3D Yazıcı Kalem Nedir? Nasıl Kullanılır?

Teknoloji alanındaki gelişmeler sizi de hayrete düşürmüyor mu bazen? İsmini duyduğumuz veya sahip olduğumuz teknolojik ürünler yanında bir de bilmediğimiz, henüz keşfetmediğimiz ne çok teknolojik ürün var. Bilmediklerimizi de, bazen yeni nesil sayesinde öğreniyoruz. Z ve Alfa kuşağı doğumlu iki çocuklu bir anne olarak ben öyleyim şahsen. Daha önce varlığından haberdar olmadığım, 3D Yazıcı Kalemi de benim iki numaram Derin' in, kendisine karne hediyesi olarak istemesiyle öğrendim mesela.

İnternette, popüler ve güvenli olan, aynı zamanda benim de sıklıkla alışveriş yaptığım bir e-ticaret sitesinde, uzun araştırmalar, incelemeler, yorum okumaları sonrası, Derin için bu 3D Yazıcı Kalemi aldım. Ancak, satıcının açıklamalarında kullanım bilgisinin olmaması, içinden çıkan kullanım kılavuzunun da tamamen İngilizce olmasından dolayı, kurulumda ve kullanımda biraz zorluk yaşadık. Ben de, alacaklara, alanlara bir ön bilgilendirme ve kullanım kolaylığı olması açısından detaylı bir yazı yazmaya karar verdim. 

3D Yazıcı Kalem Nedir?
Sıradan bir kalem gibi, fakat mürekkep veya kurşun yerine, plastik, ince çubukların ısınması ile yapılan çizimleri 3 boyutlu olarak elde etmenize olanak sağlayan 3D Yazıcı Kalemler, üretim ve imalat şirketlerinin ürün modellemesinden tutun da film ve dizi sektöründe grafik modellemesine kadar geniş bir alanda kullanıldığı gibi eğitim ve eğlence amaçlı da kullanılıyor. Derin' in kullanımı ise tabi ki eğlence amaçlı kullanıma giriyor.

NOT: Bu aşamadan sonra yazacaklarım tamamen bu marka ve model 3D kalemle ilgilidir.
kutu içeriği
3D Yazıcı Kalem Ürün Bilgisi
Ürün Net Ağırlığı: 61 g
Ürün Boyutu: 190x31x45 mm
Mobil Güç Kaynağı: 5V-2A
Güç Adaptörü: AC100V-240V 50/60 HZ 0.35A
Gerilim: DC5± 0.25 V
Filament Malzemesi: PLA 1.75±0.02 mm
Baskı Sıcaklığı: PLA 160°C-210°C
Çalışma Şartları: 10°C-45°C / Bağıl Nem %85

3D Yazıcı Kalem Kutu İçeriği
Kargo poşetiyle, karton kutu içinde gelen yazıcı kalemin kutu içeriğini bir üstteki fotoğrafta görebilirsiniz. Kutu içerisinde, 1 adet üç boyutlu yazıcı kalem, 1 adet kalem standı, 1 adet 12V adaptör, her biri 9 metrelik 3 adet farklı renklerde filament (termoplastik malzemelerin 3D yazıcılarda kullanılmak üzere özel olarak şekillendirilmiş hali) ve bir çift silikon parmak koruyucu çıktı. O minik parmak koruyucuları aynı gün kaybetmeyi başardığımız için, fotoğrafta gösteremiyorum ne yazık ki.
yazıcı kalem yapısı
3D Yazıcı Kalem Mekanizma Özellikleri
Kullanım kılavuzunun İngilizce olmasından dolayı, kalemin yapısını ve çalışma sistemini anlayana kadar bir hayli zaman harcadık biz. Kalemle çalışmaya başlamadan önce, kalemin mekanizmasını, anahtar ve tuşların özelliklerini anlamak gerekiyor. Bu aşamada, yukarıdaki, çevrimini yaptığım şema yardımcı olacaktır sanırım. 

3D Yazıcı Kalem Kullanım Kılavuzu
3 boyutlu yazıcı kalem kullanım şeklini daha kolay anlaşılması için tek tek fotoğraflayarak açıklayacağım.
 
