Çocukluğumun, buluğ çağımın, ergenliğimin ve gençlik dönemimin geçtiği muhitte bulunan Burhan Felek Köşkü ve bahçesi çok uzun zamandır atıl durumda, bakımsız, içinde otların büyüdüğü bir alan olarak kaderine terk edilmiş bir şekilde duruyordu öylece. Bir süredir yenileme çalışmalarına tanık oluyordum zaten önünden geçerken, ha bitti ha bitecek derken bir türlü gidip görmeye fırsat olmamıştı hiç. Ve köşk makus talihini yenip yeni bir çehreye kavuştu artık. Tebessüm Kahvesi de bu köşk alanı içinde hizmet vermeye başladı.
Açıldığı günden beri ünü neredeyse İstanbul dışına taşıp tüm Türkiye'yi saran Tebessüm Kahvesi, 21 Mart 2016 Pazartesi, ''Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü''nde Üsküdar Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hizmete açıldı. Tebessüm Kahvesi, eski adı ''Polis Hastanesi'' olan Üsküdar Devlet Hastanesi yanındaki alanda hizmet veriyor. Girişinde Üsküdar Fikir Sanat Merkezi tabelası olan Tebessüm Kahvesi girişten geçince hemen karşınıza çıkıyor.
Giriş kapısından geçince sol tarafta otopark alanı yer alıyor. Hafta arası sabah saatlerinde nispeten daha sakin olan otopark özellikle öğle yemeği saatleri yaklaştıkça ve hafta sonları yoğun oluyor. Tebessüm Kahvesi şu an için otopark ihtiyacını karşılıyor ama reklam ve tanıtım çalışmaları sıkı bir şekilde devam ettiği için zaman geçtikçe kapasite ihtiyacı karşılayabilir mi bilemiyorum. Giriş ve otopark ücretsiz, Tebessüm Kahvesi'nde oturduğunuz yerden aracınızı görebiliyorsunuz.
Otopark alanının sol üst tarafında dışarıda bir tuvalet var, burası engelli insanların kullanımı için düşünülmüş, yani bana öyle denildi. Bir tuvalet de Tebessüm Kahvesi'nin içinde var. Otoparktan yavaş yavaş Tebessüm Kahvesi'nin olduğu yere doğru yürürken çevre düzenlemesi, peyzaj çalışması, yeşillendirme, bahçe içinde çeşitli yerlere konulmuş dekoratif nesneler gözüme çarptı. Bu bölgenin böyle sessiz, sakin, yeşillik içinde kamuya açık, halkın kullanabileceği açık alana ihtiyacı vardı ve o ihtiyaç karşılanmış oldu. Burayı görüp de bir ohhhh çekip tebessüm etmemek elde değil.
Tebessüm Kahvesi çok şirin ve sempatik bir mekan. Beyaz-mavi dış cephe kaplaması yaz havası vermiş buraya. Hem kapalı hem açık alanının olması da yaz-kış oturma imkanı veriyor. Mekan girişine kadar uzanan halıyı takip edin, ister içeride ister dışarıda oturun.
İç oturma alanının çok büyük olduğunu söyleyemeyeceğim. İç alan çok büyük olmasa da ferah ve rahat. Pencerelerin yere kadar olması içeriyi aydınlık göstermiş aynı zamanda pencerelerin üst tarafındaki mavi, yeşil kesme camlar ayrı bir renk vermiş ortama. Oturma yerleri tıkış pıkış, iç içe değil. İçerinin dekorasyonunu çok sevdim. Masalar, sandalyeler özenle seçilmiş, dekorasyonda kullanılan eski Üsküdar tabloları, aydınlatmalar, sağda ortadaki varaklı büyük ayna ve diğer dekoratif objeler içeriye biraz nostaljik bir görünüm kazandırmış.
Ve dış bahçe. Bana göre buranın en cazibeli yeri burası. Açık havada ister güneşlikler altında masalara oturun, ister ağaç gölgesi altında çimenler üstündeki minderlere kurulun. Sabah saatlerinde nispeten sakin olsa da Tebessüm Kahvesi'nin popülaritesinin yayılmaya başlamasıyla beraber sabah kahvaltı saatlerinde ve özellikle öğle yemeği saatine doğru doluluk ve yoğunluk yaşanıyor. Hemen yan tarafta Üsküdar Devlet Hastanesi'nin olmasından sebep öğle yemeği saati beyaz önlükleriyle doktorları, hemşireleri görmeniz olasıdır.
Masaların hemen yanındaki bu odun kaplama duvar da ortamın doğallığına uymuş bence. Bu duvarın bazı bölümlerinde elektrik prizleri var. Bu prizler çalışıyor mu onu denemedim ama telefon, tablet, bilgisayar şarj etmek isteyenlere bilgi olsun.
Dikkatimi çeken bir diğer obje de girişin sağ üst çaprazında kalan mermerden yapılmış bu piyano oldu burada. Piyano içindeki ve çevresindeki çiçekler ne hoş görünüyor değil mi?
