Türkiye Sakin Şehirler (Cittaslow) Tarih Sıralı Listesi

İtalyanca ''Citta/Şehir'' ve İngilizce ''Slow/Yavaş'' kelimelerinden türetilmiş olan Cittaslow hareketi, 1999 yılında küreselleşme ve kapitalizme tepki olarak doğmuştur. Bu hareketin oluşumuna, 1986 yılında, İtalya'da Piazza di Spagna (İspanyol Merdivenleri) olarak bilinen yerde, Mc Donald's açılmasını protesto eden bir grup tarafından meydana getirilen, ''Slow Food/Yavaş Yemek Hareketi'' öncü olmuştur. Sakin Şehirler Birliği, 15 Ekim 1999 yılında, İtalya'nın Toscana bölgesinin küçük bir beldesi olan Greve in Chianti'nin belediye başkanı Paolo Saturnini'nin öncülüğünde, Bra, Orvieto ve Positano belde belediye başkanları ve Yavaş Yemek Hareketi öncüsü Carlo Petrini'nin katkılarıyla kurulmuştur.

Sakin Şehir Hareketi, doğaya zarar vermeden de kentlerin gelişebileceğini savunan yerel bir kalkınma modelidir. Hızlı yaşam tarzının getirdiği stres ve tüketim kültürüne karşı çıkarak, sakin bir yaşam tarzını teşvik etmek; yerel kültürü, çevreyi, tarihsel ve kentsel dokuyu korumak; yerel ekonomiyi desteklemek; insanların yaşam kalitesini artırmak; çevre dostu teknolojilerden en üst düzeyde yararlanabilmek; kenti katılımcı bir anlayışla yönetebilmek; yerel ürünlerine, sanatlarına, yemeklerine ve kültürlerine sahip çıkmak; daha insanca, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir geleceği katılımcı bir anlayışla tasarlamak bu hareketin başlıca amaçlarındandır.
Sakin Kentlerin oluşturduğu kurumsal yapının resmi adı, International Network of Cities Where Living is Good/Yaşamın Kolay Olduğu Kentlerin Uluslararası Ağı'dır. Bu yapı birlik statüsünde olup kısaca Sakin Kentler Birliği (Cittaslow Association) olarak ifade edilir. Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) sertifikaları ilk olarak 2001 yılında 28 şehre verildi. 2005 yılında Cittaslow sertifikası alan şehir sayısı 44'e yükseldi. 2024 yılında 33 ülkede 297 şehir bu sertifikaya sahip bulunuyor. (Yazıyı yayınladığım tarih itibarı ile geçerli olan sayıdır).

Birliğe üye olmak için kentlerin, birliğin belirlediği bazı kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Çevre Politikaları; Altyapı Politikaları; Kentsel Yaşam Kalitesi Politikaları; Tarımsal, Turistik, Esnaf ve Sanatkarlara Dair Politikalar; Misafirperverlik, Farkındalık ve Eğitim İçin Planlar; Sosyal Uyum; Ortaklıklar olmak üzere 7 ana başlık altında toplam 73 kriter bulunuyor. Nüfusu 50.000 altında olan kentlerin üye olabildiği birliğe, kentler, kriterler çerçevesinde yaptıkları çalışmalarla puanlanıyor ve bir kentin üye olması için 50 ve üzerinde puan alması gerekiyor. 
Uluslararası Yavaş Şehirler, ülkemizde Sakin Şehirler olarak adlandırılan bu hareketin Türkiye Ağı, 2009 yılında Seferihisar'ın Sakin Şehir olmasıyla kuruldu. Uluslararası Cittaslow Birliğine başvuru sürecini ülkemizde Cittaslow Türkiye Ofisi yürütüyor ve Sakin Şehirler Türkiye ağının 25 üyesi bulunuyor. (Yazıyı yayınladığım tarih itibarı ile geçerli olan sayıdır). İçlerinde benim güzel memleketimin de olduğu ülkemiz Sakin Şehirlerini yakından tanımaya ne dersiniz?
