Ordu Boztepe Teleferik

Ordu'ya gelinir de Boztepe'ye teleferikle çıkıp şehri kuş bakışı izlememek olur mu hiç? Ordu'ya her gelişimizin standart gezi noktası olan Ordu Boztepe'ye teleferik yolculuğu ve Boztepe izlenimlerim var bugün yeşimlehertelden blog sayfamda.Ordu'yu kuş bakışı izleyebilecek en güzel konumda olan Boztepe'ye,teleferik hattı yapılmadan önce ya özel araçlarla ya da toplu taşıma vasıtalarıyla ulaşılabiliyordu.Aşağıdaki haritada göreceğiniz üzere araç ulaşımı,farklı rotalarda 6-7-8 kilometrelik virajlı,dolambaçlı yollar ile 17-20 dakika arası hesaplanmış.Ama eminim çetin kış mevsiminde bu süreç hem daha zor hem de daha uzun süreli oluyordur.
Ordu merkezden Giresun istikametine doğru Atatürk Bulvarı sahil karayolunu takip ederek giderken başımızın üstünden geçip giden teleferik hattı dikkatimizi çekti hemen.Teleferik alt istasyona ulaşmak için Atatürk Bulvarı boyunca ilerledik.Yalnız teleferik alt istasyonu karayolunun sahil tarafında kaldığı için alt istasyon girişinden yaklaşık 300 metre sonra bir U dönüşü yapıp sahil tarafındaki karayoluna geçmemiz gerekiyordu,biz de öyle yaptık.Aynı mesafeyi geri geldiğimizde teleferik alt istasyona ulaşmış ve otopark girişinden giriş yapmış olduk.Boztepe teleferik alt istasyonu Atatürk Parkı içinde yer alıyor bunu da belirteyim unutmadan.
Teleferiğe ait otopark tabi ki ücretli.Size göre sağdaki fotoğrafta yazan ücret tarifesi 2015 senesine ait tarifedir.2016 tarifesi de üç aşağı beş yukarı buna yakın fiyatlardır diye tahmin ediyorum.

Otoparka aracımızı park ettikten sonra teleferik girişine doğru kısa bir yürüyüş yaptık.Alt istasyonun bulunduğu bölgede restoran,kafeterya,hediyelik mağazaları,tuvalet gibi bölümler var.Gişelere yönelip biletlerimizi aldık.Bilet fiyatları ile ilgili tarife birazdan...
2011 senesi haziran ayında açılışı yapılıp hizmete giren ve 530 metre yükseklikteki Boztepe'yi merkeze bağlayan teleferik hattı,2.350 metre uzunluğunda.Atatürk Bulvarı'ndaki alt istasyonla Boztepe'deki üst istasyon arasında 28 kabin durmaksızın çalışıyor.Kabin istasyona yanaşırken durmuyor ama çok yavaşlıyor,o esnada inişler binişler gerçekleşiyor.Kabinler 8 kişi olarak yapılmış fakat biz 4 kişilik aile Derin'in bebek pusetiyle 1 kabini kapladık.Bu kabinlerin her birinin bir ismi var.Kabinlere Ordu'nun ilçelerinin,tarihi yerlerinin,sokaklarının,yaylalarının ve sınır komşumuz Gürcistan’ın Batum şehrinin isimleri verilmiş.
Bu isimler:
Kurul Kalesi,Batum,Gülyalı,Ulubey,Ünye,Ordu,İkizce,Fatsa,Yoroz,Eskipazar,Boztepe,Çambaşı,
Keçiköy,Kumru,Çaybaşı,Perşembe,Gürgentepe,Çatalpınar,Menekşe sokak,Korgan,Altınordu,Kabadüz,Mesudiye,Aybastı,Akkuş,Çamaş,Kabataş,Gölköy şeklinde.Biz yukarı çıkışta Ünye isimli teleferiğe binmiştik.Ama aşağı inişte hangisiyle indik hatırlamıyorum.