Tebessüm Kahvesi çok özel bir yer. Burayı özel yapan ise çalışanlarının büyük bir kısmının down sendromlu gençlerden oluşuyor olması. (Bu arada hemen küçük bir bilgi aktarayım: Down Sendromu, vücut hücresinde fazladan bir (+1) kromozom bulunması sebebiyle olan genetik bir durum. İnsan bedeni hücrelerden oluşur. Her bir hücre, bedenin gelişmesi ve bakımı için gerekli maddelerin üretildiği fabrika gibidir. Her bir hücre genlerin saklandığı bir çekirdek içerir. Genler, çubuk benzeri yapılar olarak adlandırılan kromozomlar ile gruplandırılır. Genellikle her bir hücrenin çekirdeği 23 çift kromozom içerir. 23 tanesini annemizden 23 tanesini babamızdan kalıtsal miras alırız. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozomun fazladan bir kromozoma sahip olması ile down sendromlu insanların hücreleri 47 kromozom içerir. Bu +1 fazlalık Down Sendromu ile sonuçlanır. Kromozom oluşumu gen zincirinin 21. kromozom halkasında oluştuğundan bu oluşum Trizomi 21 olarak da adlandırılır. Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır. Down Sendromu ilk kez İngiliz hekim John Langdon Down tarafından 1866'da sistematik bir şekilde sınıflandırılıp sendrom olarak tanımlandığı için doktorun ismi olan "Down Sendromu" olarak adlandırılmaya başlamış).
Tebessüm Kahvesi'ni özel yapan down sendromlu bu gençler buradaki görevleri için bir süre hijyen, servis ve kafe işletmeciliği eğitimi almışlar. Tebessüm Kahvesi'nin profesyonel, tecrübeli ekibinden aldıkları destekle çalışıp bu sayede hem sosyal hayattan kopmamış hem de iş deneyimi kazanmış oluyorlar. Down sendromlu gençler burada vardiya usulü görev alıyor. Her gün 2 tanesi izinli oluyor. Kalanlar da sabah ve akşam vardiyası olarak dönüşümlü çalışıyor. O yüzden hepsini aynı anda görmek mümkün değil.
Menüde neler var derseniz hemen yazayım..
Serpme kahvaltı (450 TL), kahvaltı tabağı (170 TL), hızlı kahvaltı (110 TL), omlet çeşitleri (60-90 TL arası), sahanda yumurta (45-90 TL arası), tost çeşitleri (70-120 TL arası), salata çeşitleri 80-200 TL arası), makarna çeşitleri (110-220 TL arası), mantı çeşitleri (120-140 TL arası), dürüm çeşitleri (90-195 TL arası), burger çeşitleri (90-200 TL arası), kırmızı et yemekleri (180-350 TL arası), tavuk yemekleri (170-180 TL), tatlı çeşitleri (105-115 TL), sıcak içecekler (10-50 TL arası), soğuk içecekler (7,5-60 TL arası). İçeceklerden su 7,5 TL, çay 10 TL, Türk Kahvesi 30 TL, filtre kahve 30 TL.
Kahvaltı tabağında; beyaz peynir, kaşar peyniri, çeçil peyniri, dana Macar salam, tereyağı, reçel, süzme bal, sürme çikolata, siyah zeytin, yeşil zeytin, haşlanmış yumurta, çeri domates, salatalık, su böreği, kızarmış köy biberi, pankek, 2 bardak çay bulunuyor. Kahvaltı tabağının sunumunu, her bir kahvaltılık için ayrı bölmesinin olmasını beğendim. Kahvaltı tabağı masaya ilk bırakıldığında çeşit ve miktar olarak gözüme az görünmüştü ama yeterli ve doyurucu olduğunu tabağı silip süpürünce anladım.
*Menü Üsküdar Belediyesi İktisadi ve Sosyal Tesisler sayfasından alınmıştır.
Tebessüm Kahvesi görsel ve yazılı basında çıkan haberler sayesinde ileride daha çok popüler olacak bir yer. İlk olan bu şubenin dışında, 03 Aralık 2019 tarihinde Üsküdar Belediyesi hizmet binasının altında hizmete açılan ikinci şubesi de bulunuyor. Şubeler, her gün 08.30-18.00 saatleri arasında hizmet veriyor. İlk şubeye İstanbul'un her noktasından gelen var. Sadece down sendromlu gençleri görmek isteyip onlarla fotoğraf çektirmek için gelen bile var. Bu gençler de fotoğraf çektirmeyi çok seviyor. Eğer güler yüzle, tebessümle bakarsanız yüzlerine onların da size gülerek, tebessümle yaklaştığını göreceksiniz. Adı üstünde, ''Tebessüm Kahvesi''. Fiyat olarak ortalama belki bir tık altında diyebilirim. Menü çok zengin olmasa da doyurucu nitelikte ve çeşitlilikte. Özellikle bahçesi huzuru, sakinliği ve sessizliği ile ön planda. Ağaçlar, yeşillik, açık hava insanı rahatlatıyor. Yolunuz bu taraflara düşerse demiyorum, yolunuzu bu tarafa çevirin ve gelin diyorum.
Adres: Barbaros Mahallesi, Veysi Paşa Caddesi, No:14 Altunizade-Üsküdar/İstanbul (Üsküdar Devlet Hastanesi Yanı-Burhan Felek Köşkü Bahçesi)
Telefon: 0552 536 81 27