Ünü İstanbul dışına çıkıp Türkiye' nin her yerinden ziyaretçi akınına uğrayan, yaklaşık 120 yıllık tarihi geçmişe sahip olduğu söylenen, bilinen adıyla Tarihi Salı Pazarı şimdiki adıyla ise Yeni Salı Pazarı nihayet kalıcı yerine kavuştu bu kez.
Hepimizin Kadıköy Altıyol' da, meşhur Boğa Heykeli' nin arkasındaki sokakta bildiğimiz yerinden 9 sene önce Uzunçayır' a ( Hasanpaşa ) taşınan Kadıköy Kent Meydanı Tarihi Salı Pazarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi' nin yürüttüğü “ Kültür ve Rekreasyon Merkezi Kentsel Tasarım Projesi ” nedeniyle 4 sene önce D100 Karayolu Merdivenköy mevkinde tahsis edilen alana geçmişti, yine Tarihi Salı Pazarı adı ile. Pazar yenileme çalışmaları nihayet bitti ve tarihi pazar 2019 senesi Haziran ayı itibariyle yeniden Uzunçayır ( Hasanpaşa ) mevkindeki daimi yerine taşınmış oldu.
görsel:gazetekadiköy
Hemen şunu belirteyim, pazarın da dahil olduğu proje, çok geniş bir alana kurulu. Toplam inşaat alanı 79 bin 875 metrekareden oluşan projenin altı iki katlı otopark, üstü ise meydan ve yeşil alan olarak tasarlanmış. Yaklaşık 32 bin metrekarelik alana yayılan pazarda, 4 bin 555 adet pazar tezgahı kurulabilecek bir kapasite ve bir de 1400 araçlık otopark mevcut. Yeni Salı Pazarı, salı ve cuma günleri pazar yeri olarak, diğer günler ise zemin altı otopark olarak kullanılıyor. Yeri gelmişken, otopark sıkıntısına büyük çözüm olması beklenen katlı otopark, 12 saati 5 TL karşılığında hizmet veriyor.
Bu kadar bilgiden sonra pazar turuna başlayalım mı artık? Ben pazara D100 Karayolu tarafından gelişteki girişinden girdim. Burası pazarın üst katı oluyor. Girişte gözleme, döner satışı yapan pazarın meşhur gözlemecisi var. Patatesli, kıymalı, mantarlı, kaşarlı, peynirli, ıspanaklı, karışık gözlemelerin yapıldığı gözlemecide, özellikle öğle yemek saati üzeri çok kalabalık ve yoğun olduğundan gözleme siparişi, kasa ödemesi ve hatta oturmak için masa önlerinde kuyruklar oluyor.
Pazarın salı ve cuma günleri kurulduğundan bahsetmiştim. 2 kat üstüne kurulan pazarda salı günleri sebze-meyveden tekstile, oyuncaktan aksesuara, züccaciyeden mefruşata kadar akla gelebilecek her türlü ürün ile yiyecek-içecek hizmeti veren iki işletme bulunuyor. Cuma günü kurulan pazarda ise daha çok kumaşçılar ve antika eşya satan tezgahlar var bunlara ek olarak.
Üst kat alt kata nazaran daha küçük bir alana kurulu. Birkaç giyim tezgahı harici tezgahların çoğu kumaş, perde, kilim gibi ürünlerle dolu. Yukarıda ve aşağıda gördüğünüz 2 fotoğraf, pazarın üst kattan sağlı-sollu görüntüsü. Bu fotoğraflar sizi yanıltmasın çünkü pazar bu iki fotoğraftan çok daha geniş bir alana kurulu alt katta.
Pazarın bana göre en cazibeli, en karışık, gezmek için en çok zaman harcatan yeri alt kat. Burada her ne kadar gıda ve tekstil sağlı sollu koridorlarda olsa da birçok yerde de iç içe geçmiş durumdalar. Ve gördüğüm kadarıyla alt katın yüzde olarak büyük bir kısmı tekstile ayrılmış.
