Müslüm Baba

Uzun zamandır bir vizyon filmi yazısı yazmamışım. Hoş, zaten bilet fiyatlarından öyle sık sinemaya da gidilmiyor pek, bir de 2 çocuk olup çocukları bırakacak kimse de olmayınca evde DVD izlemek daha cazip geliyor. Ama bu sefer hazır ablam İstanbul dışından bizi ziyarete gelmişken ve de sinema salonunda ilk seans indirimi varken, ablamın özellikle gitmek istediği Müslüm Baba filmini izledik ablam, annem ve ben..
26 Ekim 2018 tarihinde vizyona giren 13+ yaş üstü 130 dakikalık filmin yönetmeni Ketche ve Can Ulkay, senaristleri Hakan Günday ve Gürhan Özçiftçi, yapımcısı ise geçen senenin en muhteşem filmlerinden biri olan Ayla' nın yapımcısı Mustafa Uslu. 
Biyografi, dram türündeki filmin baş rol kadrosunda; Timuçin Esen ( Müslüm Gürses ), Zerrin Tekindor  ( Muhterem Nur ), Ayça Bingöl ( Annesi: Emine Akbaş ), Erkan Can ( Ustası: Limoncu Ali ), Taner Ölmez ( Kardeşi: Ahmet Akbaş ), Erkan Avcı ( Menajeri:  Bahtiyar ), Şahin Kendirci ( Genç Müslüm Gürses ), Turgut Tunçalp ( Babası: Mehmet Akbaş ) ve Caner Kurtaran, Goncagül Sunar, Güven Kıraç, Erkan Kolçak Köstendil, Aleyna Özgeçen gibi oyuncular bulunuyor.
Bu senenin en iddialı filmi olan Müslüm' ün konusu ise şöyle: Film Müslüm Gürses' in 1978' de öldü denilerek morga kaldırıldığı trafik kazası sahnesiyle başlıyor. Ve de bu andan itibaren Müslüm' ün çocukluğuna, gençliğine, Müslüm Akbaş' tan Müslüm Gürses oluşuna, Muhterem Nur ile tanışmasına, şöhret basamaklarını bir bir çıkışına uzanan ve 2006 Harbiye Açıkhava Konseri ile filmin sonlandığı, dramlarla dolu bir yolculuğa çıkıyoruz.
Müslüm' ün hayatı; Adana' da yaşadıkları sırada, annesine, kardeşine ve kendisine şiddet uygulayan alkolik babasından kaçarken, Adana Halk Evi' nde bağlama ustası olan hocası Limoncu Ali ile tanışmasıyla değişmeye başlar. Önce yazlık sinemalarda çalar sazını ve sesiyle herkesi kendisine hayran bırakır. Katıldığı yarışmadan aldığı 1.' likle plak çıkarır. Fakat annesinin ve daha 2 yaşındaki kız kardeşinin gözünün önünde öldürülmesiyle erkek kardeşi ile tek başına kalır. Payvonlarda şarkı söylemeye başlar. Alkol ile tanışır. İstemeyerek gittiği bir turnede sahnedeki Muhterem Nur' la tanışması da şiddetli olur. Adı, şanı git gide yayılır. Müslüm Gürses, herkesin sevdiği, fanatizm boyutunda hayranlık duyduğu Müslüm Baba' dır artık..
Ablamın 2. izleyişi bu filmi, 3.' yü de izlerim diyeceği kadar sevmiş. İlk seyrettiğinde '' mendilini al öyle git '' demişti bana. Gerçekten dediği kadar varmış. Gözyaşlarım sel olmasa da akmaması için zor tuttum bazı sahnelerde kendimi. Timuçin Esen bu rol için özel hazırlık yapmış uzun bir süre. Filmdeki tüm parçaları kendi seslendirmiş. El, kol, mimik hareketleriyle, duruşuyla, bakışıyla rolünün hakkını kesinlikle veriyor. Zerrin Tekindor desen keza aynı. Müslüm Gürses' in gençliğini oynayan yetenek, Şahin Kendirci ise gelecek vaat ediyor. Filme Muhterem Nur' un danışmanlık yapması ise filmin gerçekçiliğini artırıyor. Film baştan sona gerçekten etkileyiciydi, sadece filmin bir sahnesinde Müslüm Gürses' in gerçek görüntüsünün 2-3 saniyelik holografik gösterilmesi biraz sırıtmış gibi geldi bana, o kadar.

Arabesk müziğe özel bir ilgim yok ama ruh halime denk gelirse dinlediğim parçalar vardır. İşte hepimizin bildiği Müslüm, Ferdi, Orhan, İbrahim, Kibariye vs..parçaları. Müslüm Gürses deyince de aklıma hep fanatik, kesici hayranları gelirdi nedense. Ama bu filmi izledikten sonra aslında medyadan tanıdığım gibi biri olmadığını gördüm Müslüm Gürses' in. Filmden çıkınca '' vayy bee '' diyecek kadar şaşırtmıştı beni yaşamı, kişiliği. Güzel insanmış, kendine kötülük yapanları affedecek kadar da merhametli...Seversiniz ya da sevmezsiniz, ön yargılı olabilirsiniz ya da hiç fikriniz olmayabilir. Ama sizin de benim gibi bu filmi izledikten sonra kalbinizin ısınacağına eminim. 

NOT: 2013 yılında vefat eden Müslüm Gürses' e Allah' tan rahmet diliyorum ..
yeşimlehertelden