Karlar Ülkesi - Film

Evde çocuklar için güzel bir sinema organizasyonuna ne dersiniz? Perdeleri hafiften kapatıp loş bir ortam yaratın, birer kase patlamış mısır hazırlayın, birer bardak da meyve suyu yanına, işte ev sineması keyfi hazır. Bu sinema keyfi için Karlar Ülkesi önerisi yapabilirim ben. 
ABD yapımı 2013 tarihli Karlar Ülkesi filmi, (Orijinal adı Frozen, Türkçesi Dondurulmuş) ülkemizde 2014 senesinde gösterime girdi. Filmde karlar kraliçesi Elsa, kız kardeşi Anna, cesur dağ adamı Kristoff, ren geyiği Sven, kardan adam Olaf'ın maceraları anlatılıyor. Film 93 dakika ama son kapanış jeneriğiyle birlikte toplam 102 dakika sürüyor. Şarkıcı Demi Lovato, bu film için kapanış jenerik müziği olan Let It Go şarkısını seslendirmiş.

Karlar Ülkesi filmi, hayatlarını buz kütlelerini keserek geçiren ve geçimlerini bu şekilde sağlayan buz satıcılarının çalışmaları ile başlıyor. Kristoff ve ren geyiği Sven de onlara eşlik ediyor bu çalışmalarda.
Buz satıcıları hayatlarını dağlarda çalışarak geçirirken, Arendelle Krallığında güzel, güneşli bir gündür. Arendelle kralı ve kraliçesinin Elsa ve Anna isminde iki kızları vardır. Elsa, kardeşine oranla daha oturaklı ve daha ağır başlı bir kişiliğe sahipken Anna daha maceraperesttir. Elsa ve Anna küçükken birbirleriyle çok iyi anlaşan iki kız kardeştir.
Elsa'nın bir takım özel güçleri vardır, elleriyle kar yaratma ve kara hükmetme gibi fakat bu gücünün tam farkında değildir. Bu yeteneğini sadece kız kardeşi Anna'yla oyunlar oynamak için kullanır. Tabi kral ve kraliçeden gizli bir şekilde. Bir gün oyun sırasında Elsa güçlerini kontrol edemez ve Anna'yı istemeden başından yaralar.
Elsa korkudan ne yapacağını bilemez, babasından ve annesinden yardım ister. Kral ve kraliçe kimden yardım isteyeceklerini bilerek yola çıkarlar. Bu sırada evlerine dönen buz satıcılarının en arkasında kalan Kristoff ve ren geyiği Sven onları görür ve takip eder.

Kral ve Kraliçe, Anna'yı büyü yeteneğine sahip cüce trollerin yaşadığı yere getirir. Troller, kendilerini taş gibi hareketsiz durarak kamufle eden bir gruptur. Trollerin en bilgesi, sihrin kalbe gelmediği sürece çıkarılabileceğini söyler ve Anna'yı iyileştirir. Fakat sihrin farkında olmaması için, zihninden Elsa ile geçirdikleri içinde sihir olan güzel anıları siler.
Arendelle'de artık hiçbir şey eskisi gibi değildir. Krallığın kapıları kapanır, hizmetliler azaltılır. Elsa kimseye zarar vermemek için kendini odasına kapatır ve elindeki gücü saklamak için de eldiven kullanmak zorunda kalır.

Zihninden Elsa'nın sihir yeteneği silinen Anna olanlara bir anlam veremez ve tek istediği Elsa'yla eskiden olduğu gibi birlikte olabilmektir.
Arendelle kralı ve kraliçesinin bir gün yolculuğa çıkması gerekir. Elsa yalnız kalmaktan korktuğu için babasının ve annesinin bu yolculuğa çıkmasını istemez. Ama engel de olamaz. Ve maalesef bu yolculuk kralın ve kraliçenin sonu olur. İki kız kardeş artık tamamen yalnızdır.

Bu üzücü olaydan 3 yıl sonra, Elsa ve Anna artık büyümüşlerdir. Reşit olan Elsa'nın Arendelle Kraliçesi olabilmesi için taç giyme günü gelmiştir. Bu nedenle ülkede Taç Giyme Töreni düzenlenir. Yıllar sonra ilk defa sarayın kapıları açılır. Diğer ülkelerden konuklar davet edilir. Bu durumdan en çok Anna hoşnuttur. Belki de hayatının prensiyle tanışacaktır...
Arendelle Kraliçesi Elsa için akşam verilen davette, Anna hiç ummadığı anda hayallerinin prensi, Güney Adaları prensi Hans ile karşılaşır, gece boyu birlikte vakit geçirirler ve evlenmeye karar verirler.

Bu kararlarını kraliçeye bildirirler, kraliçe yeni tanıştığı biriyle evlenmesine izin vermez. Anna karşı çıkar, iki kız kardeş arasındaki konuşma sonucu Elsa'nın güçleri ortaya çıkar. Birden tüm ülke dondurucu kış mevsimini yaşamaya başlar.
Arendelle karlar altındadır. Güçleri açığa çıkan kraliçe Elsa ülkesini terk eder, onun gücünün ortaya çıkmasına kendisinin sebep olduğunu düşünen Anna ise ülke yönetimini Güney Adaları prensi Hans'a devrederek, bu dondurucu kış mevsimine son vermesi için ablasının peşinden gitmeye karar verir. Fakat kraliçe Elsa dağların zirvesinde kendine kardan bir krallık kurmuştur ve halinden çok memnundur.

Anna, dağlarda Elsa'yı ararken atı ürker, attan düşen Anna tek başına yolculuğuna devam eder, bu arada şans eseri önüne çıkan bir dağ kulübesinde dağcı olduğunu öğrendiği Kristoff ile karşılaşır, ondan yardım ister. Anna, Kristoff ve ren geyiği Sven'e bu yolculukta Elsa'nın yarattığı kardan adam Olaf da eşlik eder.
Sonunda, Elsa'nın buzdan krallığını bulurlar. Anna, Arendelle'e gelip kışı sona erdirmesi için Elsa'yla konuşur ama Elsa güçlerini kontrol edemez ve bir kez daha kardeşine zarar verir. Bu sefer ki hasar Anna'nın kalbindedir. Küçüklüğünden beri trollerle birlikte olan Kristoff, Anna'yı trollere götürür. Bilge trol kalbe hükmedemediğini ancak gerçek sevginin iyileştirme gücü olduğunu söyler.

Kristoff'un Anna'yı bir an önce Arendelle' e götürüp Hans'la buluşturması gerekmektedir. Gerçekten de Hans Anna'yı iyileştirebilecek mi? Elsa ülkesine geri dönecek mi? Ülkedeki dondurucu kış geçecek mi? Bunları da filmin sihrini bozmamak için kendiniz izleyip göreceksiniz artık.

Özellikle benim 2 numaram Derin çok beğendi Karlar Ülkesi'ni. Filmdeki ''hımmm bu kokuda ne?- çikolataaaa'' ve ''geldik mi?'' gibi bazı replikleri ve ''kardan adam yapsak senle'' şarkısını ezberledi, ara sıra birbirimize tekrarlayıp duruyoruz bunları. Egemen ve Derin'den geçer not alan bu film, eminim sizin çocuklarınız için de keyifli ve eğlenceli bir seyir olacaktır.