Aslında bu yazının başlığını, ''OTG Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır'' yapmıştım ama benim kullanım amacımı göz önüne alınca, ''Cep Telefonuyla Kablolu Yazıcıdan Çıktı Nasıl Alınır?'' başlığını daha uygun buldum. Teknoloji meraklılarının yakından bildiği, benim ise yeni keşfettiğim OTG' ye niye ihtiyaç duyduğumu yazayım önce. Bu sene itibariyle 8. sınıfa giden bir oğlum ve 4. sınıfa giden bir kızım var. Yani yaklaşık 12 senelik bir eğitim dönemi tecrübem oldu onlar sayesinde şimdiye kadar ve olmaya da devam edecek daha uzun bir süre. Çocuklarımın eğitim-öğretim dönemlerinde, ders kitaplarından, ek kaynaklardan ödevlendirme yapıldığı gibi telefonlarımıza gönderilen ve çıktı alınması gereken dokümanlardan da ödevlendirme yapılıyor. Bu dokümanları bir süre eşimin iş çıkışında getirmesini bekledik. Bu da çocuklar için geç bir saat olunca, ikamet ettiğim yerde, hemen yakınımızda bulunan bir kırtasiyeden çıktı alarak ödevlerini yapmalarını sağladım. Fakat dokümanların fazlalığı maddi külfet ve fazlasıyla zaman kaybı olmaya başlayınca, uygun yollu bir yazıcı almaya karar verdik ve aldık.
Bir yazıcımızın olması işlerimizi bir nebze kolaylaştırmıştı fakat bluetooth yani kablosuz kullanım özelliği olmadığından, yazıcıdan çıktı almak için, gelen ödev sayfalarını ve günlük hayatta gerekli belgeleri cep telefonumdan mail adresime gönderiyor, bilgisayardan mail hesabıma giriyor, diz üstü bilgisayarı yazıcının yanına taşıyıp kablosunu bilgisayara bağlıyor, mailimdeki belgeleri yazıcıya göndererek çıktılarını alıyordum. Uzunca bir süre bu şekilde işlem yaparken, "Bunun daha pratik bir yöntemi olmalı muhakkak" diye düşündüm ve arama motorunda, "Cep telefonundan çıktı alma" diye arama yaptığımda ''USB OTG Kablo'' diye bir sonuca ulaştım. İhtiyaç duymamdaki hikayeyi uzun uzun yazdığıma göre, OTG nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır kısmına geçebilirim artık.
OTG Dönüştürücü Nedir, Ne İşe Yarar?
İnternet üzerindeki birçok teknik sitede ''iş başında'' şeklinde özgün bir çevirisi yapılan ''On The Go''nun kısaltması olan OTG, farklı cihazlar arasında bağlantı kurma ve veri aktarma olarak tanımlanabilir. Android yani akıllı telefonları USB (Universal Serial Bus/Evrensel Seri Veriyolu) girişi olan başka cihazlara bağlayan OTG, cep telefonlarına yeni bir USB girişi kazandırıyor ve USB kullanımını kolaylaştırıyor. Bu sayede bilgisayar, tablet, flash bellek, SD kart okuyucu, kamera, taşınabilir hard-disk ve diğer android telefonlar ile eşleşme yapılıp veri transferleri gerçekleştirilebiliyor. Kafanız karıştıysa, kısaca ve basitçe, cep telefonunu ana merkez yapıp USB girişi olan diğer cihazları OTG sayesinde cep telefonuna bağlayıp kullanabiliyorsunuz.
2. paragrafta belirttiğim gibi, benim OTG' yi kullanma amacım, cep telefonuma gelen ödev notlarını ve bazen gerekli belgeleri kablolu yazıcıdan kolay bir şekilde çıkartabilmekti. Araştırma yaptıkça, OTG' nin farklı amaçlarla da kullanılabildiğini öğrendim. OTG ile akıllı telefonlara, USB bellekten dosya transferi, klavye ve fare bağlantısı, oyun kontrol kolu bağlantısı, mikrofon bağlantısı, kamera bağlantısı, doğrudan modeme takılarak internet bağlantısı, iki telefon arası şarj paylaşımı gibi birçok şey yapılabiliyor.
OTG Dönüştürücü Nasıl Kullanılır ve Yazıcıdan Çıktı Nasıl Alınır?
OTG' nin bağlantı yapılacak cihaza göre farklı kullanım yöntemleri var, şimdi yazacağım bilgiler sadece OTG ile akıllı telefondan kablolu yazıcı vasıtasıyla nasıl çıktı alındığına yönelik olacak. Öncelikle şunu yazayım, bu aparatı telefona ve kablolu yazıcıya taktığımda yazdırma eylemi otomatik olarak başlamadı. Bunun için ilk olarak, akıllı telefonda ''Play Store'' uygulamasından, kullandığım yazıcının ''Print Service'' isimli uygulamasını indirdim. Örneğin ''Canon Print Service''. Yazıcının uygulamasını indirmem, yazdırma işlemi için tek başına yeterli olmadı ne yazık ki. Tam emin olmamakla beraber, tahminim, telefonumun yazıcı uygulamasını desteklememesi olabilir şeklinde. Bunu araştırırken, Youtube' da ''Nokoprint'' isimli bir uygulamaya denk geldim. Telefonun, yazıcıyı ve modelini tanımasına olanak veren, yazdırılacak belgeleri otomatik olarak görüntüleyen bu uygulamayı da indirdim.
