İstanbul Film Festivali Nedir? Ne Zaman Kutlanır?

İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen bir festival. Kar amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumu olan İKSV, 1973 yılından beri İstanbul'da kültür ve sanatın gelişimini destekleyen çalışmalar yürütüyor. Vakıf, İstanbul Müzik Festivali, Film Festivali, Tiyatro Festivali, Caz Festivali, İstanbul Bienali, Filmekimi, Salon İKSV, Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, İKSV Galaları gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor. 

İstanbul Festivali olarak ilk kez 1973 yılında düzenlenen festival programında, çoğunlukla klasik müziğe yer verildi. Bir süre sonra, film gösterimleri, tiyatro, caz, bale performansları ve tarihi mekanlarda gerçekleştirilen sergiler de programa dahil edildi. İzleyicilerin artan ilgisi sonucu, etkinlikler ayrı festivaller olarak yapıldı.
1982 yılında, Konak Sineması'nda, daha sonra Sinema Günleri'ne dönüşecek bir film haftası gerçekleştirildi. Sinema Günleri adı altında ilk kez 1983 yılında ayrı bir bölüm olarak düzenlenmeye başlayan film festivali, 1989 yılında Uluslararası İstanbul Film Festivali adını aldı. 

İstanbul Film Festivali kapsamında, her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gösterimler gerçekleştiriliyor. Ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma bulunuyor. Yaklaşık iki hafta süren festivalde, Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülü ile Jüri Özel Ödülü'nün verildiği Uluslararası Yarışma'nın yanında, Altın Lale Yılın En İyi Türk Filmi, Altın Lale Yılın En İyi Türk Yönetmeni, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Müzik ve Jüri Özel ödüllerinin verildiği Ulusal Yarışma düzenleniyor. 1996'dan beri festivalde, sinema dünyasına imzasını atan isimlere her yıl "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" ve "Sinema Onur Ödülü" veriliyor.
İstanbul Film Festivali, Türkiye ve dünya sinemasından nitelikli ve ödüllü filmleri, özel gösterimleri, yıldız oyuncuları ve usta yönetmenleri bir araya getiriyor. Festival, film gösterimlerinin yanı sıra misafir yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinliklerle sinema dolu günler yaşatıyor.

Özel ve tematik bölümlerin yanı sıra, dünya klasikleri, retrospektifler, canlı müzik eşliğinde sessiz film gösterimleri, canlandırma sineması ve belgesellerin yer aldığı festivalde her yıl yaklaşık 140 film gösteriliyor.

Etiketler