Mevlid Kandilinin Anlamı ve Önemi

Mevlid kelimesi sözlükte, ''doğum anı, doğum yeri, doğum zamanı'' gibi anlamlara gelir. İslamiyet'te, Cenab-ı Hakk'ın, "Biz seni ancak alemlere rahmet olasın diye gönderdik" buyurduğu son peygamber, Sevgili Peygamberimizin (sallallâhu aleyhi ve sellem) doğum günüdür mevlid. Hicri takvime göre, yılın 3. ayı olan Rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlid Kandili, Hz. Muhammed Mustafa'nın (S.A.V.) dünyaya gelişinin yıl dönümüdür.

Peygamber Efendimizin doğduğu dönemde, dünyanın her yerinde cehalet, zulüm ve ahlâksızlık baş göstermiş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti. Hz. Muhammed'in (S.A.V.) dünyaya gelmesi ile, İranlıların tapınaklarında bin yıldan beri sönmeden yanan ateş sönmüş, Kâbe içindeki putlar yıkılmış, Save gölü kurumuş, Semave vadisi taşmış, Kisra Sarayında 14 sütun yıkılmıştı. 
Hz. Muhammed’e (S.A.V.) kadar gelen tüm peygamberler, yaşadıkları kavmi uyarmak için gönderilmişken, Hz. Muhammed (S.A.V.) ise bütün insanlığı uyarmak için gönderilmiştir. Sevgili Peygamberimizin tebliğ ettiği İslâm dini ile dünya aydınlanmış, tek Allah inancı ile kalpler nurlanmış, eşitlik, adalet ve kardeşlik gelmiş, O'na inanan toplumlar gerçek huzura kavuşmuştu. 

Mevlid Kandili’nin anlamı Peygamberin her zaman olduğu gibi o gecede bir farklı anılmasıdır. Peygamber Efendimizin nurundan önce kainat umumi bir matem içindeydi. O’nun nuruyla şenlenen kainatta, ümmeti olarak bizler O’nu her şeyden çok sevip, anlamak, anlatmak mecburiyetinde olduğumuz gibi aynı zamanda rehber edinmeliyiz. 

Allah-u Teala'ya şükretme, namaz kılma, oruç tutma, Kur'an-ı Kerim okuma, sadaka verme vb.. ibadetler, Mevlid Kandilinin faziletlerinden yararlanabilecek ibadetler arasındadır.