Yoğurdun kalsiyum kaynağı olmasının yanında, sinir sistemi ve solunum sisteminin düzenli çalışması gibi pek çok fonksiyonda görev alan B2 vitamini (riboflavin), yine kemik ve diş oluşumu için kalsiyum kadar gerekli olan fosfor ve diş çürümelerini engelleyen flor mineralinin kaynağı olduğunu söyleyerek başlayayım.
Egemen ek gıdalarla tanıştığında 1-2 defa evde, eski usul yoğurt yapmaya çalışmıştım ama başaramadım, tutturamadım. Ben de hazır paket yoğurtlardan denedim. Sütaş'ın Babymix yoğurdunu sevmişti. Uzun bir süre bu şekilde giderdim yoğurt ihtiyacını. Baktım gayet güzel yiyor, artık normal yoğurt ta yiyebilir diyerek hazır paket yoğurtlardan aldım, bir kaç kez boş Babymix yoğurt kabına koyup öyle verdim yoğurdu, sonra da kaseye koyarak devam ettim. Derin'in ek gıdaya geçiş döneminde yoğurdu evde kendim yapmaya karar verdim ama bu sefer yoğurt yapma makinesiyle. Tutup tutmayacağından tam emin olamadığım için şöyle uygun yollu bir şey olsun istedim.
İnternet üzerinden, güvenerek alışveriş yaptığım sitelerden birinden, Yogoo Baby Yoğurt Yapma Makinesini aldım. Ürün kısa sürede elime ulaştı. Kullanma kılavuzunda zaten nasıl mayalanacağına dair açıklamalar var.
Yoğurt Yapma Makinesinin Teknik Özellikleri:
- 1,5 lt kapasiteli kapaklı yoğurt kabı
- 4 adet 210 ml cam yoğurt kavanozu
- Tam otomatik fonksiyonlu
- Zaman ayarlı
- Sesli uyarı ve otomatik kapanma
- Gösterge Işığı
- Kapaklı Yoğurt kabı ve Çevirmeli kapaklı cam kavanozlar sayesinde dolapta saklayabilme
- Renk – Beyaz, Kapak – Şeffaf
- Güç: 15 W
Kıvamına göre katı yada daha az yoğun yapmak için saat ayarlaması var, zamanı bitince alarmı uyarıyor. Orta kıvam bir yoğurt için 8-10 saat yeterli oluyor. Süreyi uzattıkça daha yoğun oluyor yoğurdun kıvamı.
İçinde 1 tane kapaklı plastik kap (tahmini 1,5 litre sütü rahat alıyor), 4 tane kapaklı 210 ml cam kavanoz var.
Kullanımı çok kolay ve pratik. İlk denemem de bile istediğim kıvamda olduğunu görünce 2-3 akşamda bir yeniden yaptım. İlk mayalama için organik, doğal yoğurt bulamadığımdan yine normal hazır yoğurtlardan mayaladım. Mayalamak için uzun ömürlü süt değil de günlük süt ve kaymaksız yoğurt öneriliyordu kullanma kılavuzunda ben de öyle yaptım.
1 litre daha önceden kaynatılıp ılıtılmış sütten 1 su bardağı kadarına, 1 yemek kaşığı kaymaksız yoğurdu çatalla iyice yedirerek topak kalmayacak şekilde karıştır, sonra bunu sütün kalanına iyice karıştırarak yedir, koy makineden çıkan kaplara, kabı makineye yerleştir, kapaklarını kapat, zamanlama düğmesine bas ve alarmı çalıp ta bittiğinde işte yoğurt hazır.
Tabi normal hazır yoğurtlara göre tat ve kıvam konusunda farklı ev yapımı yoğurt, onu da belirteyim. Akşam yemeği soframızdan yoğurt eksik olmaz bizim. Hem Egemen hem de Derin yoğurt yiyen çocuklar olduğu için şanslıyım sanırım. Burada istikrar çok önemli, bir kaç denemede olmuyorsa denemeyi bırakmamalı. Birkaç gün ara verip tekrar denemeli. İlgisini başka yönlere çekerek, sevdiği bir şarkı, ninni mırıldanarak, bazen oyunla bazen çizgi filmle, içine 2-3 parça bebek bisküvisi ya da meyve rendesi ya da azıcık pudra şekeri koyup denemeye devam sevgili anneler.