1- Seferihisar - İzmir
Seferihisar, 28 Kasım 2009 tarihinde, İtalya'da, Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi Toplantısında ''Sakin Şehir'' unvanını aldı. Böylelikle, Türkiye'nin ilk, dünyanın ise 129. Sakin Şehri oldu. Türkiye'nin ''Sakin Şehir Başkenti'' olan Seferihisar'da, tarihi 3000 yıl öncesine dayanan farklı medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkün. Seferihisar'da, Teos Antik Kenti, Lebedos Antik Kenti, Karaköse Harabeleri, Myonnesos Adası, Seferihisar Kültür Müzesi, Seferihisar Anı Evi, Seferihisar Doğa Okulu, Sığacık Kalesi görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
2- Akyaka - Muğla
23-26 Haziran 2011 tarihleri arasında Polonya'nın Lidzbark Warminski kentinde düzenlenen Sakin Şehirler Genel Kurulunda ''Sakin Şehirler'' listesine eklenen Akyaka, Muğla'nın Ula ilçesine bağlı bir mahalle olup dünyanın tek Sakin Mahallesi olma özelliğini elinde bulunduruyor. Eski bir balıkçı kasabası olan Akyaka, ahşap ve begonvillerle süslü evleri, bakir doğası, yazın bile hiç kesilmeyen meltemi ile meşhur. Akyaka'da Thera Antik Kenti, İdama Antik Kenti, Idyma Antik Kenti, Akyaka Kalesi, Su Sarnıcı, Sedir Adası Ören Yeri, Azmak Kaya Mezarları, Azmak Nehri, Kadın Azmağı Deresi (Akyaka Azmak Deresi), Aşıklar Yolu, Sakartepe Seyir Tepesi görülecek yerlerin başında geliyor. 
3- Gökçeada - Çanakkale
Türkiye'nin en batı noktasında yer alan ve ülkemizin en büyük adası olan Gökçeada, Akyaka ile beraber, 23-26 Haziran 2011 tarihleri arasında, Polonya'nın Lidzbark Warminski kentinde düzenlenen Sakin Şehirler Genel Kurulunda ''Sakin Şehirler'' listesine dahil oldu. Dünyanın ilk ve tek sakin adası olma özelliğine sahip Gökçeada, bozulmamış doğası, organik tarımın merkezi olması, eko-gastronomik özellikleri ve çok kültürlü yapısı ile ön plana çıkıyor. Kent Müzesi, Yeni Bademli Höyük, Kaya Mezarı (Kokina Kaya Mezarı), Aya Marina Kilisesi, Rum Köyleri, Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi, Tuz Gölü, Marmaros Şelalesi, Kaleköy Feneri, Kaleköy İskiter Kalesi, Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Peynir Kayalıkları gezilecek yerler olarak öne çıkıyor.
4- Yenipazar - Aydın
Yenipazar, Akyaka ve Gökçeada ile beraber 23-26 Haziran 2011 tarihleri arasında, Polonya'nın Lidzbark Warminski kentinde düzenlenen Sakin Şehirler Genel Kurulunda ''Sakin Şehirler'' listesine kabul edilen kentlerden bir diğeri. İlk yerleşim yeri, M.Ö. 2000'li yıllara dayanan Orthosia Antik Kenti civarı olan Yenipazar, Kuvay-ı Milliye güçleriyle birlikte kurtuluş savaşında büyük bir direniş ve kahramanlık gösteren Yörük Ali Efe'si ile meşhur. Yenipazar'ın tarihi ve turistik yerlerinin başında, Yörük Ali Efe Müzesi, Beyler Kulesi, Donduran Kalesi, Yenipazar Dip Gölü, Alhan Hamamı geliyor. 

BİLGİ NOTU: Akyaka, Gökçeada ve Yenipazar ile beraber aynı yıl ''Sakin Şehirler'' listesine giren, 2011 ve 2022 yılları arasında listede kalan Sakarya'nın Taraklı yerleşim yeri, yıllık aidat ücretini ödemediği için listeden çıkarılmıştır.
5- Vize - Kırklareli 
 
19-22 Ekim 2012 tarihleri arasında, İtalya'nın Novellara Kenti'nde düzenlenen Cittaslow Genel Kurulunda ''Sakin Şehirler'' üyeliğine kabul edilen Vize, Trakya'nın Karadeniz kıyısındaki ilçelerinden biridir. İsmin kökü Byzas'tan gelmekte olup Byzas, Poseidon'un bir oğlunun adıdır. Vize'de en eski devirler, Trakların tarihi ile başlar. ''Byzas'' Trak dilinde keçi anlamına gelmekte olup Traklar tarafından çokça kullanılır. Küçük Ayasofya Kilisesi, Vize Kalesi, Antik Tiyatro, Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Kalesi, Kıyıköy Mağarası, Yanasu Mağarası, Cehennem Şelaleleri, Pabuçdere Vize'de gezilip görülecek yerlerin başında gelir. 
