Dünya Tiyatro Günü Nedir? Neden Kutlanır?

Dünya Tiyatro Günü, 1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute - ITI) tarafından kurulmuştur. Her yıl, 27 Mart günü, Uluslararası Tiyatrolar Birliği merkezleri ve dünya genelinde tiyatro grupları tarafından kutlanan organizasyonda, ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlenir. Bu etkinliklerden biri de tiyatro ve diğer sanat dallarından üstün başarılı bir sanatçının, bu gün için bir konuşma yapmaya davet edilmesidir. Bu konuşma, uluslararası bir bildirge olarak kabul edilir. İlk bildirge 1962'de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.

Dünya Tiyatro Günü'nde, Uluslararası Tiyatrolar Birliğinin, ''Sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO'nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak'' gibi hedefler hatırlatılmaktadır.
Ülkemizde tiyatro, orta oyunu, gölge oyunu, köy seyirlik oyunları, meddahlık danslı ve şarkılı veya taklit şeklinde başlamıştır. İlk tiyatro gösterisi, 1908 yılında sahnelenen ''Vatan Yahut Silistre'' adlı oyundur. Ülkemizde tiyatro ile ilgili ilk ulusal bildiriyi ünlü tiyatro sanatçısı Muhsin Ertuğrul kaleme almıştır. 

Dünya Tiyatro Günü, tiyatronun değerini anlamak, kutlamak ve gelecek nesillere aktarmak için bir fırsattır. Dünya Tiyatro Günü'nde, günün önemine dikkat çekmek, tiyatro ile seyirci arasındaki bağı kuvvetlendirmek, hiç tiyatroya gitmemiş insanların da tiyatroyla tanışmasını sağlamak için birçok oyun ücretsiz olarak sergilenir.