Lavanta Esansiyel Koku Yağının Faydaları

Hem kokusu hem rengi hem de görünümü ile en sevdiğim bitkilerin başında gelir lavanta. Kurutulmuş olarak koku vermede, renginden boya elde etmede, balsamlarda, merhemlerde, parfümlerde, kozmetikte, topikal uygulamalarda, baharat olarak makarnalarda/salatalarda/soslarda, tatlılarda, çaylarda, dekorasyonda ve daha pek çok alanda kullanılan lavantanın yağı da farklı uygulamalarda kullanılıyor. Bunlardan biri de esansiyel koku yağı olarak kullanılması. Esansiyel yağlar, kokulu bitkilerden elde edilen uçucu özellikteki yağlardır. 
Lamiaceae familyasına ait Lavandula cinsinden olan lavanta, çok yıllık, yaprak dökmeyen yarı çalımsı bir Akdeniz kuşağı bitkisidir. Lavantanın doğal yaşam alanı, deniz seviyesinden 600-2000 m yükseklikteki yerlerdir. Lavanta, 20-60 cm arası boylanabilir ve haziran, temmuz aylarında çiçek açar. Türkiye'de lavanta tarımı, 1970'li yıllarda Fransa'dan getirilerek başlar. Ülkemizde başlıca üretim yeri, lavanta vadisi olarak adlandırılan Isparta'nın Kuyucak ilçesidir.

Dünyada, çoğu Akdeniz orjinli 39 kadar lavanta türü  bulunur. Bunlardan lavander, lavandin ve spike lavender türlerinin ticari değeri yüksektir. Lavantanın kurutulmuş çiçekleri bitkisel tedavilerde, aromaterapide ve güvelere karşı kullanılırken, yağı tıbbi ve kozmetik amaçlı olarak kullanılır. Lavanta uçucu yağının en uygun damıtma yöntemi buhar distilasyonudur.
Lavanta Esansiyel Koku Yağının Faydaları
- Soğuk algınlığı, öksürük gibi birçok solunum yolu probleminde solunumu rahatlatır.
- Baş ağrısını ve migreni hafifletir.
- Uyumayı kolaylaştırır, geceleri uyanma sıklığını azaltır. 
- Stresi ve anksiyeteyi azaltır.
- Kaygı ve endişeyi ortadan kaldırır.
- Ruh halini iyileştirir ve zihni rahatlatır.
- Zihinsel aktiviteyi arttırır.
- Sinirsel yorgunluğu, huzursuzluğu geçirir, sinirleri yatıştırır. 
- Kötü kokuları giderir.
- Sivrisinekleri uzaklaştırır.
Lavanta Esansiyel Koku Yağının Kullanım Şekli
Esansiyel koku yağları cilt üzerinde direkt olarak uygulanmaz. Lavanta Esansiyel Koku Yağı da sadece koku formunda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Koku yağı olarak, buhurdanlıkta, difüzörde, hava nemlendiricide kullanılabilir. Temizlik kovasına birkaç damla eklenebilir.  

Buhurdanlık, difüzör, hava nemlendirici için eklenen birkaç damla koku yağı, stresi azaltmaya, rahatlamaya ve uykusuzluğu gidermeye yardımcı olur. Yatmadan önce yastığa veya çarşafa birkaç damla damlatmak uykuya dalma sürecini kolaylaştırır. Sprey şişesine lavanta yağı ve su karışımı eklenerek odaya sıkıldığında rahatlatır. Lavanta yağının buharını solumak, soğuk algınlığı veya solunum sorunlarını hafifletir.

Buhurdanlık, difüzör, hava nemlendirici yoksa, kış mevsiminde petek üstüne konulacak ufak bir kap içine damlatılacak koku yağı da aynı etkiyi gösterir. Veya oda içerisinde, porselen veya seramik küçük bir kaba konulan sıcak suyun içine damlatılacak birkaç damla da aynı işlevi görür.

Lavanta Esansiyel Koku Yağı bunların haricinde mum, sabun, parfüm, oda kokusu, bambu oda kokusu, oto kokusu, kokulu taş yapımında esans olarak da kullanılabiliyor.

Lavanta Esansiyel Koku Yağını Kullanırken Neye Dikkat Etmeli?
Lavanta Esansiyel Koku Yağı güvenli olarak kabul edilse de bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir. Yan etkiler kişinin alerji geçmişi ve uygulama şekli gibi faktörlere göre değişebilir. Lavanta koku yağını koklamak bazı insanlarda öksürmeye veya nefes darlığına neden olabilir.  

Lavanta Esansiyel Koku Yağı alırken, Paraben, sülfat, SLES, SLS, sentetik boya ve koruyucu içermemesine, doğa dostu ve vegan kullanıma uygun olmasına, hayvanlar üzerinde test edilmemesine dikkat etmeli. Koku yağını, yukarıda yazdığım kullanım şekli doğrultusunda kullanmalı sadece.