30 Ağustos Neden Zafer Bayramı Olarak Kutlanıyor?

Türk ulusunu esir etmek isteyen işgal güçlerine karşı, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla, ordusuyla birlikte mücadele eden, savaşan ve zafer kazanıp destan yazan bir milletin kurtuluş günüdür 30 Ağustos 1922. 1922 yılında, 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da, ulu önderimiz Mustafa Kemal'in başkumandanlığında, zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır 30 Ağustos.

23 Ağustos-12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşı'yla, Yunan orduları gerilemek zorunda kaldı. Bu, uzun zamandır Türk ordularının elde ettiği ilk başarıydı. TBMM tarafından, Sakarya Savaşı'ndan sonra Mustafa Kemal'e ''Mareşal ve Gazi'' unvanları verildi. Tarihin bu dönüm noktasından sonra Yunan ordusunu ve diğer işgalci güçleri topraklardan atma kararı alındı. Taarruz planı ocak ve nisan aylarında iki kez ertelendi. Taarruzun hazırlıkları tam anlamıyla ağustos ayında tamamlandı. Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Birkaç saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden temizlenmiş oldu. Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.
İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. Bu muzaffer günü sоnsuza kadar yаşаtmаk için Ulu Önder Atatürk, bugünü milletimize ve ordumuza hediye etmiştir.

Zafer Bayramı ilk defa, 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmi olarak Zafer Bayramı ilan edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur.

Vatanımızın birliği ve Milletimizin bağımsızlığı uğruna verilen mücadelenin kazanıldığı bu anlamlı zaferin yıl dönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, İstiklal mücadelemizin ve Kurtuluş Savaşı’mızın tüm kahramanlarını, kanlarıyla, canlarıyla bu toprakları vatan yapan ve ülkemizin milletiyle bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve feda eden Aziz Şehitlerimizi, ebediyete intikal eden Gazilerimizi rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz.