Robotlar Hapşırabilir Mi? / Cumhur Öztürk

2017 - 2018 eğitim öğretim yılının sonunda nihayet çocuklarımız yaz tatiline girdiler. Karnelerini almalarının sevincini yaşayan çocuklarımızı şimdi karne hediyesi heyecanı sardı. Ben Egemen ve Derin için bu sene de geçen sene Astronotlar Üşür Mü? kitabında olduğu gibi yine İş Bankası' nın '' Robotlar Hapşırabilir mi ? Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar Kitabı '' nı karne hediyesi olarak seçtim.
Türkiye İş Bankası' nın 2007 - 2008 eğitim öğretim yılında başlattığı, eğitim alanındaki sosyal sorumluluk projesi olan '' Karneni Göster, Kitabını Al '' kampanyası, bu yıl 11' inci kez ilkokul ve ortaokul öğrencileriyle buluşuyor. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları' ndan çıkan, Cumhur Öztürk tarafından hazırlanan kitap bu sene 1 milyon öğrenciye hediye ediliyor. Kitap ayrıca Yatılı Bölge Okulları, Sevgi Evleri, Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevleri' ndeki çocuklara hediye olarak gönderildi. Görme engelli çocuklar için de Braille alfabesiyle bastırılan kitaplar okullara dağıtıldı.
Kampanya ile çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırma, kitap sevgisini aşılama, merak uyandırma, hayal güçlerini geliştirme ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunma amaçlanmış. Çocuklar '' Robotlar Hapşırabilir mi '' kitabıyla bilim ve hızla gelişen teknolojinin yanı sıra doğanın korunması ve sürdürülebilir bir gelecek yaratılmasının önemi hakkında bilgiler öğrenirken eğlenecek, aynı zamanda daha fazlasını okumak için heyecanlanacaklar. Bu kitap sayesinde çocuklar ayrıca programlama, kodlama, algoritma gibi terimleri de öğrenecek.
112 sayfalık kitapta; Dünyanın Doğası, Dünyanın Dengesi, Dünyanın En' leri, Dünyanın Bilgisi, Türkiye' nin Bilgisi, Bilişim Dünyası olmak üzere 6 ana bölüm ve bölümler içinde alt başlıklarda güzel, ilginç bilgiler ve görseller yer alıyor. Kitapta o kadar ilginç bilgiler var ki hepsini yazmam mümkün değil ama seçmece birkaç tane paylaşmak istiyorum..

Dünyanın Doğası
* Sivrisinekler insanların kokularına gelirler. Özellikle terli ayak kokusuna bayılırlar.
* Tek bir kutu denizanası 60 yetişkin insanı öldürebilecek kadar zehir taşır.

Dünyanın Dengesi
* İnsanları Ay' a götüren ilk roketin bazı parçaları, hâlâ uzayda dolaşmaktadır.
* Afrika' da yaklaşık 400.000, