İstanbul'un En Popüler ve En Güzel Millet Bahçeleri

  

Çok değil, bundan 4-5 sene öncesine kadar, ''Şöyle bir çıkıp açık havada dolaşalım'' dediğimizde, aklımıza ilk gelen ve gittiğimiz yerler, parklar, bahçeler, korular ve deniz kenarlarıyken, şimdilerde, Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi İstanbul'da da art arda yapılıp halkın kullanımına açılan millet bahçeleri yeni gezi alanlarımız oldu. Peki ne bu millet bahçesi? İstanbul'da kaç tane ve nerelerde millet bahçesi var? Hepsi bu yazımda.

Millet Bahçesi Nedir?
Millet bahçesi, halkı doğa ile buluşturan, rekreasyon (kısaca bir insanın hayatını canlandırması, hayatını yenilemesi, boş vakitlerini çeşitli aktiviteler ile değerlendirmesi), aktif yaşam ve sosyalleşme gereksinimlerini karşılayan, gerektiğinde afet toplanma alanları olarak da kullanılabilen, içinde yer aldığı kentin simgesel yeşil alanıdır.  

Yapılan İlk Millet Bahçesi Hangisi?
Kamuya açık ve yeşil alan niteliğindeki ilk örneği Sultan Abdülaziz döneminde, 1869 yılında yapılan Taksim Millet Bahçesi ve 1870 yılında açılan Kısıtlı Millet Bahçesidir. 

İstanbul'un İlk Millet Bahçesi 
İstanbul'da açılan ilk millet bahçesi daha doğrusu ilk millet bahçeleri, 2018 senesi kasım ayında toplu açılış töreni ile hizmete giren Başakşehir, Kayaşehir, Hoşdere, Çırpıcı ve Baruthane Millet Bahçeleridir.

İstanbul'da Bulunan Millet Bahçeleri Nerede?
İstanbul'da açılışı yapılmış ve halkın kullanımına sunulmuş 13 adet millet bahçesi bulunmakta. Bunların bir kısmı Anadolu Yakasında bir kısmı da Avrupa Yakasında. İstanbul'da bulunan millet bahçelerini, bu iki grup halinde yazayım. 

Anadolu Yakası Millet Bahçeleri

Üsküdar / Nakkaştepe Millet Bahçesi
48.672 m²’lik Boğaz manzaralı mesire alanı içinde; piknik alanları, gezinti ve dinlenme alanları, yürüyüş parkuru, macera parkuru, açık ve kapalı çocuk oyun alanları, egzersiz alanları, tenis kortu, zipline (İpte kayma şeklinde yapılan bir spor), biyolojik gölet ve şelale, manzara seyir terasları, uçan yol, ahşap köprü, amfi alanı (Oturma alanları arkaya doğru basamaklı olarak yükselen yapı), mucit evi (Doğa kâşif atölyesi), bitki gösterim alanı, etkinlik çayırı ve kafe bulunuyor. Millet bahçesi, haftanın her günü saat sabah 10.00 ile akşam 24.00 saatleri arası açık.

 Beylerbeyi / Küplüce Mısırlı Millet Bahçesi
Toplam alanı 18.627 m² olan parkta; hobi ve koku bahçeleri, oturma ve dinlenme alanları, çocuk oyun alanları, meydan, açık hava sineması, amfi, bisiklet ve koşu parkuru, seyir terasları, telesiyej (Özellikle kayak merkezlerinde bulunan, teleferiğin açık hali), piknik alanları, kuru havuz, kademeli şelale, seyir kulesi, egzersiz alanı, pazar alanı, şifalı bitkiler müzesi ve yedi renk çakra bahçeleri bulunuyor.

Pendik Millet Bahçesi
Toplam 285.000 m² alana sahip olan millet bahçesinde; piknik alanları, çocuk oyun alanı, bisiklet ve yürüyüş yolları, ekstrem spor alanı, zipline, amfi tiyatro, seyir terası ve dinlenme iskelesi, çardak, cep bahçesi, meydan ve etkinlik alanı, kent bostan alanı, pazar alanı, ahşap sera, koru köşkü, kafeterya, millet kıraathanesi, gençlik merkezi, 2 suni 2  doğal olmak üzere 4 gölet var. Millet bahçesi, haftanın her günü saat sabah 09.30 ile akşam 24.00 saatleri arası halkın hizmetine açık.

Ümraniye / Hekimbaşı Millet Bahçesi
Yaklaşık 330.000 m²'lik alana sahip millet bahçesinde; yürüyüş-koşu parkurları, bisiklet yolları, doğalgazlı ve doğaya zarar vermeyen mangallar, futbol-voleybol ve basketbol sahaları, gençlik atölyeleri, küçük bir alanda hayvanat bahçesi, at binme alanı, çocuk oyun alanları, macera park alanı, spor aletleri,  seyir kulesi, refleksoloji parkı, mini golf sahası, etkinlik alanları, seyir terasları, doğal şelale, geçiş köprüleri, kafe ve restoranlar, büfe, meyve bahçesi, ağaç sergisi, kuş evi, bisiklet kiralama istasyonu, kuş gözlem ünitesi, et satış ünitesi, mermer çeşme, 4 adet elektrikli araç bulunuyor. Her gün 08.00 – 23.00 saatleri arasında hizmete açık.

Avrupa Yakası Millet Bahçeleri

Bakırköy / Baruthane Millet Bahçesi
59.719 m²'lik alana kurulu millet bahçesi içinde; Baruthane Binası ve Hünkar Köşkü gibi tarihi yapılar, deniz iskelesi, çocuk oyun parkı, egzersiz alanı, bisiklet yolu, yürüyüş-koşu yolu, küçük bir gölet, kaykay pisti, restoran, kafeterya ve sosyal tesisler var.

Başakşehir / Ayazma Millet Bahçesi
40.910 m² üzerine kurulu millet bahçesinin yüzde 75’i yeşil alan üzerine kurulu. Bahçe içinde; spor alanları, çocuk oyun alanları, piknik alanları, çiçek bahçeleri, bisiklet yolu, koşu parkuru, yürüme alanları, dinlenme ve seyir terasları, kütüphaneli millet kıraathanesi, çay bahçesi mevcut.

Başakşehir / 1. Etap Millet Bahçesi
280.000 m² alan üzerine kurulu millet bahçesinde; biyolojik gölet, tematik bahçe, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, spor alanları, çocuk oyun alanları, oturma alanları, mesire alanı, millet kıraathanesi, kafeterya, amfi ve çeşme bulunuyor.

Başakşehir / Hoşdere Millet Bahçesi
142.000 m² alan üzerine kurulan millet bahçesinde; biyolojik gölet, elektrikli araçlar için şarj istasyonu, bisiklet ve yürüyüş yolları, basketbol sahası, piknik alanları, tematik bahçeler, meyve ve koku bahçeleri ve kafeterya var.

Başakşehir / Kayaşehir Kuzey Yakası Millet Bahçesi
Kayaşehir'de 1 milyon 267 bin metrekarelik alana yapılan, dört etap halinde inşasına başlanan Millet Bahçesi’nin, 350.00 m²'lik ilk etabını oluşturan Kuzey Yakası Millet Bahçesinde; koru alanları, biyolojik gölet, parklar, renk-koku-ses-tıbbi bitkiler bahçeleri, bisiklet ve yürüyüş parkurları, dinlenme ve piknik alanları, amfi, konser, sergi ve festivallerin düzenleneceği etkinlik platformları, restoran, kafe, asma köprü, seyir terası, doğa temalı çocuk oyun alanı bulunuyor.

Esenler / 15 Temmuz Millet Bahçesi
183.000 m²'lik alanda kurulan bahçede; gölet, seyir terası, piknik alanları, çocuk oyun alanı, spor aletleri alanı, bisiklet istasyonu, bisiklet yolu, yürüyüş parkuru, spor tesisleri, futbol-basketbol sahası, etkinlik alanı, gül bahçesi, kütüphane, okuma alanı, gençlik merkezi, millet kıraathanesi, kafe, şifa evi, şifa bahçesi, şehir düşünce merkezi, kümes hayvanları, ağıl, bostan, meyve bahçesi, tohum tanıtım ofisi, tohum sokağı, tarım ve hayvancılık merkezi ve tıbbi bitkiler bahçesi bulunuyor. Millet bahçesi, pazartesi hariç haftanın her günü 06.00-00.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Pazartesi günleri bakım, onarım ve dezenfeksiyon çalışmaları sebebiyle kapalı tutuluyor. 

Küçükçekmece / Halkalı Millet Bahçesi
98.500 m² alan üstüne kurulu olan millet bahçesinde; gölet, süs havuzu, bisiklet yolu, yürüyüş-koşu  yolu, dinlenme ve seyir terasları, koru alanı, piknik alanı, çocuk oyun alanları, kütüphaneli millet kıraathanesi, çay bahçesi var.

Esenler/ Yıldız Teknik Üniversitesi Millet Bahçesi
Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa kampüsünde bulunan millet bahçesi 240.000 m²'lik alana sahip. Millet bahçesi içinde, Tarihi Hamam, Mehmet Ali Paşa Köşkü, Osmanlı Koğuşu, Sancak Köşkü, Otağ-ı Hümayun, Fil Ahırları, Su Deposu gibi tarihi binalar, biyolojik gölet, süs havuzu, bitki tüneli, bilim parkı, bilim merkezi, tarihi eserler müzesi, tarihi yapılar, süs havuzu bulunuyor. Millet bahçesi hafta içi öğrencilere, hafta sonu ise halka açık.

Zeytinburnu / Çırpıcı Millet Bahçesi
Toplam proje alanı yaklaşık 223.000 m² olan millet bahçesinde; biyolojik gölet, çocuk oyun alanı, basketbol sahası, bisiklet yolu, koşu-yürüyüş parkuru, piknik alanı, egzersiz alanı, yeşil alan, süs havuzu, kütüphane, 4D sinevizyon merkezi, açık teraslı büfe bulunuyor. 

Millet Bahçelerine Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Millet bahçelerinin çoğunda otopark ve ibadet yeri gibi hizmetler de var. Otopark girişleri ücreti ile ilgili en güncel bilgiyi gitmek istediğiniz millet bahçesinin iletişim numarasını arayarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca, bazı millet bahçelerinde yaya girişi de cüzi bir rakam olsa da ücretli. Bunun için de gitmeden bilgi almanızda yarar var. Son olarak, her millet bahçesinin açılış ve kapanış saati farklılık gösterebilir, bunu da bilgi olarak paylaşayım. 

Millet bahçelerine ait adres ve telefon numarası gibi iletişim bilgilerini yazmadım zira hemen hemen herkesin elinde akıllı telefon denilen cihazlardan var. Haritalar uygulamasından konum girdiğinizde gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Uygulama ve Projelendirme Aşamasındaki Millet Bahçeleri
Halkın kullanımına açılmış bu millet bahçelerinin haricinde, şu an uygulama ve projelendirme aşamasında olan millet bahçeleri de var İstanbul'da. 

Uygulama Aşamasındaki Millet Bahçeleri
-Avrupa Yakası-
. Bayrampaşa Millet Bahçesi  
. Çatalca Millet Bahçesi
. Fatih Millet Bahçesi  
. Güngören Güneştepe Millet Bahçesi 
. Güngören Millet Bahçesi  
. Zeytinburnu Beştelsiz Millet Bahçesi 
 
Projelendirme Aşamasındaki Millet Bahçeleri
-Anadolu Yakası-
. Beykoz Millet Bahçesi 
. Çekmeköy Millet Bahçesi 
. Kartal Çavuşoğlu Millet Bahçesi 
. Kartal Orhantepe Millet Bahçesi 
. Ümraniye Osmangazi Korusu Millet Bahçesi 
. Pendik Burla Biraderler Korusu Millet Bahçesi 
. Samandıra Aydos Ormanı Millet Bahçesi 
. Sancaktepe Samandıra Millet Bahçesi 
. Sultanbeyli Millet Bahçesi  
. Şile Millet Bahçesi 
. Validebağ Korusu Millet Bahçesi 
-Avrupa Yakası-
. Alibeyköy Millet Bahçesi 
. Arnavutköy Millet Bahçesi 
. Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi  
. Bağcılar Sevgi Ormanı Millet Bahçesi
. Beşiktaş Millet Bahçesi 
. Beyoğlu Küçükpiyale Millet Bahçesi  
. Esenler Askeri Alan Kuzey TEM Tarafında Millet Bahçesi 
. Fatih Kara Surları Millet Bahçesi
. Kağıthane Millet Bahçesi B Tipi Mesire Alanı
. Kayaşehir 2. 3. 4. Etap Millet Bahçesi 
. Silivri Millet Bahçesi 
. Sultangazi Cebeci Millet Bahçesi  
. Zeytinburnu Merkezefendi Millet Bahçesi

Hem Anadolu yakasında hem de Avrupa yakasında bulunan millet bahçeleri, şehrin gürültüsünden, kalabalığından, stresinden kısa süreli de olsa uzaklaştırıyor insanı. Açık havada, doğa ile iç içe hissi vererek, ağaçlar, çiçekler, yeşillikler içinde yürüyüş veya spor yapmak, gölet, havuz, çeşme başı banklarda-kamelyalarda oturup dinlenmek herkesin ihtiyacı olan şeyler sanırım.