Bebek Arabası Nasıl Olmalı?

Bebek arabası seçimi önemli ve bir o kadar kafa karıştıran bir konu. O kadar çok araba çeşidi ve modeli var ki, neye göre seçim yapacağını şaşırıyor insan. Öncelikle 33 haftada 3 bebek arabası değiştirmiş bir anne olarak deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Her zaman ki gibi internette uzun süreler araştırma yaptım. Bebek ürünleri satan mağazaları dolaştım. Markaları, modelleri, özelliklerini inceledim. Egemen 100 günlük olana kadar kucakta, kanguruyla idare ettik ama artık araba almanın zamanı gelmişti. 2010 senesinde düzenlenen bir anne-bebek fuarını gezerken Pierre Cardin markalı bu bebek arabasını beğendik, çok hoşumuza gitmişti, büyük, konforlu, geniş hacimli, 5 nokta emniyet kemerli, ön arka bardaklıklı, geniş fileli, yağmurluklu, bacak örtüsü olan bir arabaydı, aldık. Ama bir süre sonra özellikle Egemen ile dışarı çıktığım zamanlarda arabanın taşınması, açılıp kapanma zorluğu, ağırlığı, merdiven inip çıkmada yük, çanta, poşet, torba asma kolunun olmaması gibi sorunlar yüzünden sıkıntı ve zorluk yaşamaya başladım. Kış ayıydı ve yaza kadar bu arabayla idare ettim.

2. araba deneyimim, Egemen' in biraz daha büyümesi ile evde iş yaptığım zamanlarda, sürekli Egemen' i de yanımda taşıyor olmam gibi sebeplerden dolayı, bilindik bir zincir marketin dergisinde gördüğüm bu puseti almak oldu. Çok basit bir sistemi vardı ama işimi görüyordu. Evde iş yaparken Egemen' i içine oturtup evde geziniyordum. Hatta havaların ısınmasıyla beraber dışarı gezme turları da yapıyorduk. Tabi eve gelince komple puseti temizlemek durumunda kalıyordum. Bir içeri bir dışarı derken baş edemez oldum.
İlk aldığımız Pierre Cardin bebek arabasını ikinci el satışların olduğu bir sitede satmıştım. 2.si ise ucuzluktan, içeri dışarı tempoma dayanamayıp iflas etmişti. 3. bebek arabası almak şart olmuştu. Egemen 33 haftalıktı. Acıbadem E-bebek mağazasında alışveriş yaparken Maclaren bebek arabasını gördük, inceledik, özelliklerini beğendik ve aldık. 5,2 kg. ağırlığı (ki bence çok hafif), 3. aydan sonra 25 kg' ye kadar taşıma kapasiteli (Egemen' i 4 yaşına kadar taşıdı, şimdi 21 aylık olan Derin' i taşımaya devam ediyor), yağmurluk ve alışveriş filesi, alüminyum kasa, tek elle kapanma, otomatik kilit ve pratik açılma, kapanınca arabada az yer kaplaması, takılması ve sökülmesi çok hızlı ve kolay kemer sistemi, tek ayak hareketiyle devreye girip çıkan fren sistemi, ön tekerlekler 360 derece dönebilir ve tek hareketle sabitlenebilir, kapandıktan sonra rahat taşıma için omuz askısı, çeşitli pozisyonlarda 140 derece yatabilen oturak, 5 noktalı emniyet kemeri, tentenin arkasında UV filtre penceresi gibi bir sürü özellikleri var.

Gitmediğimiz yol, orman, pazar, market, plaj, kaldırım, asfalt kalmadı bu arabayla. Benim için de taşıması rahat, manevra kabiliyeti yüksek, askısından omuzda ya da tutma koluyla elde taşıma kolaylığı, çanta, poşet, torba asmaya baston tarzı tutacakları olan, altta geniş fileli bir bebek arabasıydı. Sonunda bebek arabamı bulmuştum. Tabi bu eski bir model, şimdi bu modellerden satılmıyordur ama bebek arabası almaya niyetli olan ebeveynlere Maclaren' i rahatlıkla tavsiye ederim. Gerçekten sağlam, dayanıklı, güvenli imiş, bizim tempomuza 4-5 yıldan beri dayandıysa, daha ne diyeyim :)      
Bu arada bebek arabası alacaklar için, çeşitli yerlerde okuduğum bazı bilgileri de paylaşmak istedim:
  • Bebek arabası 5 noktalı emniyet kemerine sahip olmalı. 
  • Arabanın içi yumuşak ve dolgulu kumaşla döşenmiş olursa bebeğiniz daha çok rahat eder. 
  • Arabanın hareketi sırasında sarsıntıyı en aza indirmek için tekerlekler çok küçük olmamalıdır. 
  • Arabanın sırt dayama kısmı ayarlanabilir olmalıdır. Bebeğin uyuma oynama oturma gibi ihtiyaçlarını karşılarken 3-4 pozisyonda kullanılabilmelidir. 
  • Arabanın çift yönlü kullanılabilmesi size kolaylık sağlar. Güneşli, rüzgârlı havalarda bebeğin yönünü çevirmek ya da çevresini, özellikle ilk aylarda annenin bebeği görmesi için gidiş yönünü seçmek isteyebilirsiniz. 
  • Tek ayakla ya da elle ayarlanabilen frenler kullanım kolaylığı sağlarlar. 
  • Arabanın mutlaka güneş ve rüzgar için bir tentesi olmalıdır. Tentesinde bir penceresinin olması sık sık bebeğinizi kontrol etmenizde size yardımcı olacaktır.  
  • Arabanın kumaşı yıkanabilir ve silinebilir olmalıdır. Bebeği terletmeyen kolaylıkla yanmayan su geçirmeyen kumaşlar bebek arabaları için idealdir. 
  • Ebeveyn itme kolunun yüksekliği ayarlanabilir olmalıdır. Bu arabayı kullanan farklı kişilere kolaylık sağlar. 
  • Arabanın önünde mutlaka koruyucu bir bar olmalıdır. 
  • Bebek arabasının ayak destek yerinin olması gerekir. Çocuk büyüdükçe uzayan boyu nedeniyle bu desteği kullanma ihtiyacı artacaktır. 
  • Arabanın altındaki sepetler veya fileler bebeğinizin eşyaları için size gereklidir. 
  • Amortisörlü bebek arabaları kaldırımlardan inerken ya da engebeli yollarda bebeğinizin daha az sarsılmasını sağlar. 
  • Kolay açılıp kapatılabilmesi gerekir. Özelikle tek başınıza bebeğinizle seyahat ederken kolay açılıp kapanan ve taşınan arabalar gerekir. 
  • Aldığınız bebek arabasının garanti belgesi ve süresi ayrıca servis hizmeti olması gerekir. 
  • Yaşam biçimine göre bebek arabanızı belirleyin. Evinizin yeri, arabanızın bagajı, merdiven çıkma zorunluluğunuz, toplu taşıma araçlarını bebek arabasıyla kullanma gereksiniminiz bebek arabası alırken göz önünde bulundurmanız gereken noktalar.