Seyir Katı ( 34. kat ) Kule Maketi
Benim gibi İstanbul Anadolu Yakası sakinlerinin olduğu kadar Türkiye' nin çeşitli illerinden gelenler için de özellikle yaz mevsiminin bunaltıcı sıcaklarından kaçıp biraz serinlenilen, piknik yapılan güzide yerlerdendir Küçük Çamlıca ve Büyük Çamlıca Tepeleri. Bu tepelerden Küçük Çamlıca Tepesi şimdi de Çamlıca Kulesi ile İstanbul' un yeni silueti ve Turizm Merkezi olmaya aday. Şarkılara, şiirlere, hikayelere, romanlara konu olmuş İstanbul' u, Yahya Kemal Beyatlı' nın
'' Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul '' mısrasında olduğu gibi, oğlum, kızım ve ablam ile Çamlıca Kulesi' nden seyre gittim ben de.
Kule Restoran ( 40. Kat )
Çamlıca Kulesi' nin Yapım Amacı ve Ziyarete Açıldığı Tarih
Daha önce Büyük Çamlıca Tepesi' nde yer alan ve dağınık halde bulunan, aynı zamanda görüntü ve elektromanyetik kirliliğe de yol açan onlarca radyo ve televizyon verici anteninin, Büyük Çamlıca Camii' nin yapımıyla birlikte tek bir yerde toplanması amacıyla projelendirilmiş Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi yani bilinen adıyla Çamlıca Kulesi.
Osmanlı döneminin simgelerinden sayılan lale çiçeğinden esinlenilerek tasarlanan ve yapımına 2016 yılında başlanan Çamlıca Kulesi, 29 Mayıs 2021 tarihinde ziyarete açıldı. Türkiye' nin en yüksek yapısı unvanını taşıyan kule alanı, toplam 30 bin 150 metrekare bir alanı kapsıyor. Kulenin çevresinde 20 dönümlük peyzaj ve ağaçlandırma alanı bulunuyor. Bu dış alan içinde, kule binasının hemen yanında, ufak bir amfi tiyatro ile açık alan seyir platformları da mevcut.
Seyir Katı ( 34. kat ) İnteraktif Ekran / Çamlıca Kulesi
Çamlıca Kulesi' nin Yapı Özellikleri
9 büyüklüğündeki depreme ve şiddetli rüzgarlara karşı dirençli bir şekilde inşa edilen Çamlıca Kulesi, 100' den fazla yayıncı kuruluşa hizmet veriyor ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sorumluluğundaki PTT iştiraki olan Kule A.Ş. tarafından işletiliyor.
Deniz seviyesinden 587 metre yüksekte olan kulenin toplam yüksekliği 369 metre. Bu yüksekliğin 203,5 metresi ( +18 metresi zemin altında ) betonarme yapıdan, 165,5 metresi ise çelik anten direğinden oluşuyor. Kulenin zemin altında 4, zemin üzerinde 45 olmak üzere toplam 49 katı var.
Kulenin ziyarete açık olan alanları ise; giriş katı, 34. kattaki Seyir Katı, 39. kattaki Kule Kafe ve 40. kattaki Kule Restoran bölümleri. Kule binası genelinde ziyaret edilen tüm alanlar kapalı alan olma özelliğinde, yani çıkıp oturabileceğiniz açık alana sahip bir teras yok. Kulenin internet sayfasında 148.5 m yükseklikteki 33. katta da bir Seyir Katı olduğu yazılmış ama benim gittiğim tarihte bu kat ziyarete açık değildi.
Seyir Katı ( 34. kat ) İnteraktif Ekran / Küçük Çamlıca ve Çamlıca Kulesi
Bu kadar teknik bilgiden sonra gelelim benim gözlemlerime..
Çamlıca Kulesi' ne Ulaşım
Küçük Çamlıca Tepesi' nde kule binasına ulaşım için birkaç farklı giriş noktası bulunuyor. İkamet ettiğim yere yakın olduğundan ve yanımda oğlum, kızım ve ablam da bulunduğundan ulaşımı taksi ile yaptık biz. Küçük Çamlıca Tepesi' nin üst girişi olan Çilehane Yolu Caddesi' ndeki güvenlik girişinden HES Kodu ve ateş ölçümü ile geçip, tesadüfen denk geldiğimiz golf aracı şeklindeki ring aracı ile kule binasının olduğu yere kısa bir yokuş çıktık. Burada gözlemlediğim, özel aracı ile gelenler için çok büyük bir otopark alanının olmayışı oldu. Çamlıca Kulesi' ne toplu taşıma ile gelecekler içinse Büyük Çamlıca Camii ile Altunizade Metrosu' ndan belirli saatlerde ücretsiz ring aracı servisleri var.