6- Perşembe - Ordu
Perşembe de Vize gibi İtalya'nın Novellara Kenti'nde, 19-22 Ekim 2012 tarihleri arasında düzenlenen Cittaslow Genel Kurulunda ''Sakin Şehirler'' listesine dahil oldu. Hırçın Karadeniz'in sakin limanı, Ordu'nun incisi, memleketim Perşembe, Karadeniz Bölgesi'nin ilk ''Sakin Şehir'' ünvanlı ilçesidir. Perşembe ve çevresindeki yerleşimin en az 2500 yıl kadar önce başladığı söylenir. 1461 yılında Osmanlıların eline geçen Perşembe'nin kuruluşu, 19. yüzyılın ilk yarısında, 1824 tarihinde başlar. Perşembe'de görülmesi gereken yerlerin başında, Yason Burnu Yarımadası üzerinde bulunan Yason Burnu Feneri ve Yason Kilisesi gelir. Hoynat Adası, Boğazcık (Bahçeköy) Mağarası, Kurşunçal Şelalesi ve Ormanları, Kordon Tepe, Şenyurt Şelalesi, Karadere Şelalesi, Hacılar Şelalesi de görülmeye değer yerlerdendir.
7- Yalvaç - Isparta
Vize ve Perşembe ile beraber, 19-22 Ekim 2012 tarihleri arasında, İtalya'nın Novellara Kenti'nde  düzenlenen Cittaslow Genel Kurulunda ''Sakin Şehirler'' listesine dahil edilen Yalvaç, deniz seviyesinden yaklaşık 1100 metre yukarıda, Sultan Dağları'nın eteklerinde bulunur. Yerleşimin Geç Neolitik Döneme ve Kalkolitik Çağ'a kadar uzandığı bölgede, M.Ö. 323 yılında bir Pisidia Kenti olan Antiokheia kurulmuştur. Pisidia Antiokheia Antik Kenti, Yalvaç Müzesi, Hoyran Kaya Mezarları, Hoyran Gölü, Hoyran (Limenia) Adası, Men Kutsal Alanı, 800 yıllık tarihi Çınar Ağacı, Akar-Donar Mağarası, Ayı İni Mağarası görülecek yerlerden bazılarıdır. 
8- Halfeti - Şanlıurfa
12-13 Nisan 2013 tarihinde, Finlandiya'nın Kiristenstad kentinde düzenlenen Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi Toplantısında, ''Sakin Şehir'' sertifikasını alan Halfeti, M.Ö. 9. yüzyılda Asurlular tarafından kuruldu ve pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptı. Fırat Nehri üzerindeki Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Eski Halfeti denen arazinin büyük çoğunluğu Birecik Barajı suları altında kaldığından, "Batık Şehir" olarak da bilinir bu bölge. Tarihi dokuya ve doğal güzelliklere sahip ilçede, Eski Halfeti, Rum Kale, Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, Asma Köprü, Su Sarnıçları, Ulu Cami, Kral Kızı Mağarası gezilecek yerlerin başında gelir. 
9- Şavşat - Artvin
İtalya'nın Milano kentinde 21-23 Haziran 2015 tarihlerinde düzenlenen Cittaslow Genel Kurulunda ''Sakin Şehirler'' listesine dahil olan Şavşat, dağlık ve engebeli bir arazi üzerine yayılmış olup dört yanı yüksek dağlarla çevrilidir ve merkez rakımı 1100 metredir. Şavşat'ta yapılan kazılarda bulunan bakır ve tunç baltaların M.Ö. 4000 ile 2000 yıllarına ait olduğu saptanmıştır. Şavşat civarında M.Ö. 900-650 yılları arasında Urartu ve Kimer kabileleri yaşamış, bölge daha sonraları Saka Türklerinin, Romalıların ve Sasanilerin elinde kalmıştır. Satlel Kalesi, Tibeti Kilisesi, Karagöl-Sahara Milli Parkı, Arsiyan Yaylası ve Gölleri, Tamara Odaları ve Suatan Şelalesi, Geleneksel Yaşam Kültürü Müzesi, Seyir Terası Şavşat'ta gezilebilecek tarihi ve turistik yerlerin başında gelir.
