'' Arıların nesli tükenirse, insanlığın 4 yıl ömrü kalacak '' demiş Albert Einstein. Demiş mi dememiş mi bilemem ama arılar olmasa mucize bir besin kaynağı olan bal da olmazdı. Yararları yazmakla bitmez, doğal, sağlıklı, besleyici, besin değeri çok yüksek olan bal, bizim sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmezidir. Ama öyle her balı yemeyiz, mesela market ballarını.. Balımız Karadeniz' den, memleketimden gelir. Getirtemeyeceğim durumlarda ise özellikle yöresel özellikli olanları tercih etmeye çalışırım.
Kozan Bal Tarım Satış Kooperatifi ürünü olan Binboğa Bal da bu yöresel özellikli ballara bir örnek diyebilirim. Adana / Çukurova' lı arıcı ailelerin yüzyıllar öncesine uzanan bilgi ve deneyimi, yaklaşık 50 yıl önce kurumsal bir çatı altında birleşmiş ve '' Kozan Bal Tarım Satış Kooperatifi '' kurulmuş. Alanında ilk ve tek olma özelliği taşıyan Binboğa Bal Kooperatifi' nin 1400 ortağı var. Kooperatifin Kozan ilçesindeki tesisi, 6.000 ton / yıl paketleme kapasitesiyle, alanında Türkiye' nin en köklü tesisi.
Doğallığını, tadını, lezzetini ve adını Binboğa Dağları' ndan alan Binboğa Bal' ın bünyesindeki arıcıların bulunmuş oldukları yöreler, dokuz yüz elli nektarlı ve polenli bitki çeşidi ile dünyanın en zengin florasına sahip yerler. Ayrıca arıcıların ülkemizin değişik ve yüksek rakımlı bölgelerinde faaliyetlerini sürdürmeleri, ürün yelpazesinin çeşitliliğine ve kalitesine de katkı sağlıyor.
ISO 9001, ISO 22000, Helal Gıda, TSE sertifikalarına sahip Binboğa Balları, kooperatif bünyesinde ileri teknoloji ile alt yapıya sahip laboratuvarlarda analizleri yapılarak, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine uygun olanlar kabul edilerek üretime sevk ediliyor ve son teknolojiyle donatılmış koşullar altında, tam güvenlik ve yüksek kalite anlayışıyla ambalajlanarak tüketicilere ulaştırılıyor.
Binboğa Bal' ın; çam balı, keven & kekik balı ve çiçek balı olmak üzere 3 farklı çeşidi var.
Çam balının solunum yollarına, sindirim sistemine olan olumlu etki ve faydaları tıpta da kabul görmüştür. Her sabah ılık su ile karıştırılarak aç karnına içildiğinde, kilo verdirme özelliğine sahiptir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen Kızılçam, Karaçam, Halep Çamı ve Göknar ağacından Temmuz ve Eylül ayları arasında üretilir.
Keven çiçeğinden üretilen Keven balı antibakteriyel ve kan yapıcı özelliğe sahiptir. İçerdiği A, B, C ve diğer vitaminler ile mineraller, insana kuvvet ve zindelik verir. Kalp adalesine faaliyet vermesiyle kalp hastalarına önerilir. Türkiye’ de Kayseri, Sivas, Erzurum, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari gibi 1500 rakım ve üzeri yüksek bölgelerde, taşlık ve kayalık yamaçlarda yetişir.
İnsan sağlığı için çok değerli ve besleyici bir ürün olan Çiçek balı, İç Anadolu, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri' nin yüksek yayla ve meralarındaki kır çiçeklerinin bol olduğu bölgelerden elde edilir.Balların 240, 460, 850 gramlık kapaklı cam kavanoz; Keven & Kekik harici 350 gramlık pratik kapak plastik ve de çam balının 40 gramlık sıkma tüp ambalajları bulunuyor. Binboğa Bal' ı online olarak sipariş etmek isterseniz Kooperatif Balı sitesine bakabilirsiniz.
Çam balı renginden de anlaşılacağı üzere daha yoğun kıvamlı, acımsı ve boğaz yakıcı özelliği fazla olan bir bal. Keven & kekik balı hem renk olarak daha açık, hem de tat olarak daha aromatik ve hafif. Çiçek balı ise orta özellikli bir bal yani ne yakıcı ne yoğun ama diğer ballara göre daha tatlı. Hepsinin kendine has bir yoğunluğu ve tadı var ama sanırım benim favorim keven & kekik balı. İster çam, ister keven, ister çiçek balı olsun ama öncelikle hepimize şifa olsun...