İkinci olarak, bir alttaki fotoğrafta gördüğünüz, OTG' nin ince olan Mikro USB ucunu telefonun Mikro USB girişine, USB giriş ucunu da kablolu yazıcının USB başlık ucuna taktım. Yazıcıyı açtıktan sonra, telefonda Nokoprint uygulaması yazıcımı tanıdı. İşleme izni verdikten sonra yazıcı kurulumu için genel kullan seçeneğini işaretledim ve yazıcım artık kullanmaya hazır hale geldi.
Böyle uzun uzun yazınca, eminim ki zahmetli ve karışık gelmiştir size. Aslında oldukça kolay ve basit. Telefonuma, yazıcımın ''Print Service'' ve yazıcıyı tanımaya yardımcı ''Nokoprint'' uygulamalarını yükledim. OTG aparatını telefonuma ve yazıcının kablo ucuna taktım. Yazıcıyı açtım. Gerekli yönergeler otomatik olarak telefonda çıktı zaten. Bu sayede, telefonumdaki fotoğraf, resim, pdf , word, excel belgelerinin çıktılarını pratik bir şekilde alabiliyorum artık. Yalnız tek sorun, indirdiğim ikinci uygulamanın sürekli reklam içeriği veriyor olması. Onun haricinde benim işimi görüyor diyebilirim.
Bu noktada, bir de, benim kullandığım TTEC OTG Dönüştürücü Adaptörün teknik özelliklerinden bahsetmem gerekir biraz. Type-C USB-A 3.0 cihazlar ile uyumlu olan ürün, 5 Gbps' a kadar yüksek hızda kesintisiz veri transferi ve 3,30 x 1,50 cm ultra kompakt tasarımı ile kolay taşıma sağlıyor.
Benim gibi teknik özürlü iseniz, Type-C, USB-A 3.0, 5 Gbps gibi kavramlar eminim size de çok karışık gelmiştir. Type-C, USB-C ayrıca USB Type-C olarak da bilinir. Hızlı veri aktarımı, hızlı şarj etme, küçük ve simetrik bir tasarıma sahip olma özelliklerinin yanı sıra tek yönlü girişi ile de kullanım kolaylığı sağlar. USB-A 3.0, bilgisayarların ve elektronik cihazların arabirimi için Evrensel Seri Veriyolu standardının üçüncü ana sürümü olup hızlı veri aktarım, az enerji tüketme gibi özellikleri bulunur. 5 Gbps, Gigabit Per Second yani Saniyede Gigabit' in kısaltması olup veri transfer hızını ifade eder. 1 Gbps, 1 milyar bit' i saniyede transfer etmeye eşitmiş.
OTG Dönüştürücü Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
OTG özelliğinden yararlanabilmek için, öncelikle telefonunuzun OTG' yi desteklemesi gerekiyor. Telefonunuzun, varsa kutusuna yoksa üreticisinin internet sitesine bakabilirsiniz bunun için. Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey de, cep telefonunuzun şarj giriş yuvasının ve OTG bağlantısı yapacağınız diğer cihazın USB kablo başlık ucunun hangi özellikte olduğunu bilmek. Bunun için aşağıda, arama motorundan alıntı yaptığım görsel işinize yarayabilir.
Benim kullandığım cep telefonunun şarj girişi Type-C, yazıcımın USB kablo başlık ucu USB 3.0 özellikli. Aldığım OTG aparatının da ince ucu Type-C başlıklı, USB giriş yeri USB 3.0 özellikli. Bunu bilerek araştırma yaparsanız, bağlantı noktalarının giriş ve çıkışlarında sorun yaşamazsınız. Tabi bir de güvenilir bir yerden ve markadan almanızın da faydası olacaktır.
OTG Dönüştürücü Adaptörü alırken, öncelikle internet üzerindeki Hepsiburada, Trendyol, n11 gibi ticari alışveriş sitelerinde arama yaptım. Bu sitelerde, önerilen, çok satan, çok değerlendirilen gibi kriterlere baktım. Binlerce ürün seçeneği, yapılan olumsuz yorumlar aklımı karıştırdığı için, teknoloji mağazasından, görevli personele danışarak almaya karar verdim. Aslında aklımda Teknosa vardı ama kızımın ihtiyacı olan bir okul malzemesi için D&R' a girince, oradaki görevliye bir sorayım dedim. Görevli, mağazada böyle bir ürünün olmadığını söyledi. Reyonlarda dolaşırken, aksesuar bölümünde OTG Dönüştürücü Adaptörü tesadüfen gördüm. Bir süre özelliklerini, telefonuma uyumlu bağlantı noktaları olup olmadığını araştırdık görevliyle. Ve nihayetinde aldım.
Bunu uzun uzun yazmamın nedeni, bu gibi teknolojik ürünleri, kitap, kırtasiye malzemeleri satan bir yerden değil de, teknolojik ürünler konusunda bilgi sahibi olan görevlilere sorabileceğiniz teknoloji mağazalarından almanızı tavsiye etmek içindi. Oldukça ucuz fiyatlara da satın alınabilen OTG Dönüştürücülerin pahalı versiyonları da var. Bu senenin şubat ayı başında aldığım TTEC marka OTG Dönüştürücü Adaptörün satış fiyatı 49.90 TL idi. Kısmetime bir de 17.46 TL' lik bir indirimi oldu o gün. Yani fiyatı 32.44 TL' ye geldi. Ben bu markadan da, ürününden de memnun kaldım. Şık tasarımlı, pratik, kullanışlı ve tabi ki ekonomik..