Bugünkü adı Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı olan, Türkiye’nin ilk ve tek özel hayvanat bahçesinin kurucusu Faruk Yalçın, 1993’te doğa ve hayvan tutkusunu toplumla paylaşmak amacıyla Darıca'da o zamanlar adı Kuş Cenneti olan parkı kurmuş. Onu, hayvanat bahçesini kurmaya yönelten ise en başta kuşlara duyduğu merakmış. Önceleri bir kuş parkı oluşturmak isterken, birkaç değişik hayvan daha getirmiş ve hayvanlar çevreden ilgi görünce parkı geliştirmeye karar vermiş. 1995 yılında, parkta birçok yenilikler meydana getirilmiş. Öncelikle çok değişik bir akvaryum tesisi, tropik bölge, bir fil grubu ve değişik türde yeni hayvanlar ile park zenginleştirilmiş, Paris'ten ithal edilip getirilen bir ayı ayrı bir güzellik katmış. İlk başlarda kupkuru bir tarla olan araziyi parsel parsel satın almış ve 80 dönüm üzerinde hayvanat bahçesini kurmuş. Hayvanat bahçesinde, parkta koruma altında bulunan 255 tür hayvan, 257 çeşit bitki yaşıyormuş.
2024 Senesine Ait Güncelleme: 160'ın üzerinde türden oluşan 1700'ün üzerinde hayvan nüfusuna ve 300’ün üzerinde bitki türüne ev sahipliği yapıyor hayvanat bahçesi.
Geçtiğimiz hafta sonu havanın güzel, ılıman ve biraz da güneşli olmasını fırsat bilip, Egemen ve Derin'in açık havadan yararlanması, değişik canlıları yakından görüp tanımaları ve İstanbul'un kalabalığından biraz da olsun uzaklaşabilmek için hayvanat bahçesine gitmeye karar verdik. Aslında bu 2. ziyaretimiz. Daha önce 2012 senesinin mayıs ayında, Egemen'in kreşiyle topluca gelmiştik ilk kez. Okulca yapılan bu tür etkinliklere katılmayı severim, veliler-çocuklar bir arada güzel bir ortam oluyor. O zaman Derin henüz aramıza katılmamıştı tabi.
Çok öğleden sonraya bırakmamak için öğle üzeri buradaydık. Hayvanat bahçesinin hemen karşı çaprazında büyük bir otopark var, araçla gelenler bu otoparka bırakabilirler. Ayrıca hayvanat bahçesini ziyarete geldiğinizi söylerseniz size verdikleri otopark fişini, hayvanat bahçesinin bilet gişesinden kaşelettirdiğiniz taktirde otoparka ücret ödemezsiniz. Bu fişi de gezi sonuna kadar saklayın, otoparka dönüşte lazım oluyor.
Ve işte hayvanat bahçesi gezimize başlıyoruz. Geziye başlamadan önce park haritasına bakmakta fayda var.
Gişeden geçince, toplanma noktasının hemen yanında sizi Kral Dinozor T-Rex karşılıyor.
Dinozor maketinin hemen sağında bulunan perdeli alanda park fotoğrafçısına çektirdiğiniz fotoğraflara, hayvanlarla photoshop yapılıyor, çıkışta size veriliyor, tabi belli bir ücret karşılığında.
Bazı duvarlarda bunun gibi resimler var, fotoğraf çekmek için güzel fikir bence.
Duvar resimleri kadar hayvan figürleri de fotoğraf çekmek için iyi bir fikir.
Hayvanat bahçesinin her alanında aşağıdaki gibi tanıtıcı tabelalar var. Hangi hayvanın hangi bölgede olduğunu bu tabelalar sayesinde bulabiliyorsunuz.
Hayvanat bahçesinde belli bir güzergaha göre gezmedik. İlgimizi çeken, yolumuzun üzerinde denk geldiğimiz hayvanları ziyaret ettik. İşte o anlar..
Fotoğraflarını çekebildiklerim bu kadar, çekebildiğim kadar çekmeyi unuttuklarım, Egemen ve Derin'in peşinde koştururken çekmeyi atladıklarım ve o an düzgün bir pozunu yakalayamadıklarım da var. En iyisi yerinde kendiniz deneyimleyin bu güzellikleri.
Yeme içme adına hizmet veren kafeler var. Park Cafe, Pony Cafe, Gözleme Cafe, Rhino Cafe, Zürafa Cafe, Zoo Cafe gibi. Bunlar parkın çeşitli noktalarına konumlanmış.
(Kafe bilgileri 2024 senesinde güncellenmiştir, gittiğiniz dönemde farklı noktalarda, farklı isimlerle, farklı kafeler olabilir).
