Nadide Hayat - Film

2015 senesi aralık ayında vizyona giren film 1 saat 58 dakika sürüyor. Çekimleri İstanbul Üniversitesi ve Muğla'da gerçekleştirilen filmin yönetmeni, şimdiye kadar hep duygusal filmleriyle hatırladığımız ama bu sefer bir komedi filmiyle karşımıza çıkan Çağan Irmak. Başrollerini Demet Akbağ ve Yetkin Dikinciler'in paylaştığı Nadide Hayat filminin oyuncu kadrosu ve roller şu şekilde: Demet Akbağ (Nadide), Yetkin Dikinciler (Yusuf Kaptan), Sevil Akı (Hoca), Batuhan Begimgil (Bora), Çisem Çancı (Ceren), Efecan Şenolsun (Cem), Irmak Örnek (Aylin), Ümit Erlim (Kerim), Sadi Celil Cengiz (Nadide'nin damadı), Gizem Erdem (Nadide'nin kızı), Burak Can (Nadide'nin oğlu), Ali Karagöz (Nadide'nin eşi),  Doruk Kayra Sevir (Nadide'nin torunu) ve Tarık Tarcan (sunucu).

Filmin konusu ise şöyle:
Nadide Gürbüz, üniversite eğitimini evliliği için yarıda bırakmış, kendisini evine, eşine ve çocuklarına adamış 50 yaşında bir ev hanımıdır. Evli bir kızı, damadı, torunu ve bir de oğlu vardır. Tek düze yaşamı 30 yıllık eşini aniden kaybetmesiyle bir anda değişir. Onun için bu değişim, rahmetli eşi için evde okunan mevlidde, eşinin helvasını kavururken helvanın buharıyla oluşan bir kaplumbağa şekli görmesiyle başlar.
Hayat karşısında ne istediğinin boşluğunu yaşarken, kendisi hariç herkesin Nadide'den bir beklentisi vardır. Kızı ''evde otursun'', oğlu ''taşınsın'', torunu ''bana baksın'', rahmetli eşi ise ''yaşlansın'' şeklinde hayallerine girmekteyken, hayalinde bile kaplumbağalar karşısına çıkar.

Nadide, bunalımda olmadığını göstermek için kendine hobi edinmeye ve çeşitli kurslara katılmaya başlar. Koşar, yaşıtlarıyla turlara gezilere katılır, dikiş nakış kursuna gider, koroya yazılır ama aradığını bulamaz.
Bu arayış bir sabah maaile kahvaltı sofrasında buluşana kadar devam eder. Pencereden dışarı baktığında kaplumbağaya benzettiği bulut ve torununun tabletinde yanlış bir yere girmesiyle tesadüfen okuduğu gazete manşeti hayatını değiştirecektir. Üniversite öğrencileri için af çıkmıştır ve Nadide yarım kalan Su Ürünleri Fakültesindeki üniversite eğitimini tamamlamaya karar vermiştir. İşe ilk olarak ayrıldığı üniversiteye kayıt yaptırmaya giderek başlar. Okul eşyaları, kıyafetler hazırlanır.

Okulun ilk ders günü kazara hem hayatında önemli bir yeri olacak kaptanla tanışır hem de asistanın onu hoca sanmasıyla kendisini kürsüde bulur. Bu arada bir takım yanlış anlaşılmalarla yapılacak bir geziye katılacakları kendisini de dahil ederek belirler ve bu liste rektörden onay alır. İşin aslı ise dersin asıl hocasının gelmesiyle ortaya çıkar ve Nadide'nin öğrenci olduğu anlaşılır. Okul, dersler, öğrenciler, eğitim Nadide'nin yıllar önce bıraktığı gibi değildir, öğrenmesi gereken çok şey ve aşması gereken çok ön yargı vardır.
Nadide için aşılması gereken zorluklar asıl şimdi başlar çünkü derste hoca sanılarak belirlediği liste, açık denizde yapılacak bir kaplumbağa araştırması içindir. Kendisi çok hevesli olsa ve uzun deniz yolculuğu için hazırlıklara başlasa bile çocukları, onun yaşını başını almış yaşıtları gibi evde oturup bir maceraya kalkışmamasını istemektedir. Fakat Nadide kararlıdır, bu araştırma gezisine gidilecek, bu görev yerine getirilecektir. Başlarında bir hoca, 6 genç ve bir Nadide araştırma gemisine geldiklerinde onları bir sürpriz bekler. Bu sürpriz Nadide'nin okulun ilk günü kazara tanıştığı sert, otoriter, disiplinli kaptandır, bu yolculuk sırasında herkes koşulsuz bir şekilde onun emirlerine uyacaktır. 
Ekibin araştırma gemisiyle çıkacakları yolculuktaki görevleri, üzerlerinde verici bulunan fındık ve fıstık isimli iki deniz kaplumbağasını bulmaktır. Bunun için kaplumbağalardan en son sinyal alınan yere doğru yol alırlarken bir yandan da gençlerin oyunu sonucu kaplumbağaları araştıracak su altı ekibinin dışında bulur kendisini.

