27 Ekimde vizyona giren, en iyi yabancı film kategorisinde Türkiye Oscar adayı olan Ayla filminin methini çok duymuş, okuduğum birçok yazıda '' mendillerinizi hazırlayarak izleyin'' yorumunu görmüştüm. Ve nihayet izleme şansı bulduğum Ayla'yı bir de benden okuyun istedim.
1950 senesinde Kore Savaşı sırasında yaşanan gerçek bir hikayeyi anlatan Ayla Filmi'nin;
Yönetmeni: Can Ulkay
Yapımcı: Mustafa Uslu
Senarist: Yiğit Güralp
Besteci: Fahir Atakoğlu
Oyuncu Kadrosu: İsmail Hacıoğlu (Süleyman Dilbirliği gençliği), Çetin Tekindor (Süleyman Dilbirliği yaşlılığı), Kim Seol (Ayla), Lee Kyung-Jin (Ayla yaşlılığı), Ali Atay (Astsubay Ali), Murat Yıldırım (Üstteğmen Mesut), Taner Birsel (Binbaşı Fuat), Büşra Develi (Nimet), Meral Çetinkaya (Nimet yaşlılığı), Damla Sönmez (Nuran), Altan Erkekli (Hüseyin Dilbirliği), Nilgün Kasapbaşoğlu (Ümmü Gülsüm Dilbirliği), Esra Dermancıoğlu (Sebahat Dilbirliği), Burç Kümbetlioğlu (Celal), İlber Gürtunca (İlhan), Erkan Petekkaya (Binbaşı), Sinem Uslu (Gazeteci), Ali Barkın (Pepe Muharrem) ve yabancı oyuncular.
İskenderun 39. Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı'nda görev yapan Süleyman, Ali, Celal ve İlhan aynı zamanda iyi arkadaşlardır. 1950 senesinde patlak veren Kore savaşına Türkiye'de bir tugay gönderir. Süleyman ve Ali Güney Kore'ye gönderilen bu tugayda görevlendirilir. Görevlendirildikleri bölgeye ulaştıklarında onlara gerek kalmadığı söylense de kendilerini bir anda patlayan bombaların arasında bulurlar. Gece çıktıkları bir görevde araçları ateş altında kalınca yaya olarak yola devam ederler. Ulaştıkları köy yerle bir edilmiş, taş üstünde taş kalmamış, kadın, çocuk, yaşlı demeden herkes öldürülmüştür. İşte böyle bir manzara ortasında hayatta kalan tek kişi, 5 yaşındaki bir kız çocuğudur.Astsubay Süleyman, adını, lisanını bilmediği bu küçük kızı yanına alarak birliğe döner, yüzü ay kadar parlak olan kıza Ayla adını verir. Ve o günden sonra Süleyman ve Ayla arasında güçlü bir bağ oluşur. Tıpkı baba ve kızı gibi. Ayla Süleyman'ın yanından bir an olsun ayrılmaz. Süleyman da Ayla'yı bırakmaz. 15 ay süren bu birliktelik, birliğin Türkiye'ye geri dönme kararının çıkmasıyla bitmek zorundadır. Ayla'yı bırakmak istemeyen Süleyman Astsubay her yolu denese de Kore kanunlarını aşamaz ve Ayla'yı yanına alamaz. Ayla savaş esnasında yetim ve öksüz kalan çocuklarla beraber bir yetimhaneye verilir. Süleyman Ayla'dan ayrılırken bir söz vermiştir ''ne olursa olsun bir gün gelecek ve Ayla'yı bulacaktır''...Türkiye'ye dönen, evlenen ve çocuk sahibi olan Astsubay Süleyman, Ayla'yı hiç unutmamıştır. Mahallesine gelen gazeteciler hikayesini öğrendiklerinde çok etkilenirler. Ve O'na yardım etmeye karar verirler.
Filmle ilgili benden bu kadar..
Sinema eleştirmeni değilim ama son yıllarda izlediğim en etkileyici, hüzünlü, duygusal,dramatik Türk filmlerinden biriydi Ayla. Film izlerken kendimi ağlamamaya şartlandırmıştım. Ama o efektler, sahneyle beraber yükselen müzik ister istemez etkiliyor insanı. Özellikle 2. yarıda o duygusallık daha yoğunlaşıyor. Bence bu film kesinlikle izlenmeyi de, ödülleri de hak ediyor..