Hayvanat bahçesinin en aşağı kısmında içinde çarpışan arabaların, 7D sinemanın, çocuk parkının, mini go-kart pistinin olduğu, çocuklar için ayrılmış bir bölüm var. Derin öğle uykusunu pusetinde mışıl mışıl uyurken Egemen bu bölümün keyfini doya doya çıkardı. (Hayvanat bahçesine gitmeden önce bu bilgiyi teyit etmenizi tavsiye ederim)
Biraz önce bahsettiğim yeme, içme alanlarından ikincisi ise bu çocuklara ayrılmış olan bölümde, hayvanat bahçesinin aşağı bölgesinde bulunuyor. Burada yeme içme anlamında biraz daha fazla alternatif var ve oturma alanı yukarıdaki kafeden daha fazla.
Kafenin hemen bitişiğinde de bu komik gösteren aynalar var, es geçmeyin sakın.
Hayvanat bahçesi bir çok hayvan türüne olduğu kadar değişik bitki örtülerine de ev sahipliği yapıyor.
Ve turun sonunda hayvanat bahçesinin çıkışında, gişelerden geçince hemen sağ taraftaki oyuncak dükkanı.
Hayvanat Bahçesi Etkinlikleri
Hayvanat Bahçesinde, Hayvan Besleme Etkinlikleri, Yakından Tanıyalım Sunumları, Doğa & Tasarım Atölyeleri, Doğum Günü Partisi gibi farklı etkinlik ve aktiviteler de yapılıyor.
Hayvanat Bahçesi Ziyaret Saatleri ve Bilet Satışı
Hayvanat Bahçesi haftanın her günü açık ve 10.00-19.00 saatleri arası ziyarete açık. Gişeler ise 18.00’de kapanıyor. Bilet satışları, hayvanat bahçesinin internet sitesindeki bilet al sayfasından ve gişelerden yapılıyor.
Hayvanat Bahçesi Günlük Giriş Ücretleri
Yetişkin : 20 TL.
Öğrenci : 15 TL.
Engelli (% 40) : 5 TL.
65 Yaş üstü : 10 TL.
Bireysel Girişlerde 0-4 yaş arası ücretsiz.
2024 SENESİ HAFTA İÇİ BİLET FİYATLARI
Yetişkin: 595 TL
Çocuk (3-17 Yaş): 395 TL
Öğrenci: 395 TL
Engelli: 115 TL
65 Yaş Üstü: 385 TL
Bebek (0-36 Ay): Ücretsiz
Otopark: Gün boyu 100 TL
Hayvanat Bahçesi İletişim Bilgileri
Adres: Piri Reis Mahallesi Tuzla Caddesi No:297 Darıca / Kocaeli
Telefon: 0262 653 66 66
Hayvanat Bahçesine Özel Araç ile Ulaşım
TEM üzerinden: TEM otoyolunda Şekerpınar Kavşağından çıkış yaptıktan sonra Darıca tabelalarını takip ederek E5 Karayolu bağlantı noktasına ulaşıyorsunuz. Darıca / Bayramoğlu tabelalarını takip ederek ilerliyorsunuz. Şehir içine girişte her kavşakta yer alan hayvanat bahçesi tabelalarını takip ederek parka ulaşım sağlayabilirsiniz.
E-5 üzerinden: D100 karayolundan Darıca / Bayramoğlu kavşağından çıkış yapıp, hayvanat bahçesi tabelalarını takip ederek parka ulaşabilirsiniz. Araçla gelenler için parka ait otopark alanı bulunmakta.
Hayvanat Bahçesine Toplu Taşıma ile Ulaşım
İstanbul’dan:
Marmaray Halkalı-Gebze tren hattı üzerinden, gün boyunca 15 dakikada bir kalkan tren seferleri ile Fatih Gebze Teknik Üniversitesi istasyonuna gelebilir, istasyon çıkışında bulunan 440 numaralı otobüs hattına binerek Darıca Hayvanat Bahçesi durağında inebilirsiniz.
Kartal Metrosundan: 17B numaralı İETT otobüslerini kullanarak, Deniz Yıldızları İO Durağında indikten sonra Darıca otobüsleri ile;
500T numaralı İETT otobüslerini kullanarak, Şifa Mahallesi Durağında indikten sonra Darıca otobüsleri ile;
Gebze – Harem minibüslerini kullanarak, Şifa Mahallesi Durağında indikten sonra Darıca otobüsleri ile parka ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kocaeli’den:
400 numaralı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi otobüslerini kullanarak, parka ulaşım sağlayabilirsiniz.
Egemen ve Derin için güzel bir deneyim oldu bugün. TV'de gördükleri ya da göremedikleri bir çok hayvanı yakından, canlı canlı gördüler. Hatta ponilere ve midillilere dokunup sevdiler. Çocuğunuz varsa ve hafta sonu ne yapsak acaba diye düşünüyorsanız, hayvanat bahçesi aklınızın bir köşesinde olsun muhakkak.