Pazarda bulunan 2 dinlenme alanından diğeri de alt katta bulunan bu yemek alanı. Sabah saatleri daha tenha olan bu alan da yine öğle yemeği saati üzeri oldukça kalabalık oluyor.
Pazarın tamamını gezip, tezgahların çoğunun fotoğrafını çekmek tabi ki mümkün değildi ama pazarda satılan ürünlerle ilgili bir fikir vermesi açısından farklı kategorilerdeki tezgahlardan seçtiklerime göz atalım mı?
Günlük ayakkabılar, abiye ve spor ayakkabılar, çocuk ayakkabıları, kışlık çizmeler, botlar hem model model hem de her keseye göre olanı var.
Bu altı kalın tabanlı terlikler çok hoşuma gitti. Benim ayaklarım gibi kışın üşüyen ayakları ısıtmak için çeşit çeşit ev botları, panduflar, patikler ve daha da fazlası var burada.
Mevsim kış olunca, polarlar en favori ev giysim benim. Ya sizin?
Kadın giyim üstüne aradığınız herşeyi bulabileceğiniz pazarda, günlük elbiselerden tutun da abiye elbiselere kadar oldukça çok alternatif var.
Bere, şapka, atkı, şal gibi aksesuarları sevenler için de çeşit bol burada. Tabi sadece bunar değil takı, saat, gözlük gibi tamamlayıcı aksesuarlar da var.
Pazarda kozmetik tezgahları da yerini almış. Makyaj malzemelerinden parfüme ne ararsanız var. Ünlü markaların etiketlerini taşıyan bu ürünlerin alıcısı da oldukça fazla.
Kitap severler için, piyasa fiyatlarının çok altında rakamlarla satılan kitap tezgahları da oldukça ilgi çekiyor pazarda.
Tabi çocuklar için oyuncaklar, giyim, aksesuarlar da olmazsa olmazdı.
Pazar sadece kadınlara hitap etmiyor. Erkekler için de giyim, ayakkabı, aksesuar anlamında çeşit çok ama ben bunlara dair tek kare dahi çekmemişim ne yazık ki.
Bu yeni pazarın en faydalı hizmetlerinden biri şüphesiz ücretsiz müşteri servisi olabilir. Fakat öğrendiğim kadarıyla birkaç güzergaha servis varmış sanırım. Bu servisler alt katta pazarın çıkışında bulunuyor. Özellikle öğle üzeri ve sonrası aşırı bir yoğunluk ve izdiham oluyor servisleri kullanmak için.
Pazara ulaşım, Üsküdar' dan ve Kadıköy' den Kartal istikametine giden toplu taşıma araçları ile D100 karayolu vasıtasıyla veya Kadıköy / Fikirtepe minibüsleriyle kolay bir şekilde yapılabiliyor. D100 karayolu ile gelirseniz Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi yanındaki pazar alanına kadar ortalama bir 10 dakika yürümeniz gerekiyor. Kadıköy' den kalkan Fikirtepe minibüsleri ise tam pazarın kurulduğu alanın önünden geçiyor. Bir iki gözlem de pazara dair yazayım. Pazarın çok geniş alan üzerine kurulu alt katı biraz karışık geldi bana. Bazı yerler labirent gibi, bazı yerlerde gıda ve tekstil tezgahları iç içe, özellikle kapalı otopark alanının olduğu arka ve iç kısımlarda aydınlatma yetersiz, tuvaletlerin olduğu kısmı bulmak zor. Tabi bunlar benim gözlemlerim. Bunları görmezden gelirseniz öğle kalabalığına yakalanmadan pazara gelip gezmenizi ve alışverişinizi bitirmeye çalışmanızı tavsiye ederim. Kadıköy Yeni Salı Pazarı' nda herkese, her keseye, her zevke göre bir şeyler var kesinlikle ve ben de bolca alışveriş yaptım tabi ki de.
yeşimlehertelden