Çamlıca Kulesi' ne Giriş
Kule binasına giriş yapınca bir görevli karşıladı bizi ve giriş biletlerimizi almak için gişeye yönlendirdi. ( Bilet fiyatlarını yazımın sonunda okuyabilirsiniz ). Giriş katında; danışma, gişe, sergi alanı, küçük bir kafeterya ve hediyelik eşya mağazası olan Kule Dükkan var. Gittiğim her turistik yerden oraya özgü hediyelik biblo aldığımdan, önce Kule Dükkan' ı gezdik. Burada seramikten, porselenden ve kristalden yapılmış simgesel yapı bibloları ile çeşitli züccaciye ürünleri gördüm ama Çamlıca Kulesi' ne özel sadece mini, orta ve büyük boy kristal cam biblolar vardı, fiyatları da 100 TL ile 350 TL arası değişiyordu yanlış hatırlamıyorsam. Oradaki görevli henüz yeni hizmete girdikleri için ellerinde çok fazla çeşit olmadığını söyledi. Fiyatları görünce tabi ki elimiz boş çıktık ve Kule Dükkan' ın hemen girişindeki asansöre yöneldik.
Kulenin giriş katında, çelik antenlerin olduğu kata kadar yükselen, binanın iki karşılıklı cephesine konumlandırılmış Adalar ( Adalar manzaralı ) ve Çamlıca ( Boğaz manzaralı ) isimli iki adet panoramik asansör mevcut. Girişle 34. kat arasında kat girişi olmadığından, asansörle direkt 34. kata 1 dakikadan kısa bir sürede çıkılıyor.
Seyir Katı ( 34. kat ) Adalar Manzarası
Çamlıca Kulesi Seyir Katı ( 34. Kat )
153 m yükseklikteki Seyir Katının 360 derecelik büyüleyici bir panoramik İstanbul manzarası var. Adalar' dan Boğaz' a, Boğaziçi Köprüsü' nden ( 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ) Tarihi Yarımada' ya kadar her yeri kuşbakışı bir şekilde görebiliyorsunuz. Daha ziyade Anadolu Yakası ilçelerine hakim olan manzarası, açık ve güneşli havalarda Avrupa Yakası' nı da içine dahil ediyor. Bu katı çok büyük veya geniş olarak hayal etmeyin zira düz bir yürüyüşle, 5 dakika gibi kısa bir sürede tamamen turlamış oluyorsunuz tüm katı.
Katın farklı yerlerine yerleştirilmiş dokunmatik ekranlar sayesinde Anadolu ve Avrupa Yakası' ndaki yapıları, yapıların özelliklerini ve kuleye olan mesafesini inceleyebiliyorsunuz. Mesela Çamlıca Kulesi ile Fenerbahçe Stadı arası mesafe 4.690 m, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü 4.711 m, Dolmabahçe Sarayı 5.413 m, Galata Kulesi 7.955 m gibi..
Yine bu katta, fotoğraf çekimi yapabileceğiniz, değişen İstanbul manzaraları görüntülerinden oluşan dev bir ekran ( Seyir Katı İnteraktif Ekran yazılı fotoğraflar ) ile kule maketi ( Seyir Katı Kule Maketi yazılı fotoğraf ) bulunuyor. Kule maketinin önünde ücretli olarak da fotoğraf çektirebilir ve üstünde PTT amblemi olan pul şeklinde ( tanesi 3 TL idi sanırım ) baskı yaptırabilirsiniz.
Manzaraya diyecek lafım yok ama aynı zamanda İstanbul' daki betonlaşmayı da gayet net bir şekilde görebiliyorsunuz. Kuşbakışı bakıldığında sadece Küçük ve Büyük Çamlıca semtleri ile birkaç ufak tefek bölge yeşil alan olarak görülüyor ne yazık ki.
