Büyük Çamlıca Sosyal Tesisleri

Şimdi yazıma''7 tepeli İstanbul'un Boğaz'a nazır tepesi Büyük Çamlıca'' diye başlayacaktım ama meğer Büyük Çamlıca 7 tepeden biri değilmiş.Adı geçen 7 tepe terimi İstanbul’un üzerinde kurulduğu sur içi ya da Tarihi Yarımada denilen,Edirnekapı’dan Sarayburnu’na uzanan bölgeyi kapsıyormuş.O tepeler de; 
  1. Topkapı Sarayı Tepesi(Sarayburnu)
  2. Çemberlitaş Tepesi(Nuruosmaniye)
  3. Beyazıt Tepesi(Süleymaniye)
  4. Fatih Tepesi(Fatih Cami)
  5. Yavuz Selim Tepesi(Yavuz Sultan Selim Cami)
  6. Edirnekapı Tepesi(Mihrimah Sultan Cami)
  7. Kocamustafapaşa Tepesi(Çapa – Haseki) imiş.

Wikipedia'ya göre bunların haricinde İstanbul'da 26 tepe daha varmış.

Bu ufacık bilgiden sonra şimdi konuyu tekrar Büyük Çamlıca'ya getiriyorum.Her ne kadar 7 tepeli şehrin kurulduğu tepelerden biri olmasa bile çayırı,çimeni,ağacı,çiçeği,Boğaz manzarası,yazın bile esintili havasıyla şehrin en güzel manzaralı tepelerinden biri şüphesiz Büyük Çamlıca.

Büyük Çamlıca Tepesi'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait 3 işletme var.

Açık alana kurulu Bahçe Kafeterya(Garden Cafe) isminde,ağaçların gölgesi altında taş masalar ile demir taburelerden oluşan bahçe kafeteryası ve genelde sabah kahvaltısı,öğle ve akşam yemeği şeklinde hizmet veren restoran kısmı.
Çay,kahve yada bir şeyler içerken yanında kek,tatlı,pasta tarzı şeyler yiyebileceğiniz kafe hizmeti veren işletmesi.
Daha önceki gelişlerimizde restoranında yemek yemiş,kafesinde kahvemizi içmiştik ama benim yazım Bahçe Kafeterya ile ilgili olacak bugün.

Bu yazımda kullandığım fotoğraflar 2015 senesi aralık ayına ait,o yüzden havanın durumu,tenhalığı,dökülmüş ağaçlar sizi yanıltmasın.Aslında yazımı o zaman paylaşacaktım ama araya o kadar çok başka yazı sığdırdım ki,yeni fırsatım oldu bu ziyaretimizi yazıp paylaşmaya.
Büyük Çamlıca Tepesi,Boğaz’dan yaklaşık 262 metre yüksekliğe ve 3.000 metrekarelik açık alana sahip.Bahçe kafeteryası da Büyük Çamlıca Tepesinde bulunan tesislerden restoran ve kafe bölümüne oranla daha geniş alanı kaplıyor.Özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık ve yoğun oluyor bu alan.
Bahçe içinde geniş bir alana yayılan taş masa ve demir taburelerin haricinde bir de ön tarafta Boğazı gören demir banklardan oluşan oturma alanı var ama burada yer bulmak hemen hemen imkansız yazın.
Bu demir banklarda hasbelkader yer bulursanız Tarihi Yarımadadan neredeyse 2.köprüye kadar uzanan bir manzara seyretme şansınız olur otururken.Tabi hava da kısmetinize açık ve güzelse..

Bahçe Kafeterya'nın yiyecek-içecek satılan üniteleri birkaç farklı noktadan oluşuyor.Bu noktaların her birinde değişik şeyler var yeme-içme anlamında.Yani bazen kahve almak için başka yerde,gözleme almak için başka yerde sıraya girmek zorunda kalabiliyorsunuz.
Döner,köfte ekmek,hamburger,pizza,gözleme,kumpir,kahvaltı,simit,poğaça,açma,börek,patates tava,kurabiye,kek,aşure,sütlaç,supangle,yaş pasta,ekler,dondurma gibi yiyecekler;çay,meyve çayı,kahve,espresso,cappuccino,sıcak çikolata,Türk Kahvesi,sahlep,meşrubat,soda,ayran,su gibi sıcak-soğuk içecekler bunlardan bazıları.
Burada satılan yiyecek-içeceklerden almak için önce kasaya alacaklarınızın parasını peşin ödüyor,sonra kasa fişinizle yiyecek-içecek ünitesinin olduğu yere gidiyorsunuz.Aşağıdaki fotoğrafta menü ve fiyatlar yazıyor.Fotoğrafın üstüne tıklayarak daha net görebilirsiniz.Fiyatlar restorana ve kafe bölümüne nazaran daha ekonomik.Tabi bunlar 2015 aralık ayına ait menü ve fiyat tarifesi.Büyük Çamlıca tesislerine yakın zamanda eylül başı gibi de gittik ama nedense yeni fotoğraf çekmek aklıma gelmemiş benim yine de fiyatlarda değişiklik olduğunu sanmıyorum.
Unutmadan Büyük Çamlıca Tepesi Sosyal Tesislerine aracıyla gelenler için 2 tane İspark tarafından işletilen otopark mevcut.Üst otopark tesis girişine yakın ve kapasite anlamında az araç alıyor,bu yüzden üst otoparkta park yeri bulmak sorun oluyor hep.Alt otopark ise tesisin aşağısında.Dik sayılabilecek bir yokuş inip çıkmanız gerekiyor aracınızı buraya bıraktıktan sonra ama kapasite anlamında büyük bir alana sahip.
2015 senesi aralık ayı Büyük Çamlıca Tepesi Sosyal Tesislerine ait İspark otopark ücret tarifesi de şu şekildeydi..
Boğaz manzarasının en güzel seyredilebileceği yerlerden biri olan Büyük Çamlıca Tepesi Sosyal Tesisleri Bahçe Kafeterya;şehrin trafiğinden,gürültüsünden,kalabalığından,karmaşasından,stresinden uzaklaşmak isteyenlere,sahip olduğu geniş alanla,bol ağaçlıklı doğa örtüsüyle,ekonomik fiyatlarıyla,özellikle yaz sıcağında insanı rahatlatan esintisiyle,sessizlik,sakinlik,huzur ve muhteşem bir boğaz manzarası sunuyor...Ola ki yolunuz düşerse Boğaz'a karşı oturup o güzelliği izlemeyi ve yanında çayınızı,kahvenizi yudumlamayı unutmayın sakın..

Büyük Çamlıca Sosyal Tesisleri Adres:Turistik Çamlıca Caddesi /Büyük Çamlıca