Ramazan Ayında Sultanahmet Meydanı

Ramazan ayının en sevdiğim özelliklerinden biri de bu aya özel düzenlenen etkinliklerdir. Hatta iftar çadırlarında hep beraber açılan orucun ve yenen yemeğin de verdiği hazzı severim. Egemen ve Derin'den önceki yaşamımda bir kaç kez sırf o manevi havayı solumak için iftar çadırına gitmişliğimiz vardır annemle. Eee sonuçta 365 günde 30 gün yaşanan bir olay bu.

O yüzden, özellikle Ramazan ayı geldiğinde, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin düzenlediği Ramazan etkinliklerini internetten takip ederim, ''nerede ne var'' diye. Şimdi, Egemen ve Derinli hayata geçişimizden sonra, annemle iftar çadırında orucumuzu açamasak da en azından etkinlik alanlarından yakın olanlara Egemen ve Derin'i götürmeye çalışarak, onların da Ramazan ruhunu hissetmelerini isterim. Her ne kadar yaşları şu an küçük olsa da.

Ramazan ayının içinde bulunduğumuz şu günlerde yine böyle bir Ramazan ruhu yaşamak istedim ailece. İstanbul'un çeşitli noktalarında, ilçe belediyelerce, AVM bünyelerinde düzenlenen Ramazan etkinliklerinin yanı sıra, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Maltepe, Yenikapı Etkinlik Alanları, Sultanahmet Meydanı, Beyazıt Meydanı ve Feshane Bahçesi'nde Ramazan ayına özel çeşitli organizasyonlar ve etkinlikler düzenliyor.

Biz de maaile Sultanahmet meydanına gitmeye karar verdik. Anadolu yakasından Avrupa yakasına Boğaziçi köprüsünü kullanarak, hele ki hafta sonu ve iftarın yaklaştığı bir zamanda geçmeye çalışmak neredeyse imkansız olduğundan arabayı almadan Marmaray'ı tercih ettik, Egemen ve Derin için de değişiklik oldu bu. Daha önce bir kaç kez Marmaray deneyimleri olmuştu zaten.

Marmaray büyük rahatlık. 1 istasyon sonra denizin diğer tarafındasınız. Sirkeci istasyonu, Cağaloğlu valilik binası ara sokağından yürüme 5 dakika sonra Sultanahmet meydanındaydık. Önümüzde eşsiz Sultanahmet Cami, arkamızda muhteşem Ayasofya.
Hafta sonunun sebep olduğu kalabalık arasında 2 çocukla yürüyüp bir yandan onları zapt etmeye, bir yandan çevrede ne var ne yok diye bakmaya, bir yandan da iftarımızı yapmak için yer bulmaya çalışırken biraz hayal kırıklığına uğradım dersem yeridir. Gelmeden internette yapılan etkinlikler fotoğrafında Sultanahmet meydanına kurulan büyük iftar sofrasını ve birkaç etkinlik görmüştüm.
Bu fotoğraf internette gördüğüm:
Bu fotoğraf ise gittiğimizde bizim gördüğümüz:
Ayrıca Ramazan ruhunu yaşatacak şerbetçi, lokumcu, macuncu vs. gibi seyyar tezgahların olacağını düşünmüştüm. Daha önceki senelerde bu yapılmıştı çünkü. Meydana sağlı sollu bir çok tezgah açılmıştı. Ancak bunların hiçbirini göremedik. Daha sonra öğrendim ki, iftar masaları ilk güne özel kurulmuş, iftar sofraları belirli günlerde belirli sokaklarda kurulacakmış.

Örtüsünü, piknik sepetini, suyunu, tüpünü, çayını, yiyeceğini alan çimlerin üstünde neresi boşsa oraya oturmuştu. Özellikle parkın ortasındaki bu fıskiyeli süs havuzunun olduğu alan ve çevresi bayağı kalabalıktı. Ben her ortama uyarım, örtü olsa hadi oturalım derdim.
Meydanda dolaşırken, yaklaşan iftar saati nedeniyle canlı yayın yapmak üzere olan, ünlü bir ilahiyatçının programının çekildiği yerin yanından da zar zor geçebildik kalabalıktan. Değil yakınına gitmek uzaktan bile göremedik kendisini.