Kapılar kapandı kabin durmadan hareket etti ve Boztepe'ye teleferik yolculuğumuz başladı.Alttaki iki fotoğraf teleferiğin alt / üst istasyon noktalarını gösteriyor.
Teleferik hızlı hareket ediyor.Deniz hizasından çıkıp birden evlerin,arabaların,insanların üstlerinden geçmeye başladık.Kabinlerin tavanı ve tabanı hariç dört bir yanı cam olduğundan 360 derece güzel bir seyir yapma imkanı var.
Boztepe'ye teleferikle çıktığımız zamanlarda,genelde yukarı çıkarken video çekimi aşağı inerken de fotoğraf çekimi yapıyorum.İkisi bir arada olmuyor çünkü,o arada manzarayı da kaçırmak istemiyorum.Teleferik hattı her ne kadar 2,5 kilometreye yakın olsa da teleferik biraz hızlı yol alıyor.Ordu şehir merkezi,evler,binalar,şehrin görünen betonarme yapısı yerini Boztepe'nin yeşil eteklerine bırakıyor.Ve üst istasyon da görülüyor artık.
Yaklaşık 6-7 dakika süren bu yolculuk sonrası 530 metre yükseklikteki Boztepe'deyiz artık.Alt istasyonda olduğu gibi teleferik istasyona yaklaşırken yavaşlıyor ama durmuyor,o sırada cümbür cemaat bir de Derin'in puseti derken iniyoruz teleferikten.
Teleferikten inince sağ tarafa yöneldik,seyir terası,restoran,kafeterya,wc'lerin olduğu alanı gösteren tabelayı ve Ordu Kent Turu tabelasını inceledik ve tepeye doğru 3-5 dakikalık kısa bir yürüyüşe başladık.Kent turu tabelasında Ordu'da gezilebilecek bazı eski ev,kilise,cami gibi eserlerin ve devlet binalarının yeri gösterilmiş bunu da ekleyeyim hemen.Bu kent turu tabelasından seyir terasının olduğu yere kadar kaldırım boyunca peşi sıra dizilmiş dondurmacı,yöresel ürünlere ait hediyelikçi,madeni parayla çalışan seyir dürbünü,restoran,yamaç paraşütü gibi hizmet veren işletmeler var.
Tepenin başında yolun karşılıklı iki tarafında iki ayrı işletme var.Orman tarafında Boztepe Köftecisi ve yamaç tarafında Royal 52 Boztepe Tesisleri.Boztepe Köftecisi çok büyük,ağaçlık açık alana sahip,içinde kameriyeler,masalar,sandalyeler olan,kırmızı et ve köfte çeşitlerini ekmek arası,porsiyon,kilo usulu sipariş edebileceğiniz,yanında sıcak-soğuk içeceğinizi yudumlayabileceğiniz bir işletme.Buranın köftesini tavsiye ederim.Havasından mı,suyundan mı bilmem ama buranın eti ayrı bir lezzetli,tabi bana göre.Biz genelde burayı da es geçmiyoruz gelişlerimizde.Royal 52 ise içinde restoran,kafe,yamaç paraşütü,seyir terası,seyir dürbünleri,çocuk oyun alanı,wc gibi birimlerin olduğu bir tesis.Ordu'yu kuşbakışı izleyebileceğiniz yer de bu tesis zaten.

Royal 52 tesisine giriş yapınca ilk olarak yamaç paraşütü sporcularının hazırlıkları dikkatimizi çekti.Ülkemizde yamaç paraşütünün popüler olmasıyla bu sporun yapılabildiği yerlere de ilgi artıyor doğal olarak.Özellikle Ordu-Giresun havaalanının açılması,yılın 7-8 ayı yamaç paraşütü yapmaya uygun havası,ulaşımda teleferiğin kolaylık sağlaması gibi özelliklerden dolayı Ordu Boztepe de yamaç paraşütü sevenlerin tercih ettiği noktalar arasında yer alıyor.Hazırlıklar yapılıyor,uygun rüzgar bekleniyor,koşuluyor ve 530 metreden atlanıp manzaranın,Karadeniz'in ve Ordu'nun keyfi çıkartılıyor.Yamaç paraşütçülerinin iniş noktası sahilde alt teleferik istasyonuna yakın bir yer onu da belirteyim hemen.Daha önce Kemer'de Kemer Tahtalı Dağı'ndan yamaç paraşütü yapanları seyrederken oluşan his burada da oluştu bende''bana 20'li yaşların cesareti lazım''.. 

