Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı / Mark Manson

Kitap okuma sıklığım her ne kadar 2 çocuk öncesi yaşamıma göre azalmış olsa da, her ay en azından bir kitap okumaya ve blog sayfamda yer vermeye gayret ediyorum. Bu ay da bloguma 2-3 gün önce okumayı bitirdiğim Mark Manson' ın Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı kitabı konuk oldu.
2007 senesinde blog yazmaya başlayan Mark Manson' ın Models: Attract Women Through Honesty kitabından sonra yayınlanan 2. kitabı olan Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı kitabının orijinal adı The Subtle Art of Not Giving a Fuck. NYTimes' ta çok satanlar listesinde olan kitabın ilk yayınlanma tarihi 2016. Kişisel gelişim türündeki kitap 200 sayfadan oluşuyor.
Oldukça uzun olan kitap tanıtım metninde Mark Manson şöyle demekte:
     '' Her şeyi iyi tarafından görmek '' gibi bir şey iyi gibi görünse de, gerçek şu ki hayat bazen çekilmezdir ve yapabileceğiniz en sağlıklı şey de bunu kabul etmektir.
     Negatif duyguları inkâr etmek daha derin ve daha uzun ömürlü negatif duygulara ve duygusal bozukluğa neden olur. Sürekli pozitif olmak hayatın sorunları için geçerli bir çözüm değil, bir inkâr biçimidir. Doğru değerleri seçerseniz, bu sorunlar size zindelik, kuvvet ve şevk verir.
     Dedemin zamanına dönersek, kendini çok kötü hissettiğinde şöyle düşünürdü, '' Bugün berbat bir günümdeyim. Ama n'apalım hayat böyle, ben samanları havalandırmaya devam etmeliyim. ''
     Ama ya şimdi? Şimdi beş dakikalığına bile kendinizi çok kötü hissetseniz son derece mutlu ve harika hayatları varmış gibi sunan insanların 350 fotoğrafıyla sosyal medyada bombardıman ediliyorsunuz, bu durumda hatanın sizde olduğunu hissetmemeniz imkânsız kuşkusuz.
     Değmeyecek şeyleri kafaya takmamak çok önemlidir. Dünyayı kurtaracak olan şey budur. Dünyanın bazen berbat olduğunu ama bunun da doğal olduğunu kabul ederek yaşamak gerek. Çünkü her zaman böyleydi ve her zaman da böyle olacak.
     Sosyal medyada her gün milyonlarca kere paylaşılan '' Nasıl Mutlu Olunur '' tarzı saçmalıklarda yanlış olan ve kimsenin fark etmediği şey şudur:
     Daha pozitif bir deneyimi arzu etmenin kendisi negatif bir deneyimdir. Ve de tam tersine, insanın negatif deneyimini kabul etmesinin kendisi pozitif bir deneyimdir.
Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı kitabı:
* Çabalama
* Mutluluk Bir Sorundur
* Özel Değilsiniz
* Istırap Çekmenin Değeri
* Seçim Sizindir
* Her Konuda Yanılırsınız
* Başarısızlık İlerlemektir
* Hayır Demenin Önemi
* Ve Ölürsünüz
olmak üzere 9 ana bölümden ve her ana bölümün içinde alt başlıklardan oluşuyor.
Kitapta altını çizdiğim cümlelerden birkaç alıntı yapmak istiyorum:
* Bugün içinde yaşadığımız kültür sakıncalı biçimde gerçek dışı pozitif beklentilere odaklanmıştır: Daha mutlu ol. Daha sağlıklı ol. En iyisi ol, başkalarından daha iyi ol. Daha zeki, zengin, seksi, popüler, üretken ol, imrenilen ve hayranlık duyulan biri ol. Kusursuz ol..
* Daha iyi bir yaşamın anahtarı daha fazlasına sahip olmaya çabalamak değildir; daha aza önem vermektir, gerçekten doğru ve o anda önemli olana aldırmaktır.
* Yaşamda bir değeri olan her şey ona bağlı negatif deneyimin üstesinden gelmekle kazanılır.
* Bu kitap sorunlarınızı ya da ıstıraplarınızı rahatlatmaya hiç mi hiç aldırmıyor.
* Bu kitap sizi yüceliğe ulaştıracak bir rehber de değil..
* Bu kitap size nasıl daha çok kazanacağınızı, nasıl daha başarılı olacağınızı öğretmeyecek..
* Tersine ipin ucunu bırakmayı öğretecek. Hayatınızın envanterini çıkarmayı ve en önemli maddeler dışındakilerin üzerini çizmeyi öğretecek. Gözlerinizi yumup kendinizi geriye doğru bırakmanızı, yine de iyi olacağınızı öğretecek. Daha az kafaya takmamayı öğretecek. Çabalamamayı öğretecek..
Yani diyor ki Mark Manson '' Pozitifliği boş ver ve bunun yerine zorluklarla mücadele etmede daha azimli ol ''. Bunu anlatırken de yalın, anlaşılır, biraz esprili ve bolca argo bir dil kullanmış. Konuları bazen araştırmalar bazen hikayeler bazen de kendi hayatından kesitlerle örneklendirmiş. Kitapta ele aldığı konularda bazen kendi yaşamımı, duygularımı, olan ve olmayanlara bakış açımı gördüm. Ve varlıklı bir aileye mensup olup uyuşturucu, seks, ayyaş, aylak bir yaşamdan, bugün kendi ülkesinde çok popüler olan, takip edilen ve kitabı NYTimes' ta bestseller olmuş bir blog yazarının yeniden var oluşunu, mücadelesini, azmini...Kişisel gelişim kitaplarında anlatılanlar her ne kadar hayat felsefem olmasa da bilgi hazineme kattıkları yeni ganimetler için sevdiğim türlerdendir. Siz de bu türleri sevenlerdenseniz Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı kitabına bir göz gezdirebilirsiniz..

FACEBOOK , INSTAGRAM , TWİTTER hesaplarımı beğenip, takibe almayı unutmayın olur mu?