Ramazan Ayı Her Yıl Neden Farklı Tarihte Oluyor?

İslam dünyasında tüm Müslümanların her yıl heyecanla beklediği ve oruç ibadetlerini yerine getirdiği mübarek Ramazan ayının, her sene bir önceki seneden, neden 10 gün daha erken olduğunu merak ettiniz mi hiç? Ben merak ettim, araştırdım ve öğrendiklerimi sizinle de paylaşmak istedim. 

Bu durumun olmasının temel nedeni, hicri takvim ile miladi takvim farkından kaynaklanmaktadır. Bunu detaylıca açıklayayım şimdi;

Hicri Yıl, Miladi Yıl Nedir?
Hicri yıl, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Hicri takvim, Hz. Ömer'in halifeliği zamanında, Hicretten 17 sene sonra (Miladi 639'da) toplanan bir meclis tarafından Hz. Ali'nin önerisiyle, Hicretin gerçekleştiği yıl 1 kabul edilerek oluşturulmuştur. Her bir Kameri ay yaklaşık 29,5 gün sürer ve bir Kameri yıl 354 gün olarak elde edilir. 
Miladi yıl ise (Gregoryen takvimi) Roma İmparatoru Jül Sezar tarafından kabul edilen Jülyen takviminin yerine, Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılan bir takvimdir. İsa'nın doğduğu yılı milat olarak alan bu takvim, Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı "1 yıl" olarak kabul eder. 

Hicri ve Miladi Aylar Hangileri?
Hicri aylar, Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemaziyelevvel, Cemaziyelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce 
Miladi aylar, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık
Ramazan Ayı Her Sene Neden Bir Önceki Yıla Göre 10 Gün Önce Gelir?
Ramazan Ayı, Hicri takvime (aya göre hesaplanan) göre dokuzuncu ayın adıdır. Miladi yıl 365 gün ve Hicri yıl 354 gün olduğu için, aradaki 11 günlük farktan dolayı yıllar, miladi takvimden 11 - 12 gün kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir.

Hicri Takvime Göre Mübarek Aylar ve Günler; 
- Muharrem ayının ilk günü - Hicri Yılbaşı, 10. günü - Aşure Günüdür.
- Rebiülevvel ayının 12. gününde Peygamber Efendimizin doğumu (12 Rebiülevvel 571), Hicret'in sonu (12 Rebiülevvel 622) ve Peygamberimizin ahiret alemine göçü (12 Rebiülevvel 632) gerçekleşmiştir. Aynı zamanda Mevlit Kandilidir.
- Recep ayı 3 ayların başlangıcıdır. Recep ayının ilk cuma gecesi Regaip Kandili; Recep Ayının 27. gecesi Miraç Kandilidir.
- Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece Berat Kandilidir.
- Ramazan ayı oruç tutma ayıdır ve Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesidir.
- Şevval ayının ilk günü Ramazan Bayramı'nın 1. günüdür.

Etiketler