Kule Kafe ( 39. Kat ) Boğaz Manzarası
Çamlıca Kulesi Kule Kafe ( 39. Kat ) Menü Fiyatları
Biz katta 2 tur yaptıktan sonra kafe bölümüne geçip soğuk bir şeyler içmek istedik. Onun için de Seyir Katındaki danışma bankosundan kafe için masa ayırttık. ( Bu bankodaki kadın görevlinin ilgisiz ve soğuk tavrından rahatsız olduğumu yazmadan geçemeyeceğim ). Kafe ve restoran için ana girişteki danışma bölümlerinden, masa müsaitlik durumunu öğrenip yer ayırtabileceğiniz gibi internet sitelerinden de gün, saat, kişi sayısı belirleyerek ve masa seçimi yaparak online ödemeyle rezervasyon oluşturabiliyorsunuz. Ve ne yazık ki seyir katı ücretleri ödenmeden bu iki kata direkt çıkış bulunmuyor. Seyir katından aldığımız, üstünde oturacağımız masa numarası yazan kağıt parçasıyla bindiğimiz asansörde yine bir görevli eşlik etti bize.
175,50 m yükseklikteki Kule Kafe' nin de 360 derecelik panoramik bir İstanbul manzarası var. Bu kat modern ve minimal iç tasarımıyla dikkat çekiyor. Adımıza ayrılan masa da kısmetimize Boğaz manzaralı denk geldi. ( Kule Kafe Boğaz Manzarası yazılı fotoğraf ). Katın iç tasarımının ve manzaranın güzelliğine karşın sipariş ve servis için verilen hizmet bir hayli yavaştı bana göre.
Menünün atıştırmalık olarak içeriği yeterliyken fiyatları ortalamanın üstüydü. Kafe menüsünde soğuk/sıcak sandviçler ( 30-40 TL ), tostlar ( 25-28 TL ), tatlılar ( 15-44 TL ), sıcak içecekler ( 10-26 TL; çay 10 TL, Türk Kahvesi 20 TL ), soğuk içecekler ( 7-41 TL; 330 ml kaynak suyu 7 TL, ayran 18 TL, limonata 22 TL ) bulunuyor. Biz 4 kişi ortaya 750 ml Uludağ Premium Maden Suyu istedik. Market fiyatı 10 TL olan maden suyuna 23 TL + %10 oranında da garsoniye ücreti ödedik.
Kule Restoran ( 40. Kat ) İnteraktif Ekran / Büyük Çamlıca Camii ve Boğaziçi Köprüsü
Çamlıca Kulesi Kule Restoran ( 40. Kat ) Menü Fiyatları
Kafe bölümü iyiydi, güzeldi, hoştu ama tuvalet için bizi 1 kat üstteki restorana yönlendirdiler, biz de kafe bölümünde tuvalet olup olmadığını sorgulamadan yukarı çıktık desem.. Normal merdivenlerden 1 kat çıkılarak gidilen Kule Restoranı da bu sayede görmüş olduk. Kafe bölümünün birbirini gören masalarına nazaran daha bölmeli konuşlandırılmış masaların her biri yine İstanbul manzaralı. Restoran katının tasarımı, dekorasyonu ve ambiyansı çok daha zarif ve hoştu bana göre. Biz çıkış amacımızı gerçekleştirdikten sonra katta 360 derecelik kısa bir tur yaptık. Kule Restoran İnteraktif Ekran yazılı fotoğrafta gördüğünüz ve görselleri değişen bu dijital ekran önünde fotoğraf çektirdik. Ve Çamlıca Kulesi gezimizi noktaladık.
Kafenin sıcak/soğuk içecek, tatlı menüsüne ek olarak Türk ve Dünya mutfağından lezzetlere de yer verilmiş restoran bölümünde. Restoran menüsünde kahvaltılıklar ( 2 kişilik serpme kahvaltı 180 TL, hızlı kahvaltı tabağı 70 TL, sahan ve omlet çeşitleri 20-40 TL ), soğuk başlangıçlar ( 22-60 TL; zeytinyağlı fasulye 22 TL, meze tabağı 60 TL ), sıcak başlangıçlar ( 24-54 TL; çorba 24 TL, elma dilim patates 27 TL, wrap tavuk 39 TL ), salatalar ( 40-58 TL ), makarnalar ( 48-59 TL ), hamburgerler ( 40-59 TL ), pizzalar ( 52-63 TL ), ana yemekler ( 55-148 TL; ızgara köfte 62 TL, karışık Kule kebap 125 TL ) var.