Ama Nadide yılmaz, ekipte olmak için canla başla çalışır, kaptanın çöp toplatmasına, gemiyi temizletmesine, hatta kahvesini servis etmeye bile ses çıkartmaz. Bütün bunların karşılığında kaptandan tek isteği vardır, o da su altı ekibinin içinde yer alabilmek için kendisine dalmayı öğretmesidir. Kaptan da zaman geçtikçe yavaş yavaş içinde böyle büyük bir azim olan Nadide'ye karşı tutumunu değiştirecek ve ona dalmayı öğretecektir.
Gizliden gizliye kaptana karşı ilgisi olan hoca bir akşam kaptanı plajda yapılan bir partiye gitmeleri için kandırır, bunu gören ekibin kalanı da Nadide ve Cem'e duyurmadan bu partiye katılır. Olanları öğrenen Nadide, Cem'i de yanına alarak sahile çıkar ve partiye dahil olur. Kaptanın tüm ilgisi Nadide'dedir artık.

Nadide aldığı kokteylin de etkisiyle, kendisini sabah kaptanla birlikte bir bot içinde ıssız bir koya giderken bulur. Bu koy kaptan için çok önemli bir maziye sahiptir. Ve o mazi içinde Nadide'nin de olmasını teklif eder. Fakat gemiye döndüklerinde hiç beklemedikleri bir şey olur. İstanbul'daki üniversite rektörü, yapılan partiden sosyal paylaşımlar sayesinde haberdar olmuş ve araştırma görevlerini iptal etmiştir. Ama onlar kaptanın da yüreklendirmesiyle bu görevi tamamlamaya karar verirler. Son bir dalışla kaplumbağaları aramaya başlarlar.
Ümitlerin tükenip ekibin gemiye yöneldiği bir an, Nadide kaplumbağalardan birini görüp ekibe sesini duyuramadan o kaplumbağanın peşine düşer. Kaplumbağa, Nadide'yi iki kaya arasına sıkışıp kalmış diğer kaplumbağanın yanına getirir. Dışarıda fırtına kopmak üzeredir, Nadide'nin de tüpteki havası bitti bitecektir. Nadide canı pahasına kaplumbağayı sıkıştığı yerden kurtarır. Ama tüpteki havası bitmiştir. Onun gemiye dönmemesi üzerine kaptan hemen su altına dalar ve Nadide'yi baygın halde bulur. Kaptanın gayretleri Nadide'yi kurtarabilecek mi acaba? Siz iyisi mi alın filmi izleyin.

İçinde küfür, argo, cinsellik, şiddet olmadığı için ailece seyredilebilecek bir film olmuş Nadide Hayat. İnsanın yaşı ne olursa olsun, içinde yaşama ve başarma isteği olduğu sürece önüne hiç bir engel çıkamaz fikrine dayalı bu filmi sıkılmadan, keyifle izledim ben. Tabi gençler ve belki bir kesim filmden pek haz almamış olabilir. Ama hayatta bir amacı, ideali, beklentisi, hedefi olan herkes bu filmden bir şeyler alabilir kendi payına. İzleyin bakalım sizin payınıza ne düşecek bu filmde?