Hababam Kafe / Adile Sultan Kasrı

Adile Sultan Kasrı, İstanbul Anadolu Yakasının ikinci büyük yeşil alanı olan Validebağ Korusu içinde yer alıyor. Buraya daha önce kasrı gezmek, Hababam Sınıfı Müzesi'ni ziyaret etmek, arkadaşlarla buluşmak, mezuniyet kutlamasına katılmak gibi çeşitli sebeplerden dolayı birkaç kez gelmiştik maaile. Gündüz geldiğimiz zamanlarda, kasrın iç bahçesinde bulunan kafeler, bir şeyler yeme, atıştırma, içme ihtiyacımızı karşılamıştı. Adile Sultan Kasrı yazımı okumak için BURAYI, Hababam Sınıfı Müzesi yazımı okumak için BURAYI tıklayın.
Kasra giriş kapısı, Koşuyolu'ndan Altunizade'ye doğru uzanan, upuzun bir cadde olan Tophanelioğlu Caddesi sırasınca, Öğretmen Evi girişinde yer alıyor. Girişten geçince Adile Sultan Kasrı karşılıyor bizi tüm güzelliğiyle. Öğretmen Evi bünyesinde faaliyet gösteren iki kafe var burada. Kasra girişte sol tarafta Sultan Kafe, sağ tarafta Hababam Kafe bulunuyor. Sultan Kafe yazımı okumak için BURAYI tıklayın.

Küçük bir büfe şeklinde hizmet veren kafenin oturma alanı, koca koca ağaçlar altına kurulu masalardan ve sandalyelerden oluşuyor. Buranın en güzel ve huzur veren yanı da bu zaten. Gidişim hafta arası ve öğleden önceki saate denk geldiğinden sakin ve tenhaydı da. Kısa bir süreliğine de olsa insanı şehrin kaosundan uzak hissettiriyor burada olmak. Oturduğum yerden şöyle bir etrafımı izledim, tam karşımda duran Adile Sultan Kasrı'nı hayran hayran seyrettim, fotoğraf çektim, kısa süreli mola verip dinlendim, sessizliğin ve sakinliğin keyfini çıkarttım.
Hababam Kafe'nin olduğu bu alanda kadın ve erkek tuvaletleri, mescit de bulunuyor. Hababam Kafe küçük bir büfe şeklinde hizmet veriyor, o yüzden çok ve bol çeşit yok menüsünde. Daha ziyade ayak üstü yenilecek atıştırmalıklar var menüde. Ben atıştırmalık neler var diye kafenin yanında duran menü panosunu incelerken, bir yandan da orada hizmet veren görevlilerden nelerin olup olmadığını öğrenmeye çalışıyordum. Mesela menüde yazan patates cipsi denilen bildiğimiz patates kızartması yokmuş, yapmıyorlarmış. ''Yapmadığınız şey neden menüde yazıyor?'' diye sorunca, görevli amiyane, saygısız ve küstah bir ifadeyle, fırından poğaça getiren hizmetli çocuğu gösterip, ''Buranın müdürü o, ona sorun'' deyip çekip gitti. 

Hayatım boyu saygısızlığa, haksızlığa tahammülü olmayan ben bir anda şaşırıp kalmıştım öylece. Bu ne kabalık, nasıl bir hizmet şekli, nasıl bir misafirperverlik böyle. Diğer beyaz gömlekli, bordo yelekli görevlinin de asık suratı ile ondan aşağı kalır yanı yoktu yani. Acaba bana mı denk gelmişti yoksa normal ruh halleri hep böyle mi? Anladığım kadarıyla bana özel değilmiş bu halleri, bildiğin nemrut, asık suratlı, saygısız ve küstahlar. Müdürlerinin, yetkililerinin her kimse, bu duruma bir an önce el atmasında yarar var, yoksa benim gibi tepkisiz kalmayıp kafaya tepsiyi indirecek biri çıkar karşılarına bir gün.
Hababam Kafe 2024 Senesi Menü ve Fiyatları
Konuya dönüyorum hemen. Burada yiyecek anlamında sadece atıştırmalık bir şeyler bulabilirsiniz. Çay ocağının çok olmasından anladığım kadarıyla çay en çok tüketilen içecek burada. 
- Hababam Kafe içecek menüsü (2024 senesi); Bardak çay (12,5 TL), karton çay (20 TL), fincan çay (25 TL), Türk Kahvesi (50 TL), Nescafe (50 TL), bitki çayları (40 TL), gazlı içecekler (35 TL), maden suyu (20 TL), meyve suyu (35 TL), ayran (25 TL), su (10 TL). Bir ara limonata da vardı ama son gittiğimde (2024 senesi mayıs ayı) göremedim, listede de fiyatı yazmıyordu zaten. 
- Hababam Kafe yiyecek menüsü (2024 senesi); Poğaça, çatal, simit (15 TL), kek çeşitleri (30 TL), kaşarlı tost (50 TL), çift kaşarlı tost (57,5 TL), karışık tost (62,5 TL), kaşarlı pide ve sucuklu pide (200 TL), kıymalı pide (225 TL), kavurmalı pide (250 TL), tatlı çeşitleri (100 TL).
Bilen bilir, sadece öğretmenlere hizmet verilirdi çok eskilerde burada. Kamuya açılmasıyla beraber sivil halk tarafından da çok rağbet görmeye başladı. Ama işletme anlamında hala üyelere özel fiyatları var kafenin. Burada yemek yemeyi düşünmediğimden sadece Türk Kahvesi istedim. Kahvenin köpüğü ve lezzeti geçer not aldı benden. 
Çeşit anlamında aman aman çok fazla yiyecek olmasa da atıştırmalık olarak idare eder menüsü. Görevlilerin kaba hal ve konuşmalarını umursamazsanız, koca ağaçların gölgesinde, sessizliğin, huzurun keyfini çıkartabilir, gazetenizi, kitabınızı okurken çayınızı, kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Hafta sonu geleceklere hafta sonu kalabalığını hatırlatmakta yarar var tabi. 
Validebağ Öğretmenevi'ne aracıyla gelmek isteyenler için otopark sorunu yok, aracınızı park edebileceğiniz ücretli bir otopark alanı var. (2024 senesi otopark ücreti 50 TL). Kafe bölümüne evcil hayvan almıyorlar yani tabelada öyle yazıyordu. Otopark girişinden girdiğinizde yön tabelaları sizi kafelerin olduğu alana yönlendirecektir.

Hababam Kafe / Adile Sultan Kasrı 
Adres: Altunizade Mahallesi. Tophanelioğlu Caddesi. No.19/4 Üsküdar / İstanbul
Telefon: 0216 339 29 03 / 0216 325 64 44 
(Telefonlar Adile Sultan Kasrı'na ait olup kafelerin direkt telefon numarası yoktur)