Meydanda sabit etkinlik alanı olarak Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısı var. 94 standın yer aldığı Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısının 5. yılıymış bu sene ve Ramazan ayı boyunca açık çarşı. Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısında cam, ebru, çini, tezhip, sedef, minyatür, yemeni, porselen, halı dokuma ve telkâri gibi geçmişi çok eskilere dayanan el sanatları ve zanaatları sergileniyor. Sanatkarların canlı performanslarını izleme olanağı da var. Bayram arifesine kadar açık kalacak olan etkinlikte, Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısı’nda Vefa bozasından Kanlıca yoğurduna, Kütahya leblebisinden Osmanlı şerbetlerine, okumdan baklavaya pek çok yöresel lezzet de sunuluyor.

İftar olmasına yarım saat kadar vardı, biz iftarımızı açmak için yer bulamamıştık. Her yer kalabalık, kuyruk, yoğun. Şöyle 1-2 tur atıp, 1-2 fotoğraf çektikten sonra geri dönmeye karar verdik. Marmaray Sirkeci istasyonuna doğru giderken cadde üstünde Tarihi Hocapaşa Lokantalarının olduğu sokağı gördük tesadüfen ve girdik. İftar için hazırlık yapmış bir sürü lokanta var burada. Çoğu esnaf lokantası. Sulu yemekten ızgaraya, kırmızı etten tavuğa, kebaptan dönere çeşitli alternatifler var. Bir çoğu da standart iftar menüsü hazırlamış. Açık havada, sokak boyu her mekanın önünde masalar. Aklımıza yatan bir yere oturup tam saatinde iftarımızı yapıyoruz şükür.

İftarımızı açtıktan sonra sokakta dolaşıp çocuklara balondan şekiller yaparak ekmeğini bu şekilde kazanan sokak palyaçosu geldi masamıza. Tabi biz de 2 çocuk olunca potansiyel müşteri oluyoruz.
İftar yapıldı, Engin çayını içti, kalabalığa servis yetiştirmekten bana kahve getirilemedi ve eve dönüş zamanı geldi. Marmaray ile geldiğimiz gibi geri döndük evimize.

GÜNCEL BİLGİ 2023: 
2022 senesi Ramazan ayında (2 Nisan-1 Mayıs) ''İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Sultanahmet Meydanı'ndaki Ramazan ayı etkinliklerini yasakladı'' şeklinde çıkan haberlere İstanbul Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, ''Kültür varlıklarının bulunduğu alanlarda etkinlik yapılamayacağı' kararına dayanarak, Sultanahmet Meydanı'nda kurulacak stantların ve etkinliğin orada bulunan çok sayıdaki kültür varlığı olarak tescilli anıt eserlerin görünürlüğünü ve algılanmasını olumsuz yönde etkileyeceği gerekçesiyle yapılamayacağını bildirdi.

2023 senesi Ramazan ayında ise (23 Mart-21 Nisan) Ramazan ayının ilk gününde oruçlarını açmak isteyen yerli ve yabancı çok sayıda kişi, Sultanahmet Meydanı'nda bir araya geldi, iftar geleneği olan top atışı gerçekleştirildi, Mehteran Takımı gösteri yaptı. Kur'an-ı Kerim okundu. İBB, Ramazan ayı boyunca İstanbullulara her gün 60 farklı noktada 16 bin kişilik iftar yemeği dağıttı, 15 farklı noktada mobil büfeler ve çadırlardan bin kişilik kumanya dağıtımı gerçekleştirdi. Üsküdar, Beyazıt, Eyüpsultan, Ümraniye ve Küçükçekmece meydanları başta olmak üzere birçok ilçede Ramazan etkinlikleri kapsamında, konser, söyleşi, tiyatro ve atölyeler yapıldı.