Yamaç paraşütü yapanları izledikten sonra restoran ve kafenin olduğu yere doğru yöneldik biz.Kısa bir yürüyüş ve Egemen ile Derin'in oyun parkında gönüllerini yaptık,tepeden şehri kuşbakışı seyrettik,manzaranın tadını çıkarttık.
Seyir terasının gerçekten harika bir manzarası var.Tüm Ordu il merkezi sahil kıyısından iç kesimlere kadar gözlerinizin önünde.Burada da belirli aralıklarla yerleştirilmiş,madeni parayla çalışan seyir dürbünleri var isteyen bu manzaraya daha yakından bakabilir tabiki..

Gezdik,dolaştık,biraz da acıktık.Bu eşsiz manzaraya karşı öğle yemeğimizi de afiyetle yedik.Buradaki restoranın menüsünde kahvaltı,çorba,sıcak aperatifler,pide çeşitleri,meşe kömüründe ızgara,tava yemekleri,balık çeşitleri,tatlılar,sıcak&soğuk içecekler var.Zaten tesis girişinde yer alan tabelada menü ve fiyat bilgisi var.Menü ve çeşitlilik doyurucu,fiyatlar orta yollu diyebilirim.
Karnımızı doyurduktuktan sonra teleferiğe doğru giderken yol üstünde gördüğümüz dondurmacıyı da es geçemedik.Dondurmalar lezzetli,manzara yine enfes..
Teleferiğe binip tekrar geliş istasyonuna gidene kadar manzarayı son kez seyre daldık.Bu arada teleferik çalışma saatlerini ve bilet fiyatlarını da yazayım unutmadan.2016 senesi yaz mevsimi boyunca teleferik,hafta içi ve hafta sonu 09.00 – 23.00 saatleri arasında hizmet veriyor.Çalışma saatleri ve bakım dönemleri ile ilgili aşağıda yazacağım linkten güncel bilgileri öğrenebilirsiniz.Aşağıdaki ışıklı pano ve bilet fotoğrafları 2015 senesine ait,o yüzden 2016 yaz dönemi için yukarıda yazdığım saatleri esas alın.

2016 senesi için teleferikte tek yön bilet satışı ve kartlı bilet uygulaması da yeni başlayan hizmetlerden biri olmuş.
2016 Teleferik Fiyat Listesi
.Gidiş-Dönüş Tam 10,00 TL - İndirimli 8,00 TL
.Tek Yön Tam 6,00 TL -  İndirimli 5,00 TL
- İndirimli bilet uygulamasından öğrenciler(örgün eğitim),engelli kartı bulunan engelliler,gaziler,gazi ve şehit yakını (1 inci derece) belgesi bulunan kişiler faydalanabiliyor.
- 0-6 yaş arası çocuklar ücretsiz.
Yine aşağıdaki tabelalarda geçen bilgiler 2015 senesine ait olduğundan yukarıda yazdığım fiyatları baz alın lütfen.
Teleferik alt istasyona geldik,istasyonun olduğu Atatürk Parkı'nda son bir işimiz daha kaldı,o da Egemen ve Derin'i akülü arabalara bindirip keyiflerini yapmak.Onlar akülü arabaları sürerken biz de hem bizim iki bıdığı hem de üstümüzden geçen teleferikleri,Boztepe'den atlayıp sahile inişe hazırlanan yamaç paraşütçülerini seyre daldık.
Ordu Boztepe Teleferik İstasyonu
Adres: Şarkiye Mahallesi Atatürk Bulvarı no:137 Altınordu /ORDU
Telefon: 0452 225 14 56
Web: www.orbel.com.tr/hizmetler-detay.php?id=229
Facebook: www.facebook.com/Ordu-B%C3%BCy%C3%BCk%C5%9Fehir-Belediyesi-Teleferik-Istasyonu-513505298759657/

Karadeniz'in incisi Ordu'ya yolunuz düşerse Boztepe'ye bir teleferik yolculuğu yapmayı,Ordu'yu kuşbakışı Boztepe'den izlemeyi asla es geçmeyin bence...