Çamlıca Kulesi Çalışma Saatleri
Hafta içi ve Cumartesi: 10:00-22:00
Pazar: Kapalı
Girişte bilet aldığımız bankodaki görevli son girişlerin 21.30 gibi olduğunu söylemişti. Gitmeden önce açılış-kapanış saatleri ile ilgili güncel bilgileri öğrenip gitmekte yarar var.
Çamlıca Kulesi Bilet Fiyatları
Tam: 60 TL
İndirimli: 30 TL ( 25 yaş altı öğrenci, Engelli ve Gazi, 64 yaş üstü, 1.dereceden Şehit yakını )
Hızlı Geçiş: 100 TL
Adult Ticket (Yabancı): 120 TL
Fast Track (Yabancı): 200 TL
Biletinizi kulenin giriş katındaki danışma bankolarından ve de internette web sitelerinden satın alabilirsiniz. Bankodan nakit/kredi kartı ile alabileceğiniz biletleri internet üzerinden kredi kartı ile alabiliyorsunuz. Biletlerinizi kule binasından çıkana kadar yanınızda bulundurmayı da unutmayın. Güncel bilet fiyatları için iletişim numaralarından bilgi alabilirsiniz.
Çamlıca Kulesi İletişim Bilgileri
Adres:
Çamlıca Mahallesi Çilehane Caddesi Oyma Sokak No:1 Üsküdar/İstanbul
Telefon:
0 216 326 50 00 ( Kule ) / 0 216 440 40 40 ( Kafe & Restoran )
Beltur Küçük Çamlıca Köşkü önünden kadraja sığmayan Çamlıca Kulesi
Çamlıca Kulesi' nin, Çamlıca Tepesi' ndeki verici anten görüntü kirliliğinin önüne geçilmesi için tek binada toplanması fikri güzel düşünülmüş.
Ulaşım olarak, özel araçlarla gelindiğinde yeterli görünmeyen otopark ve toplu taşımada daha fazla hat konulması sorunlarına yakın zamanda el atılması gerekiyor. Buraya ulaşımı en basit olarak, bir üst fotoğrafta gördüğünüz Küçük Çamlıca Köşkü' ne gelerek sağlayabilirsiniz. Yukarıdaki fotoğrafı köşkün bahçesinde çektirmiştim. Kule binasına buradan birkaç dakikalık yürüyüşle ulaşabiliyorsunuz.
Kule çevresinin ağaçlandırması ve peyzajı insana huzur veriyor. Bina tasarımının lale figürüne benzetilerek yapılmasını birçok olumsuz yoruma rağmen beğendim ben.
Kule binasının girişi oldukça ferah. Gittiğimizde girişte, danışmada, asansörde bize eşlik eden personellerin saygılı ve bilgilendirici tavırları hoşuma gitti. ( Seyir katında bankodaki kadın görevli hariç ). Umarım aynı nezaket ve ilgi ile görevlerine devam ederler.
Seyir Katı her ne kadar 360 derecelik muhteşem bir manzara seyri sunsa da alan olarak kısa süreli bir tur imkanı vermesi biraz hayal kırıklığı yarattı bende. Buranın gün batımı manzarasının da harika olduğu söyleniyor fakat o manzarayı görecek kadar kalmadık biz.
Kafe ve restoran katları için nezih bir ortam yaratılmış. Restoran kısmını bilemem ama kafe kısmındaki personelin servisi yavaş. Kuleye giriş ve menü fiyatları, asgari ücretle çalışan ülkem insanına göre değil. Düşünsenize 4 kişilik çekirdek bir aile sadece içeri giriş için 180 TL ( 2 tam, 2 indirimli ) verecek, hadi restoranı geçtim kafede bir şeyler içelim dese 4 çaya 40 TL verecek. Evet fiyatlar çok ulaşılabilir rakamlar olsa izdiham artar, kalite azalır ama bu güzelliği de her kesim insanın görmeye hakkı var bence. İkinci kez gider miyim, sanmıyorum.
Son olarak Çamlıca Kulesi' ne gitmeden önce kafe ve restoran fiyatlarına göz atmanızı, eşsiz manzaradan doya doya faydalanmak için açık ve güneşli havayı kollamanızı tavsiye ederim.