Bebeklerde İlk Diş Ne Zaman Çıkar?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri
Bebekte artan tükürük, uyku düzensizliği, iştahsızlık, gelen giden huzursuzluk, ağız çevresinde hafif döküntü, parmaklarını, oyuncaklarını ya da eline geçirdiği nesneleri ağzına götürüp ısırma isteği, ateş, ishal gibi belirtilerden biri ya da birkaçı mı var? Hazır olun! bebeğinizin ilk inci dişi gelmek üzere.

Bebeklerde diş çıkarma yaşı
Her ne kadar ilk diş genelde 6. ayda çıkar gibi bir kanaat varsa da bazen 1 yaşından sonra hatta bazen 2. aydan itibaren görülmesi de mümkündür. Bazen bebekler bir veya daha fazla diş ile de doğabilirler. Diş, diş etine yaklaştıkça o bölgede kızarıklık, şişlik, hassasiyet görülebilir. Hatta bazen dişin çıkacağı bölgede ufak sıvı ile dolu bir oluşum da gelişebilir. Bunlar genelde zararsızdır ve özel bir girişime gerek yoktur. 20 adet süt dişinin tamamının çıkması genelde üç yaşına doğru olur. Kalıcı dişler altı yaş civarında çıkar. Bazı dişler çıkarken diğerlerine kıyasla daha ağrılı olabilir. İlk çıkan diş bazen en kötüsü olabilir. Bazen daha büyük azı dişleri de sorun çıkartabilir. Bir anda birden fazla dişin çıkması da mümkündür. Her bebek ayrı özelliklere ve hormonlara sahiptir, o yüzden bebeklerin diş çıkarma dönemleri de ayrıdır. Hiç kimsenin bebeğiyle kıyaslamayın, ne zaman çıkması gerekiyorsa o zaman çıkacaktır ilk dişi.
Ben de 6. aydan sonra çıkar diye tahmin ederken, Egemen erken davranıp 19 haftalıkken sürpriz yaptı ve ilk inci dişini çıkardı. Aslında sürekli kontrol ediyordum. Alt ön dişinde hafif bir kızarıklık, şişlik, genel olarak damaklarını kaşıyacak şeyleri ağzına götürme, salya akıtma gibi belirtiler göstermişti. Derin' de ise "abisi 19 haftalıkken çıkardı belki o da erken gelir" diye, 19. haftadan sonra sürekli kontrol etmeye ve beklemeye başladım ama Derin 23 haftalıkken çıkardı ilk incisini. Egemen' de gördüğümüz belirtileri Derin'de de gördük. Egemen' in diş çıkarması daha zor ve yorucu oldu, belki de tecrübesiz olduğumuzdan biz zorlandık. 

Çocuk doktorumuza götürdüğümüzde bize Calgel vermişti. Diş çıkarma dönemindeki ağrılar, diş eti ve ağız iç yüzeyinin iltihaplanmasına bağlı rahatsızlık ve huzursuzluk için diş etine sürüyorduk. Tabi uyku düzenimiz alt üst olmuştu, iştahsızlık, çok nadir ateşlenme, hafif ishal, isteksizlik, huysuzluk gibi sıkıntılar da vardı. Bu dişler ne zaman çıkacak diye düşünüyordum ama şükür o safhaları atlattım. İlk diş çıktıktan sonra diğerleri peş peşe geliyor zaten. Evet bu diş çıkarma dönemleri zor, yorucu, uykusuz, sıkıntılı geçiyor ama inci gibi sağlıklı, sıralı dişlerle bir gülüşleri o zor dönemi unutturuyor inanın.
Diş çıkarma dönemlerinde ne yapılabilir?
Bebeğin çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği, özellikle soğuk (soğuk bir muz veya havuç, lastik bir diş halkası vs) şeyler vermek (Bebeğinize çiğnemesi için bir şey verdiğiniz zaman akciğerlerine kaçırmaması için mutlaka yanında bulunun ve oturur pozisyonda olmasını sağlayın). Bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapmak. Diş etlerini hafifçe uyuşturmak için doktor önerisiyle verilen diş jellerinden beslenme önceleri diş etlerine sürmek gibi yöntemleri deneyerek bu dönemi daha kolay ve rahat atlatmayı deneyebilirsiniz. 

Unutmadan bebeğin ilk dişini, ilk gören kişinin bebeğe hediye alması adettenmiş, bu genelde giysi, çamaşır gibi şeyler olurmuş. Tabi bu sizin bütçenize kalmış, isteyen çamaşır alır isteyen altın. Egemen ve Derin' in ilk dişlerini görmek bana kısmet oldu. Tabi hediye almak da bana düştü. Ne mi aldım? Yarınları için yatırım yaptım.