Pentomino ( Beş Kareliler ) Kutu Oyunu

Yeni yılı dışarıda kutlayacaklar bir yana evde ailesi ve sevdikleriyle beraber olacaklar için hem eğlenceli hem de beceri geliştirici, bireysel olduğu kadar aile katılımıyla da oynanabilen ve aynı zamanda çok güzel bir hediye alternatifi olabilecek Pentomino ( Beş Kareliler ) Kutu Oyunu' ndan bahsedeyim bugün size.. 
Görsel & uzaysal algı, dikkat & konsantrasyon ve azmetme becerilerini, akıcı düşünmeyi, motivasyonu geliştiren strateji ve zeka bulmacası olan Pentomino ( 5 kare içeren şekil ), ABD' li matematikçi Solomon W. Golomb tarafından bulunmuş.

Kutunun içinde, 5 düzeyde 75 bulmacanın olduğu bir kitap, 5 kareli farklı şekillerden oluşan 12 adet pentomino bulunuyor. Kitap, uzun yıllar boyu çocuklarla yapılan uygulamalar sonucunda düzenlenmiş özgün bir çalışmanın ürünü. Kitabın en son sayfasında bulmacaların çözümü var ama eşim sağolsun işin kolayına kaçılmasın diye imha etti o sayfayı :)  Bizim kutumuz ekstra olarak Tangram hediyeliydi bu arada.. 

Açıklamada 75 bulmaca olduğu yazılmış ama ben 102 bulmaca saydım, bu bulmacalar farklı pentomino kombinasyonları kullanılarak 175 adet olarak oynanabiliyor. Oyunun amacı, 12 farklı beş kareli şekli kullanarak, kitapta çizimi yapılan figürlerin içini doldurmak. Oyunlar 2 pentominodan başlayarak 12 pentominoya kadar, kolaydan zora doğru düzenlenmiş. Her bulmacanın altında, hangi şekilleri kullanarak bulmacayı yapabileceğiniz farklı alternatiflerle beraber belirtilmiş.
5 - 99 yaş arası herkesin keyifle oynayabileceği oyunun tavsiye edilen seviye düzeyleri şöyle:
Çok kolay: 5 yaş / 2 parçalı pentomino 
Kolay: 6 yaş / 3 parçalı pentomino 
Zor: 7-8 yaş / 4 parçalı pentomino 
Çok zor: 9 yaş / 5 - 6 parçalı pentomino 
Süper Zor: 10 yaş ve üzeri / 7- 12 parçalı pentomino  
Piyasada bu oyunun farklı marka ve içerikli olanları da satılıyor. Bizim Pentomino oyun kutumuz bir Türk firması olan *Curious & Genius' dan. ( *Meraklı ve Dahi ). Oyun çok zevkli ve gerçekten de dikkat, konsantrasyon, azmetme, akıcı düşünme yani ne demişlerse hepsini geliştiriyor. İlk başlardaki bulmacaları 6 yaşındaki kızımla beraber oynadık. Tabi onlar çok kolaydı ( benim için ). Kitabın ilerleyen seviyelerini de 9 yaşındaki oğlumla beraber oynadık. İşte asıl eğlenceli kısım burasıydı bizim yaşımıza göre. Çünkü kullanılacak şekil sayısı arttıkça, şekilleri doğru kullanarak istenilen figürlerin içini doldurmak da bir o kadar zorlaşıyor. Şekilleri bir öyle çeviriyoruz bir böyle, tam oldu derken bir şekil yerine oturmayınca haydiiiii tekrar dene. Biz bu oyunu ailece sevdik. Çocuklarıyla kaliteli ve keyifli vakit geçirmek isteyen ebeveynlere ve de çocuklara alınacak hediye alternatifine tavsiyemdir..
yeşimlehertelden