, çekmecelere emniyet kilidi takıyoruz. Kırılacak, çizecek, düşecek eşyaları el altından kaldırıyoruz. Tv sehpasının, masanın köşelerine köşe koruyucu koyuyoruz. Masaya, sehpaya çekip düşürebilecekleri örtü sermiyoruz. Ortalıkta kesici, delici aletler, ağzına atıp yutabileceği boncuk gibi küçük nesneler bırakmıyoruz.
İlaçlarımızı, haplarımızı, şuruplarımızı yetişkinlerin yetişebileceği bir dolaba alıyoruz. Tüm temizlik malzemelerini mutfakta, banyoda kilitli dolap içine, çamaşır makinesinin ya da yüksek bir rafın üstüne koyuyor veya çamaşır makinesi dolabında tutuyoruz.

Mutfakta ocak üstünde birşey ısıtmamız gerektiyse hep en arkadaki gözü kullanıp, öndekileri kullanacaksak da işimiz bitince mutfak kapısını kapatıyoruz. Açık kapılara ellerini, parmaklarını sıkıştırmamaları için kapı stoperi takıyoruz.

Bulaşık ve çamaşır makinesinin kapağını hep kapalı tutuyoruz. Banyoda bile olsa içi su dolu kap, temizlik kovası bulundurmuyoruz. Temizlik sonrası yerleri ıslak tutmayıp, dökülen su bile olsa, kayıp düşmemeleri için hemen kuruluyoruz. Banyo yaparken hiç yanlarından ayrılmıyor, banyo suyunu kontrol edip bebeğimizi öyle yıkıyoruz.

Pencereleri ve balkon kapısını kapalı tutup, açıklarsa bile rahatça üstüne çıkabilecekleri eşyaları önüne bırakmıyoruz. Yemek saatlerinde onlar için özel silikon kaşık çatal kullanıyoruz. Oyuncaklarından kırılmış, parçası kopmuş olanları çöpe atıyoruz. Büyüklerimiz ''Çocuğun sesi çıkmıyorsa ya uyuyordur ya da yaramazlık yapıyordur derlerdi'' bu yüzden başka bir odada bir şey yapacak bile olsak, sesleri çıkmadığında hemen gelip kontrol ediyoruz.

Sadece ev içinde değil ev dışında da tedbiri elden bırakmıyoruz. Belli bir tecrübe edinene kadar merdiven inip çıkarlarken ellerini tutuyoruz. Dışarı çıktığımızda basitçe trafik kurallarından bahsetmeye, kaldırımdan yürümeleri gerektiğini anlatmaya, ellerinden tutmaya dikkat ediyoruz.

Oyun parkına gittiğimizde, bir mağazaya girdiğimizde yanımızdan ayırmayıp, göz kontrolünü hiç bırakmıyoruz. Bu yukarıda tek tek saymaya çalıştığım her şeye ben de çok dikkat ettim ve halen de ediyorum.
Ayrıca dubleks evde oturanlar için merdiven iniş çıkış noktalarına bebek güvenlik kapıları takmak, evcil hayvanlarla bebekleri yalnız bırakmamak, havuzların çevresine yüksek bir çit örüp  üstüne güvenlik ağı çekmek, uyku saatlerinde yataklarında yastık, oyuncak bulundurmamak, perdelere takılan süs ipleri ulaşamayacağı bir mesafeye almak, yaşına uygun oyuncak seçmek gibi diğer güvenlik önlemlerini de göz ardı etmemek gerekir.

Bunlar benim almaya çalıştığım ve aklıma gelen önlemler, belki de yazmayı unuttuğum daha çok şey vardır. Ama temel de en önemlisi kontrolü elden bırakmayıp, olabilir kazalara karşı tedbirimizi önceden almaktır. Bebek eşyaları, malzemeleri satan birçok mağazada bulunan, takım halinde satılan bebek emniyet güvenlik setlerinden alarak evinizde gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Aslında çok uzun bir listeymiş gibi görünse de en değerlilerimizin güvenlikleri, emniyetleri her şeyden önce gelir. Sorumluluk sahibi her anne baba da bu konuda duyarlılık gösterip üstüne düşeni yapar. Sadece biraz dikkat, biraz önlem o kadar.