Blog Tasarımı

Bu biraz uzun bir yazı olacak, tabi ki sonuna kadar okumanızı, yaptığım bazı yanlış şeyleri sizin yapmamanızı isterim. Blog sayfamda yeni tema ve tasarım değişikliğine gitmek zorunda kaldım. 2015 senesi ocak ayında yazmaya başladığım andan itibaren blog sayfamın her şeyiyle bizzat ilgilendim. Yazmaya başlamadan 1-2 ay önce araştırma, şablon, tema, tasarım, gadget (eklenti), kodlama yani bir blog sayfasında olması gereken temel ne varsa her şeyi kendim araştırıp, deneyerek, yanılarak, tekrar deneyerek yaptım.

Şimdi gelelim şu zorunlu değişim konusuna. 1 ay önce sayfamdaki bazı aksilikler yüzünden sıkıntılı günler yaşadım. Yazılarımın altındaki yorum ve yanıtla butonlarına basıldığında reklam veren başka sitelere yönlenmeye başladı yayınlarım. Önce çok önemsemedim ama bu hem yorum yapan sizler hem de o yorumları yanıtlamaya çalışan benim için zahmetli olmaya başlayınca kendimce bir şeyler yapmaya başladım.

Virüs olabilir düşüncesiyle bilgisayarıma 3 ayrı antivirüs programı indirip virüs taraması yaptım ama bu 3 program da virüs bulmadı. Yani bilgisayarıma bulaşan bir şey çıkmamıştı. Sonra blog sayfamın virüs taramasını yaptım. (Virustotal adlı sitede URL kısmını kullandım). Burada da blog sayfam temiz çıktı.

Sonra arama motoruna ''Açılır reklam penceresi engelleme'' yazıp çıkan siteleri tek tek okudum. Birçoğunu uyguladım. Bu başarılı olmayınca Youtube'da konuya dair izlediğim videolarda anlatılanları yaptım. O da bir sonuç vermedi.

Bir başka çare olarak, bilgisayarda internet ayarlarından, açılır pencere engelleyicisini aktif hale getirdim. Bu da işe yaramayınca onu iptal edip Google Chrome ayarlardan, Chrome Web Mağazası'na giderek Adblock ve Adguard isimli reklam engelleyici uzantılar ekledim. Bu uzantılar sayfamdaki sorunu çözmüştü, artık reklam veren siteler açılmıyordu ama aynı zamanda da sayfamdaki başta Adsense reklamları olmak üzere birçok eklentiyi de kitlemişti bu uzantılar. Sonuç olarak bu uzantıları da kaldırdım.

Yapılması çok önerilmeyen bilgisayar ayarlarından sistem geri yüklemeyi çalıştırayım dedim ama o da yakın bir tarihe geri yükleme noktası oluşturduğu için kullanamadım. Benim en azından 1 ay öncesine geri yükleme yapmam lazımdı ki sistem o zamandaki ayarlara geri dönsün ama olmadı işte.

Ve son olarak çok cahilce bilgisayar sıfırlamayı deneyeyim dedim. Bilgisayar sıfırlanırsa ayarlar en azından kendine gelir belki diye düşündüm. Ve bilgisayarı sıfırladım ama bunu yaparken bilgisayarıma takılı olan, çocuklarımın doğumundan itibaren çektiğim fotoğrafların, videoların, çocuklardan önceki evlilik hayatımıza ait fotoğrafların, videoların, yeşimlehertelden sayfamda yazmayı düşündüğüm ,taslak halindeki yazılarıma ait tüm fotoğrafların kayıtlı olduğu harici taşınır belleğin bağlantısını çıkarmayı akıl edemedim. Bilgisayarımla beraber harici bellekteki tüm veriler de sıfırlanmış, içindeki her şey silinmişti. Her şey bir tarafa en çok da buna üzüldüm. Fakat bir ümit belki kurtarma ihtimali olabilirmiş bu verileri. O da bir ihtimal. 

Bu arada sayfamdaki yorumlara tıklandığında farklı sitelere yönlendirildiğini fark edip bana yazan tek kişi olan sevgili DeepTone sayesinde bana dönüş yapan bir blog yazarı arkadaş oldu, kendisinin ilgisine teşekkür ederim ama ne yazık ki sorunuma çözüm olmadı.

İşte şimdi asıl konuya yani zorunlu tema değişikliğimin hikayesi bölümüne geldim. Ben bu süreçleri yaşarken instagramda, bloggokhantekin isimli bir blog yazarı arkadaşımızın ayakkabı firmasıyla yaşadığı sorunu anlatan paylaşımına yorum yazmıştım. O da bana cevap yazdı vs. Sonra Gökhan Tekin benim blog sayfamı ziyaret etmiş, yaşadığım sorunu fark etmiş. Hatta açılan reklam pencereleri haricinde sitemin çok yavaş olduğunu, gereksiz çok eklenti olduğunu, SEO ayarlarının (Search Engine Optimization-Arama Motoru Optimizasyonu) yapılmadığını, temamın artık çok eski bir tema olduğunu tespit edip bana mesaj atmış. Tabi ben kendisini tanımıyorum ama en azından söylediği tespitler üzerine bu konularda tecrübeli olabileceğini seziyor ve yardıma açık olduğumu iletiyorum.

Gökhan Tekin'in 4-5 haziran tarihlerinde AÖF sınavları olmasına rağmen bana yardım edeceğini söylemesi üzerine kolları sıvadık. Blog sayfamı kendisine teslim ettim. Başta tema değişimi olmak üzere, tasarım, sayfa düzeni, yerleşim, kodlamalar, SEO ayarı, blog sayfamın Google'a doğrulanması gibi bir çok olaya el attı sağ olsun. (Unuttuğum bir şey varsa af ola, aklımda kalanlar bunlar). Kendisi blog sayfama el atmakla kalmadı benim gibi teknoloji özürlü biri için çok yeni ve faydalı bilgiler de aktardı. Sayesinde bilmediğim birçok şey öğrendim. Gökhan çalışmalarını yaparken ben olmasını istediğim şeyleri, kafamdaki blog sayfasına ait düşünceleri anlattım, Gökhan da bunlar doğrultusunda yaptı düzenlemelerini. Bu arada sayfamdaki açılan reklam sayfaları sorunu da gitti onu da belirteyim hemen.

Yazımın son noktasını koymadan önce siz siz olun blog sayfanızda yaşadığınız sorunları sakın ama sakın kendinizce halletmeye çalışmayın, bu konuda deneyimli, bilgili birinden yardım almak her zaman daha avantajlı oluyor, onu da unutmayın.