Sağlıkla uyandığımız her güne binlerce kez şükretmek yerine hayatta olmadık şeyleri dert edbiliyoruz bazen. SAĞLIK dünyanın en büyük nimeti, en büyük zenginliğidir oysa ki. Hele ki çocuklarımız, çocuklar söz konusu olunca, ''Dünya bir yana onlar bir yana'' deriz. Bugün sabah maillerimi okurken ''LÖSEV'e Destek Olmak İster misiniz?''şeklinde gelen bir e-posta bunu bir kez daha hatırlattı bana. Benim olduğu gibi sizin de bunu bir kere daha hatırlamanızı istedim. Gelen mail üzerine de böyle bir farkındalık yaratarak, ulaşabildiği kişi kadar ulaşmasını istedim bu yazacaklarımın.
Lösemi yani kan kanseri. Lösemi, kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren bir kanser türü. Lösemiler hücre cinsine göre, ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere 2 ana gruba ayrılır. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir.
Normal kan hücresi Lösemili kan hücresi
Türkiye'de ve Dünya'da her yıl binlerce çocuk kansere yakalanıyor. Çocukluk çağındaki kanser vakalarını %35'le ilk sırada olan lösemiler oluşturuyor. Türkiye'de lösemi çocukluk çağı kanserleri arasında en yaygın olan kanser türüdür ve her yıl yaklaşık 2000 çocuk lösemi hastaları arasına katılmaktadır. Lösemi her yaşta görülmektedir. Fakat en sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. Çocukluk çağı kanserleri tedavi edilebilen hastalıklardır.
Genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali..vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir.
Çocuklarda lösemi hastalığının belirtileri:
* İştahsızlık
* Kansızlık
* Zayıflama
* Bacaklarda kemik ağrıları
* Cilt altında kanamalar (kırmızı noktalar veya morarmalar)
* Burun ve diş eti kanamaları
* Ateş
Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler, örneğin baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları önem taşıyabilir. Bu yakınmalarla müracaat ettikleri çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları tespit edilebilir. Yapılan kan, kemik iliği, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucu kesin tanı konulabilir.
Lösemi tedavisi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Bu safhada, kan veya kanın içindeki özel hücrelerin donörlerden (gönüllü kan verici kişi) alınarak lösemili hastaya verilmesi, enfeksiyon mevcutsa gerekli mücadelelerin yapılması, böbreklerin, karaciğer ve kalbin kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden korunma önlemlerinin alınması çok önemlidir. Ayrıca hastaların ve ailelerin hastalık hakkında bilgilendirilmesi, löseminin umutsuz değil, tersine iyi bir tedavi ve moral desteği ile lösemide %85'lere varan oranda iyileşmenin sağlandığının açıklanması tedavinin ikinci basamağıdır.
İlk tedavide çok yüksek doz birbirinden farklı en az 6 çeşit ilaç 4-6 hafta içerisinde damardan ve ağızdan verilir. Burada amaç, blast adı verilen kötü huylu ana hücrelerin yok edilmesidir. Ancak bu kemoterapi ilaçları, yalnızca kötü hücreleri etkilememekte, vücudumuzun iyi, faydalı hücrelerini de yok etmektedir. Bu nedenle, çocukların saçları dökülmekte, ağızlarında, bağırsaklarında yaralar açılmakta, halsizleşmektedirler. Yine, vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyan savunma hücreleri de ilaçlarla yok edildiğinden immün (bağışıklık) sistem yıkılmakta en ufak bir mikrop, hastalık etkeni dahi tüm vücuda yayılıp ağır ateşli enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle lösemili çocuklarımız etraflarındaki insanlardan, havadan, sudan mikrop almamak ve korunmak için maske takmaktadırlar.
Lösemili çocukları tedavi etmek amacıyla 1998 yılında kurulan Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) 2000 senesinde Türkiye'nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE'yi hizmete açmış olup kurulma amacı, lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanı sıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmektir.
Vakfın:
Ankara'da: Lösante Lösemili Çocuklar Hastanesi
Lösev Lösemili Çocuklar Vakfı Merkezi
Akıllı Çocuk Dünyası ve Sağlıklı Beslenme Sofrası
Özel Lösemili Çocuklar Okulu
Lösemili Çocuklar Köyü
İstanbul'da: Lösemili Çocuklar Evi
ve ayrıca İzmir, Bursa ve Antalya'da Lösev Lösemili Çocuklar Vakfı Ofisleri bulunmaktadır.
Lösev'de gönüllü çalışabileceğiniz gibi vakfa çeşitli bağış yöntemleriyle de maddi anlamda destekte bulunabilirsiniz.
Lösev'e bağışlarınızı internet üzerinden LÖSEV sitesinden,
*Bağış
*Zekat Bağışı
*Adak Bağışı
*Sağlık Kredisi
*Tedavi Giderleri Bağışı
*Eğitim Bağışı
*Bilgisayar Kampanyası
*Oyuncak Bağışı
*Aylık Düzenli Bağış
*Özel Gün Bağışları
*Acil Yardım Kolisi Bağışı
*Gönüllü Aidatı
*İyilikler Çarşısı
*Koşar Adım LÖSEV Bağışı
*Tuğla Bağışı
başlıkları altında yapabilir veya LÖSEV DÜKKAN'dan yapacağınız alışverişlerle lösemili çocuklara destek olabilirsiniz.
Ben Lösev'e daha önce ''1 tuğla da siz koyun'' kampanyası için SMS yoluyla destek olmuştum. Ama siz destek olmak için kampanya olmasını beklemek zorunda değilsiniz. Yukarıda bahsettiğim bağış ve alışveriş kanalı vasıtası ile bu iyilik hareketine siz de katılabilirsiniz.
Bu sayfada yer alan açıklayıcı bilgiler http://www.losev.org.tr sayfasından yararlanılarak hazırlanmıştır. Siz de yukarıdaki linke tıklayarak; lösemi, tanı ve tedavisi, Lösev hizmet ve faaliyetleri, gönüllülük ve bağış konularında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.