10- Uzundere - Erzurum
İtalya'nın Greve in Chianti kentinde yapılan Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu Toplantısında, 20 Mart 2016 tarihinde ''Sakin Şehirler'' listesine dahil edilen Uzundere, Tortum ilçesine bağlı bucak merkeziyken 1987 yılında ilçe olmuştur. Uzundere'nin 3000 yıllık tarihi bir geçmişi olup tarih boyunca birçok millet ve devletin hakimiyeti altında kalmıştır ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Devleti hakimiyetine girmiştir. Uzundere'de Öşvank Kilisesi, Tortum Gölü ve Şelalesi, Köttek Mağarası, Engüzek Kalesi gezilecek yerlerden birkaçıdır.
11- Göynük - Bolu
03-05 Şubat 2017 tarihleri arasında, Artvin'in Şavşat ilçesinde gerçekleşen Cittaslow Türkiye Toplantısında ülkemizden ''Sakin Şehirler'' listesine dahil olan 3 ilçeden biridir Göynük. Yörenin ilk yerleşimcileri İskitler ve Traklardır. Osman Gazi'nin son dönemlerinde, 1323 yılında fethedilerek Osmanlı toprağı olan Göynük'te, modern yapılarla beraber yaklaşık 175 yıllık geleneksel Osmanlı mimarisi evlerde de oturum hala devam etmektedir. Göynük Evleri, Akşemseddin Türbesi, Zafer Kulesi, Çubuk Gölü, Sünnet Gölü, 1800 yıllık Gürcüler Konağı Kültür Evi Göynük'te gezilecek yerlerin başında gelir. 
12- Gerze - Sinop
Göynük ile birlikte, Artvin’in Şavşat ilçesinde 03-05 Şubat 2017 tarihleri arasında Cittaslow Türkiye Toplantısında "Sakin Şehirler" listesine eklenen bir diğer ilçe de Gerze oldu. M.Ö. 1400 yıllarında Gaşgalılar tarafından küçük bir köy olarak kurulan ilçe birçok devletin ve imparatorluğun egemenliğine girdikten sonra 1459 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştır. Gerze'de, Şahin Tepesi, Beyaz Balina Aydın Parkı, Gerze Yangın Evleri, Yakup Ağa Konağı, Deniz Feneri, Saklıköy Şelalesi, Acısu Çeşmesi, Çeçe Sultan Türbesi gezilecek yerlerden birkaçıdır.
13- Eğirdir - Isparta
Artvin'in Şavşat ilçesinde, 03-05 Şubat 2017 tarihleri arasında gerçekleşen Cittaslow Türkiye Toplantısında, Göynük ve Gerze ile beraber "Sakin Şehirler" listesine eklenen Eğirdir'in, Lidya’nın son hükümdarı Kroisos (M.Ö. 560-547) tarafından kurulduğu ve ilk adının "Krozos" olduğu sanılmaktadır. İlçede, Eğirdir Kalesi, Prostanna ve Parlais Antik Kentleri, Kovada Gölü Milli Parkı, Eğirdir Kervansarayı, Yeşil Ada, Can Ada, Barla Köyü, Kasnak Meşesi Ormanı, Aya Stefanos Kilisesi, Aya Georgios Kilisesi gezilecek yerlerden bazılarıdır. 
14- Mudurnu - Bolu
17 Mart 2018'de, Belçika’nın Maaseik kentinde gerçekleştirilen Cittaslow Uluslararası Komite Toplantısında "Sakin Şehirler" listesine giren, Anadolu Trakyası ve Bitinya adlarıyla anılan Mudurnu'da bilinen ilk yerleşimler M.Ö. 5000 yıllarında Prohititler tarafından yapılmıştır. Mudurnu Saat Kulesi, Mudurnu Kalesi, Akkaya Travertenleri, Karamurat Gölü Doğal Sit Alanı, Sülüklü Göl Tabiat Parkı, Pertev Naili Boratav Kültür Evi, Tarihi Mudurnu Evleri, Bayezid Hamamı Mudurnu'da görülecek yerlerin başında geliyor. 
