Çok istikrarlı bir kitap okuyucusu olamasam da yine de kitap okumayı seviyorum. Tür olarak siyasi, Atatürk'le ilgili olanlar hariç tarihi ve de savaş konulu olanlar dışında her yaşa hitap eden kitabı okurum. Ama benim için kişisel gelişim kitaplarının ayrı bir yeri vardır. Çünkü bu türlerde muhakkak kendime yatırım yapabileceğim bilgiler edinirim. Aynı Minval Yayınları' ndan Vedat Kızlıer' in Öykülerle İnsanları Yönet adlı gelişim kitabında olduğu gibi..
2016 basımlı, İş - Yönetim / Gelişim Dizisi' nden ve totalde 224 sayfa olan kitap;* İletişimin Anası: Beden Dili
* Etkili İletişim
* Çatışma Yönetimi
* Duygusal Zeka
* Liderlik
* Stres Yönetimi
* Motivasyon
* İş, Aile, Dostluk
ana bölümlerinden oluşuyor.
Her bölümün de kendi içinde çeşitli alt başlıkları var. Konular kimi zaman öykülerle, anılarla, fikirlerle, mektuplarla, vecizelerle ele alınmış kimi zaman da Mevlana, Abraham Lincoln, Sokrates, Konfüçyüs, Atatürk ve Muhteşem Süleyman gibi liderlere, yazarlara, bilgelere yer verilerek anlatımlar daha ilgi çekici hale getirilmiş. Ayrıca her bölümün sonunda bölümle alakalı bir test var, verdiğiniz cevaplara göre puan hesaplaması yapıyor ve değerlendirme sonuçlarına bakabiliyorsunuz.
Kitapta çok güzel bölümler, konu başlıkları, satırlar, cümleler, vecizeler var kişisel gelişim üstüne. Bunların hepsini yazmak elbet mümkün değil ama bunlar okurken benim gözüme takılanlar oldu:
* Saatlerce konuşarak anlatamadıklarını bir saniyede beden dilinle anlatabilirsin.
* Ne söylediğiniz değil, onu nasıl söylediğiniz önemlidir.
* Konuşurken hiçbir şey öğrenemezsiniz.
* Düşündüğünüz, söylemek istediğiniz, söylediğinizi sandığınız şey ile söylediğiniz, karşınızdakinin duymak istediği ya da anlamak istediği arasında büyük farklar bulunur.
Stres Yönetimi bölümünde bu '' YAPIN '' / '' YAPMAYIN '' tablosunu da paylaşmasam olmazdı.
Yazım dili yalın, basit, anlaşılır olmasının yanında vecizelerle insanı düşündüren, hikayelerle konuları renklendiren Öykülerle İnsanları Yönet kitabı benim bilgi hazineme yeni ve güzel birikimler yaptı. Gelişim kitaplarından hoşlanıyorsanız, siz de bu kitapta kendiniz için bir şeyler bulacaksınız o zaman.
Ve kapanışı da kitabın arka kapağındaki şu cümleyle yapmak istiyorum:
Eğer her şeyi bilmeyenlerdensen aramıza hoş geldin… Eğer her şeyi bilenlerdensen yine aramıza hoş geldin. Çünkü bilmediğin o kadar çok şey var ki…