Okul Çocuklarının Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Okulların açılmasına az bir süre kaldı, sanırım bu süre içinde çoğumuz çocuklarımızı gidecekleri ilk okula kaydettirmişizdir. Devlet okullarında şu an bildiğim kadarıyla sabahçı-öğlenci ve tam gün etütlü olmak üzere iki farklı eğitim süresi var. Sabahçı-öğlenci yarım gün eğitim alacak çocuklarımız için ebeveynleri olarak beslenme çantası ile beslenmelerine destek olacağız. Tam gün etütlü eğitim alacak çocuklarımızın da okullarındaki yemekhaneler bu anlamda görev alacak.

İşte ben de bu noktada biraz yardımcı olmak istedim ebeveynlere. Çocuğum nasıl beslenecek? Kahvaltısı nasıl olacak? Beslenme çantasına ne koyacağız? 

Güne kahvaltıyla başlamak çocuklarımızın okul başarısının artmasında son derece etkili. Çocuklarımız için kahvaltıda süt, peynir, ekmek ve yumurta muhakkak olmalı. Sütü sade içmeyi sevmiyorsa biraz bal ya da 1 tatlı kaşığı kakao konulabilir. Krep, tost, peynirli küçük bir sandviç hazırlanabilir. Tahıllı gevrekler verilebilir ama gevreğin çok şekerli olmayanı ve tam tahıllı olanı tercih edilmeli.

Uzmanlar kahvaltı yapmayan çocuklarda dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olduğunu ifade ediyor, ben de bu ifadeye katılıyorum.

Çocuklarımız kahvaltının yanı sıra dört besin grubundaki gıdaları (süt, yoğurt, et, tavuk, yumurta, peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve, ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi) yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde tüketmeliler. Öğün atlamamalı, besinleri 3 ana ve 2 ara öğünde almalılar. Okulda veya evde dinlenirken, ders çalışırken, açlık hissettiklerinde, şeker ve şekerli besinler, çikolata, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyve tercih etmeliler.

Gelelim beslenme çantası konusuna. Bu konuda Sağlık Bakanlığı, gelişme çağındaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmesinin sağlanabilmesi amacıyla ilkokula giden çocuklara yönelik beslenme çantası için örnek menüler hazırlamış.

Sağlık Bakanlığı'nın ilkokullara yönelik beslenme çantası için hazırladığı örnek menüde şunlar yer alıyor:

PAZARTESi
Sebzeli Börek, Gözleme veya  Poğaça
Ayran
Meyve (yandaki kutuda yer alan
besinlerden bir tanesi)
Meyve (mevsimine göre)
1 küçük boy elma
 1 orta boy portakal
 1 büyük boy mandalina
1s alkım üzüm (15 iri tane)
 5 adet erik vb.

SALI
Patates salatası veya çocuğun sevdiği bir salata
Meyve suyu
Fındık
Üzüm
Ceviz vb.

ÇARŞAMBA
Peynirli tost ve ya sandviç
Ayran
Çiğ Sebze (yandaki kutuda yer alan
besinlerden bir tanesi)
Çiğ Sebze (mevsimine göre)
1 küçük boy domates
 4-5 orta boy yeşil biber
 1 orta boy havuç
5-6 yaprak marul vb..

PERŞEMBE
Kek (tercihen meyveli)
Süt
Meyve (yandaki kutuda yer alan
besinlerden bir tanesi)
Meyve (mevsimine göre)
1 küçük boy elma
1 orta boy portakal
1 büyük boy mandalina
1 salkım üzüm (15 iri tane)
5 adet erik vb.

CUMA
1 kibrit kutusu peynir
5 adet zeytin
Ekmek
Süt
Çiğ Sebze (yandaki kutuda yer alan
besinlerden bir tanesi)
Çiğ Sebze (mevsimine göre)
1 küçük boy domates
4-5 orta boy yeşilbiber
1 orta boy havuç
 5-6 yaprak marul vb..


NOT: Velilerin ekonomik durumları göz önünde tutularak kuru yemiş (fındık, ceviz vb.), kuru meyve (üzüm, kaysı vb.) ilave edilebilir.

Belki bu menüler çocuğunuz için beslenme çantası hazırlamanıza yardımcı olabilir. Ya da okulunuzda buna yönelik haftalık bir beslenme çantası programı ve menüsü olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Çocuklarımızın güne güzel bir kahvaltıyla başlamaları, ana ve ara öğünleri atlamayıp dört besin grubundaki gıdaları yeterli ve düzenli almaları başarılı bir okul hayatları olmasında çok önemli. Bu konuda en önemli görev ve sorumluluk biz ebeveynlere ait. Sağlıklı ve başarılı bir nesil yetiştirmek istiyorsak beslenmelerine gerekli özeni ve dikkati de göstermemiz gerekiyor.