15- Köyceğiz - Muğla
İtalya'nın Greve in Chianti kentinde, 16 Mart 2019 tahinde gerçekleştirilen Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu Toplantısında "Sakin Şehirler" listesine dahil olan Köyceğiz, M.Ö. 3400'lere uzanan tarihinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de ön plana çıkıyor. Kaunos Kral Mezarları, Kaunos Antik Kenti, Eski Köyceğiz, Dalyan Boğazı (Dalyan Kanalı), Palmiye Merkez, Köyceğiz Gölü, Topgözü Kanyonu, Toparlar Şelalesi Köyceğiz'de görülmeye değer tarihi ve turistik yerlerden bazılarıdır. 
16- Ahlat - Bitlis
Köyceğiz ile beraber, İtalya'nın Greve in Chianti kentinde, 16 Mart 2019 tahinde gerçekleştirilen Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu Toplantısında "Sakin Şehirler" listesine eklenen bir diğer ilçemiz Ahlat. Kırsal bir alana yayılmış olan Ahlat, Van Gölü'nün kuzeybatısında, Süphan ve Nemrut Dağları arasında, plato üzerinde kurulmuş. Selçuklu Mezarlığı, Ahlat Müzesi, Emir Bayındır Kümbeti ve Camii, Çifte Kümbet, Usta Şagirt Kümbeti, Sahil Kalesi, Emir Bayındır Köprüsü, Nemrut Krater Gölü, Harabe Şehir gezilecek yerlerden bazılarıdır. 
17- Güdül - Ankara
Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından 05 Haziran 2020 tarihinde, canlı konferans aracılığıyla, ''Sakin Şehirler'' listesine dahil olup sertifikasını alan Güdül'ün tarihi M.Ö. 3000-3500 yıllarına kadar gider. İlçenin yaklaşık 850 yıllık bir tarihi geçmişi vardır. Güdül'de, Mnizos Antik Kenti, İnönü Mağaraları, Kirmir Çayı, Sorgun Göleti, Güdül Evleri, Kent Müzesi, Salihler Kaya Yazıtları, Tarihi Roma Hamamı gezilecek yerlerin başında gelir. 
18- Arapgir - Malatya
27 Kasım 2021 tarihinde, İtalya'nın Belluno kentinde düzenlenen Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi Toplantısında ''Sakin Şehirler'' listesine dahil olan 3 ilçemizden biri Arapgir. Eski adı Daskuza olan ilçenin, M.Ö. 1200 yıllarında kurulduğu tahmin edilmektedir. Ulu Cami, Millet Hanı, Kaya Arası Kanyonu, Arapgir Kalesi, Meydan Köprüsü, Kozluk Çayı, Harap Pazar Harabeleri haricinde tarihi mağaralar, kervansaraylar, kemerli köprüler ve çeşmeler, kaya oda mezarları gibi yapılar da gezilecek yerlerdendir. 
19- Foça - İzmir
Arapgir ile beraber, İtalya'nın Belluno kentinde, 27 Kasım 2021 tarihinde düzenlenen Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi Toplantısında, ''Sakin Şehirler'' listesine eklenen bir diğer ilçemiz de Foça'dır. Foça, antik dönemlerde fok anlamına gelen Phokaia olarak anılıyordu. Eski kazılarla, kentin İ.Ö. 11. yüzyılda kurulduğu sonucuna varıldı. Foça, Athena Tapınağı, Pers Mezar Anıtı (Taş Ev), Tiyatro, Arkaik Duvar, Şeytan Hamamı, Kybele Açık Hava Tapınağı, Osmanlı Mezarlığı, Sur ve Beşkapılar, Dış Kale, Siren Kayalıkları, Yel Değirmenleri başta olmak üzere tarihi yerleri ve doğal güzellikleriyle zengin bir kentimizdir.
20- İznik - Bursa
Arapgir ve Foça ile birlikte, İtalya'nın Belluno kentinde, 27 Kasım 2021 tarihinde düzenlenen Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında, ''Sakin Şehirler'' listesine eklenen 3. ilçemiz İznik oldu. İznik Gölü'nün doğu kıyısında yer alan İznik, Makedonya Kralı Büyük İskender'in kumandanlarından Antigonius Monophthalmos tarafından M.Ö. 316'da kurulmuştur. İznik'te, İznik Gölü, İstanbul Kapı, İznik Kalesi, Nikaia Antik Kenti, Antik Roma Tiyatrosu, Dikilitaş, Ayasofya Camii ve Müzesi, Lefke Kapısı, Sualtı Bazilikası, Tacir Kanyonu, Sansarak Kanyonu, Merdivenli Kaya başta olmak üzere gezilip görülmesi gereken daha pek çok tarihi ve doğal güzellik bulunuyor.
