23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir. TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Milli Bayramı, 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Milli Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmi olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.
Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının, egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği, günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.
İlkokul 1. sınıftan üniversite mezuniyetime kadar geçen dönemde, her sabah derse girmeden önce okul bahçesinde toplanıp, andımızı söyleyen bir dönemin nesli olduğum için şanslıyım. İlkokulda 23 Nisan büyük bir mutluluktu bizim için. Sınıfımızı kedi merdivenleri, fenerler, elişi ve krapon kağıtlarından yapılma süslemeler, Türk bayrakları, Atatürk resimleriyle süslerdik. Okul bahçesinde yapılan törenlerde şiir okumuşluğum vardı. Ne büyük bir olaydı o, şiiri ezberlemek, hatasız okumak. Hatta bir başka 23 Nisan'da bando takımındaydım. Bando kıyafetini özenerek giyerdim. Trampet çalarak, uygun adım marş yürüyerek, okulda ve çevresinde kutlamamızı coşkuyla yapardık. Şimdi düşününce ne güzel çocuklarmışız biz diye iç çekiyorum.
Umarım yeni nesil çocuklarımız da tarihini bilen, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, Cumhuriyetimize sahip çıkan bilinçli bir nesil olabilir ve bizlerde böyle bir nesil yetiştirebiliriz.
23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açıldıktan sonra ulu önder, eşsiz tek lider Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm çocuklara hediye edilmiş olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.