Adile Sultan Kasrı Nerede?

İstanbul'un Kadıköy ilçesi Koşuyolu semti ile Üsküdar ilçesi Altunizade semtinin kesiştiği bölgede yer alan Adile Sultan Korusu, sessiz, sakin ve nezih yapısı, bol ağaçlı yerleşimi ile Anadolu Yakasında oturanlar kadar Avrupa Yakasında ikamet edenler için de huzurlu bir gün geçirmenin adresi. Burada yapılan faaliyetlerden ve verilen hizmetlerden bahsetmeden önce Adile Sultan Kasrı'nın hikayesini paylaşmak istiyorum. 
Sultan III. Selim, annesi Mihrişah Valide Sultan için Çamlıca eteklerinde yer alan arazide bir bağ köşkü inşa ettirir. Mülkiyet, Sultan Abdülmecid'e geçince, yapı, annesi Bezmialem Valide Sultan'a hediye edilir. Bezmialem Valide Sultan'ın vefatından sonra, Validebağ arazisi Altunizade ailesinin mülkiyetine geçer. Altunizade İsmail Zühtü Paşa, 1860 yılında burada muhteşem bir köşk inşa ettirir. Bir süre sonrada köşkü, güzelliğinden etkilenen Sultan Abdülaziz'e armağan eder. Sultan Abdülaziz köşkü yıktırıp günümüzdeki yapıyı inşa ettirir ve annesi (Pertevniyal) Valide Sultan'a hediye eder. Yapı, 1863 yıllarında Adile Sultan'a yazlık saray olarak verilir. Adile Sultan'ın ölümünden sonra yapıya Sultan Reşad'ın üçüncü eşi Darrüalem Kadın yerleşir, o da 1909'da vefat edince, I. Dünya Savaşı yıllarında kız öğrenciler için "Darül Eytam" (yetimler yurdu) olarak düzenlenir ve Maarif Vekaletine (Osmanlı Devleti'nde Eğitim Bakanlığı) bağlanır.

1924 Cumhuriyet sonrasında "Darül Eytam" kapatılır ve “Validebağ Şehir Yatı Mektebi” olarak hizmet verir. 1927'de bina "Maarif Vekaleti" tarafından "Validebağ Prevantoryum''a dönüştürülür. Cumhuriyet öncesi ve sonrasında "Validebağ Kasrı" ya da "Validebağ Sarayı" adıyla anılan yapıya, 1933'’lü yıllardan sonra, "Adile Sultan Kasrı" adı verilir. 1973'te Validebağ Öğretmenler Hastanesi'nin açılmasıyla, *prevantoryum olarak kullanılan "Adile Sultan Kasrı" hizmet dışı kalır ve 1991'de Öğretmenevi ve Kültür Merkezine dönüştürülür.
*Prevantoryum: Vücutlarına verem mikrobu girmesine rağmen henüz hastalığa yakalanmamış zayıf kimselerin, vereme yakalanmasını önlemek amacıyla bakıldıkları sağlık kurumu.
Yukarıdaki fotoğrafta, ortada gördüğünüz yeşil alandır Validebağ, az bilinen diğer adıyla Adile Sultan Korusu. Çevredeki betonarmenin, sitelerin, apartmanların ortasında saklı bir cennet gibidir koru çevre insanı için. Lise yıllarımda beden eğitimi dersleri için koruda az koşturmamışızdır, korunun ben de yıllar öncesine dayanan bir hatırası da vardır bu yüzden.

Adile Sultan Kasrı'nda, öğretmen evi, otel, restoran, kafeterya, lokal, tenis kortu, Abdülaziz Av Köşkü, kafe, çocuk parkı, otopark, kuaför gibi birimler bulunuyor. Adile Sultan Kasrı Öğretmen Evi, 43 oda ve 115 yatak kapasiteli bir işletme. Ayrıca tesiste restoran, lokal, çok amaçlı salon da mevcut. Tenis kortunda grup ve özel tenis dersleri veriliyor. Tarihi Adile Sultan Kasrı içindeki restoranda, sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği servisi yapılıyor.

Adile Sultan Kasrı, toplantı, iş yemekleri, düğün, nişan, kına, doğum günü, sünnet, mezuniyet ve özel günler gibi birçok organizasyona da ev sahipliği yapıyor. 
Şu anda öğretmen evi olarak hizmet veren kasırda, Hababam Sınıfı'nın ilk film serileri çekilmişti, hatırladınız mı? Giriş kattaki odalardan biri Hababam Sınıfı Müzesi olarak düzenlenmiş. 
Hababam Sınıfı Müzesi gezimizi okumak için BURAYI TIKLAYABİLİRSİNİZ
Kasra girdiğim an heybeti, ihtişamı, dekorasyonu, yüksek tavanları ve tavandan sallanan büyük avizeleri dikkatimi çekti ilk olarak. Kasrın üst katlarını gezme şansımız olmadı çünkü üst katlar ziyarete kapalıydı.

Kasrı gezme amacımız Hababam Sınıfı Müzesi'ni görmekti müze olarak dönüştürülen odayı dolaşıp bol bol fotoğraf çektirdikten sonra ayrıldık Adile Sultan Kasrı'ndan.
Kasrın hemen çıkışında sağlı-sollu iki kafe var. Kafelerde, gözleme, kumpir, tost, hamburger, patates, waffle, dondurma gibi atıştırmalıklar ve çay, kahve, ayran, limonata gibi sıcak soğuk içecekler servis ediliyor. Self servis desek daha doğru olur. Siparişinizi kendiniz veriyor, alıp masanıza getiriyorsunuz. İster bir şeyler yiyin ister çayınızı kahvenizi yudumlarken gazetenizi, kitabınızı okuyun. Burası öğretmen evi olarak hizmet verdiği için fiyatlar ekonomik sayılır. Eğitim görevlilerine ayrıca cüzi bir indirim de yapılıyor. 
Açık havada ağaçlar altında yapılan yürüyüş, Adile Sultan Kasrı ve Hababam Sınıfı Müzesi gezisi, kafede bir mola, çocuk parkı derken Validebağ Korusu'na veda edip gezimizi sonlandırdık. İster kasrı ister müzeyi gezin, ister kafede oturun ister yürüyüş yapın ama yolunuz bu taraflara düşerse uğramadan geçmeyin bence.

Adile Sultan Kasrı
Adres: Tophanelioğlu Caddesi. No:19 Altunizade Üsküdar/İstanbul
Telefon: 0216 325 64 44