21- Kemaliye - Erzincan
26 Mart 2022 tarihinde çevrimiçi gerçekleştirilen Cittaslow International Başkanlık Konseyi Toplantısında ''Sakin Şehirler'' listesine kabul edilen Kemaliye, Keban Baraj Gölü kıyısında bulunuyor. Geçmişte Eğin olarak bilinen ilçenin ismi, 1922 tarihinde Kemaliye olarak değiştirildi. Kemaliye'de, Endiçi Kalesi, Roma Mezarlığı, Pigan Kalıntıları, Hasgel Kalıntıları, Topkapı Kalesi, Ala Mağarası, Karanlık Kanyon, Şahin Tepesi, Kadıgölü gezilip görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. 
22- Finike - Antalya
Polonya'nın Reszel şehrinde, 14-15 Nisan 2023 tarihlerinde toplanan Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinde ''Sakin Şehirler'' listesine dahil edilen Finike, Fenikeliler tarafından M.Ö. 5. yüzyılda, Phanikos adı ile, Aykırıçay Suyu'nun denize döküldüğü yerde kurulmuş. Antik dönemde önemli bir liman kenti olan Finike'de, Limyra Antik Kenti, Arykanda Antik Kenti, Rhodiapolis Antik Kenti, Elmalı Müzesi, Doğal Havuz, Mağaralı Koy, Gökbük Kanyonu, Suluin Mağarası gezilecek yerlerden bazılarıdır.
23- Şarköy - Tekirdağ
28 Ekim 2023 tarihinde, Uluslararası Cittaslow Koordinasyon Komitesi Toplantısına ev sahipliği yapan Seferihisar'da ''Sakin Şehirler'' listesine eklenen Şarköy, Tekirdağ'ın güneybatısında, Marmara Denizi kıyısında bulunuyor. Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa tarafından fethedilen ilçenin o yıllardaki ismi Şehirköy idi. Anadolu'dan göç eden Yörük Türkleri şehir yerine şar dedikleri için ismi Şarköy olarak anıldı. Uçmakdere, Kartaltepe Tabiat Parkı, Chateau Kalpak Bağları gezilecek yerlerdendir.
24- Daday - Kastamonu
Daday'a, Belçika'nın Damme kentinde, 23 Mart 2024 tarihinde düzenlenen Uluslararası Cittaslow Birliği Koordinasyon Komitesi Toplantısında, ''Sakin Şehirler'' listesine katılım belgesi verildi. Daday'ın bir yerleşim yeri olarak seçilmesi, M.Ö. 5000 yıllarında Kastamonu ile aynı yıllarda olmuştur. İlçe, Fatih Sultan Mehmet devrinde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Balaban Konağı, Hükümet Konağı, Kaya Mezarları, Taşlıbayır Sarkıt Mağaraları, Honsalar Tepesi Tümülüsü, Meyre Mabedi Daday'da gezilecek tarihi yerlerdendir.
25- Safranbolu - Karabük
23 Mart 2024 tarihinde, Belçika'nın Damme kentinde düzenlenen Uluslararası Cittaslow Birliği Koordinasyon Komitesi Toplantısında, ''Sakin Şehirler'' listesine Daday'la beraber dahil olan bir diğer ilçemiz de Safranbolu oldu. Bilinen geçmişi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan Safranbolu'da, Eski Çarşı, Kristal Cam Teras, Tokatlı Kanyonu, Hıdırlık Tepesi, Bulak Mağarası, Kent Tarihi Müzesi, Tarihi Saat Kulesi,  İncekaya Su Kemeri ve tabi ki Safranbolu Evleri gezilecek tarihi ve turistik yerlerdendir. 

Büyükşehirlerin yoğun kalabalığından, gürültüsünden, karmaşasından uzak, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan, yaşamın metropollere göre daha sakin ve yavaş olduğu, keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok ilçemiz var ki. Cittaslow Birliğinin belirlediği kriterleri yerine getirip, ''Sakin Şehirler'' listesine eklenecek daha çok ilçemiz olacaktır. Umarım bu ''Sakin Şehirler'' hep sakin şehir olarak kalabilir.