1- İlk olarak adaptörü prize takıp daha sonra kablonun ince ucunu güç soketine takıyoruz. 
2- Kalemin uç kısmındaki, aşağı ok tuşunu yani açma anahtarını açıyoruz. LCD ekranda yanan sarı ışık kalemin elektrik almaya başladığını gösteriyor. 
3- LCD ekranda ABS ve PLA şeklinde iki farklı filament türü seçeneği bulunuyor. ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren), petrol bazlı, biyolojik olarak parçalanmayan bir plastik türü. PLA (Polilaktik Asit), mısır nişastası ve şeker kamışından üretilen organik bir biyopolimer ve termoplastik türü. Bu noktada, filament seçiminde, alacağınız veya kullanacağınız filamentin PLA özellikli olması daha sağlıklı olacaktır. Bizim aldığımız filament PLA özellikli, ekrandaki minik tuşlarla, filament seçimini ona göre yaptık. 
4- Filament seçiminden sonra yine kalemin uç kısmındaki aşağı ok tuşuna basarak ön ısıtmayı başlatıyoruz. Bu aşamada, LCD ekranda sarı ışığın yanında bir de kırmızı ışık yanması gerekiyor. Bu, ısınma işleminin başladığını gösteriyor. Isınma işleminin başlamasıyla, kalemin metal ucu ısınıyor, o yüzden o metal uca temas etmemeye dikkat ediyoruz. Kalemin ısı mekanizması, maksimum 190 dereceye çıkacak şekilde ayarlanmış. 190 derecelik ısıya gelindiğinde kırmızı ışık yeşile dönüyor. LCD ekrandaki minik tuşlarla ısıyı istediğiniz derece sıcaklıkta ayarlayabiliyorsunuz. Ben test ettim, maksimum ısı derecesi 210. Biz, 190 derecelik ısıyı kullandık.
5- Sırada filamenti yani plastik çubuğu kaleme yerleştirme işlemi var. Onu fotoğraflamayı unutmuşum. 3D Yazıcı Kalem Kullanım Kılavuzu yazan başlığın altındaki fotoğraftaki gibi, adaptör uç girişinin altındaki deliğe filamentin ucunu yerleştirip, kalemin uç kısmındaki aşağı oka basarak, filamentin, kalemin metal uçtan çıkışını başlatıyoruz. Yazıcı kalem kullanıma hazır hale geliyor. Bundan sonrası, sizin hayal gücünüze bağlı. 
6- Yukarıdaki iki örnek, ilk kullanım sonucu ortaya çıkan acemilik eserlerimiz. Uçtan ısınarak çıkan filament hızını, kalemin bir diğer tarafında bulunan hız tuşuyla ayarlayabiliyorsunuz. Uçtan ısınmış şekilde çıkan filament kısa sürede soğuyor ve şekil alıyor.
7- Yazıcı kalemle işimiz bittiğinde, kalemin yan tarafındaki yukarı ok yani filament boşaltma tuşuna basıyor ve aynı tuşa 3 saniye kadar bastığımızda da kalemi tamamen kapatıyoruz. Bu arada, kalem 5 dakika boyunca kullanılmazsa bekleme moduna giriyor ve ekrandaki tüm gösterge ışıkları sönüyor. Böyle bir durumda, tekrar açma-ön ısıtma tuşuna basılarak işleme devam edilebiliyor.
kalem tutucu
8- Ve kalemi kalem tutucuya oturtup, ucu soğutuyoruz.

Bu kadar uzun yazınca, zahmetli ve karışık bir işlemmiş gibi görünüyor olabilir. Keşfedene kadar bize de öyle gelmişti. Açma ve kapama arasındaki işlemler birkaç kez tekrarlanınca, kalemi kullanmak oldukça pratik hale geliyor. Aslında, temelde, en çok aşağı ve yukarı oklarla işlem yapılıyor. İşlem sırasını ezberleyince kalemi kullanmak gerçekten de eğlenceli oluyor.
Ürünü aldığımız satıcının açıklamasında, kutunun içinden çıkan 3 renk filamentin deneme boyu filament olduğu, çabuk tükeneceği için filamentleri yedekli almamızın yararlı olduğu yazıyordu. Üstteki fotoğrafta gördüğünüz 10 renk filamenti ayrıca, farklı bir satıcıdan sipariş vermiştim kalemle aynı zamanda. Bu yedek filamentlerin her biri 10'ar metrelik. Ve renk seçeneği yapamadığımızdan, satıcı stokta olan renklerinden göndermiş. 

3D Yazıcı Kalemi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kalemi kullanırken bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor tabi ki. 
*Kalem, 14 yaş ve üstü çocukların/yetişkinlerin kullanımına uygun yapılmış. 14 yaş altı çocuklar, yetişkin gözetiminde kullanabiliyor. 
*Kalem, prize takılıyken, su ile temas etmemeli, suya yakın yerlerde (banyo, küvet, lavabo gibi) kullanılmamalı.
*Kalem prizdeyken yüksek sıcaklıklara ulaştığından, kullanım esnasında ve kapalı konuma getirdikten belli bir süre başlıktaki demir uça dokunmamalı. 
*Kaleme, PLA veya ABS haricinde farklı tür filament takılmamalı.
*Kalemin güvenliği ve uzun ömürlü olması için, 1 saat kesintisiz kullandıktan sonra 60 saniye kadar kapalı kalması gerekiyor.

3D Yazıcı Kalem Fiyatı
3 Boyutlu Yazıcı Kalemin fiyatı, markasına, modeline, kutu içeriğindeki filament sayısına göre değişiklik gösteriyor. Benim aldığım marka ve model yazıcı kalem, 276 TL idi bundan 2 hafta kadar önce. Fiyatı güncellemişler ve biraz artmış doğal olarak. 10 renk PLA filamenti ise 114.90 TL'ye almıştım. Onun da fiyatı güncellenmiş. 

Şahsen, Derin' in karne hediyesi için böyle bilinçli bir tercih yapması hoşuma gitti. Hayal gücüne, el becerisi de eklenerek, zamanı eğitici, eğlenceli ve keyifli geçireceği güzel bir hobisi oldu bu sayede.

Yeşimle Her Telden Sosyal Medya Hesaplarım