Kaymakdonduran Mesire Alanı

İstanbul'da, hafta sonu çocuklarla gidebileceğimiz, doğayla iç içe olabileceğimiz açık hava bir mekan ararken internette tesadüfen denk geldik Beykoz Kaymakdonduran Mesire Alanı'na. Beykoz - Akbaba Köyü istikametinden 3 kilometre sonra mesire yeri sapağı, 1 kilometre sonra da giriş bölümü yer alıyor. Mesire alanı, yol üstünde ve içeride kaldığı için biraz dikkat etmek gerekiyor sağa sola, tabelayı kaçırmamak için.

Kaymakdonduran Ormanı olarak da bilinen Kaymakdonduran Mesire Alanı yaklaşık 650 dönümlük ağaçlık bir alanı kaplıyor. Mesire Alanı tabelasından içeri girdiğinizde yolu takiben, mesire yerine girmeden önce ahşap bir barakada umumi tuvaletler bulunuyor. Ücretsiz olduğundan, hijyenik ve temiz bir yerle karşılaşmayı beklemeyin. Kötünün iyisi diyelim, en azından böyle bir yer için bu ihtiyaç düşünülmüş. Yanınızda peçete, mendil, küçük bir pet şişede sıvı sabun bulundurmanızı tavsiye ederim.
Tuvaleti geçince, yolun sağında, atıl durumdaki bu ahşap kulübe ve onun bitiminde mesire yeri giriş alanı var. Yaya girişinin ücretsiz olduğu alana araçlarıyla gelenlerden araç sınıfına göre ücret alınıyor. Yeni giriş yapan herkese diğer tüm piknik, mesire, mangal yapılan yerlere örnek olacak bir şekilde çöp poşeti veriliyor. Yediğiniz, içtiğiniz, kullandığınız tüm atıkları doğaya zarar vermeden, çevreyi kirletmeden poşete, poşeti de mesire yerinin çeşitli yerlerine konulmuş çöp konteynırlarına atıyorsunuz.
Buraya gelmeden önce internette bakınırken mesire alanı içinde kafe olduğunu okumuştuk, o kafe bu kafe sanırım ama kullanım dışı, boş yapı.
Neyseki kafenin alt tarafında bulunan çeşme hala çalışır durumda, içme suyu olarak kullanılıp kullanılmadığına dair bir bilgim yok ama piknikçilerin birçok işini hallettiği kesin. Siz yanınızda birkaç şişe içme suyu bulundurun yine de.
Gelenler için mini kale futbol ve voleybol alanı, çocuklu aileler için birkaç farklı yerde çocuk parkı da var.
Mesire alanında sık aralıklarla ahşap masa ve oturmak için banklar olduğundan piknik örtüsü taşımanıza lüzum yok ama yer keyfi yapmak isterseniz o başka. Portatif ip hamağınız, salıncak için kalın halat tarzı ipiniz varsa ağaçlar bunlar için çok uygun bilginize. 
Mesire alanında mangal serbest, tabi dikkatli olup işiniz bitince ateşinin iyice söndüğünden emin olmak şartıyla. Son olarak mesire yerinde kafe, büfe, dışarıda da yakın çevrede bakkal, market olmadığından hazırlıklı gelmenizde, çay, kahve, içecek, şeker, tuz, peçete, tabak, bardak, çatal yani bir piknikte yeme içme için ne lazımsa gelirken getirmenizde fayda var.

Biz nasıl bir yere geleceğimizi bilmeden geldiğimizden çok fazla vakit geçirmedik. En azından Egemen ve Derin orman havası aldı, değişiklik oldu diyerek sonlandırdık pikniğimizi. Geniş bir alanda, sık ağaçlıklar, yeşillikler arasında piknik, mangal yapıp şehrin gürültüsünden, kalabalığından uzaklaşabileceğiniz bir yer burası. Tabi hazırlıklı gelmek koşuluyla.

İşletmecisinin 2021 senesinde verdiği bir röportajda, mesire alanı içerisinde, piknik alanları ile beraber aynı zamanda kahvaltı salonu, düğün salonları, Survivor parkurları bulunduğu, farklı bir internet sitesinde de bunlara ilave olarak büfe, kafeterya, doğal ürünler satış yeri olduğu bilgisi yer alıyor.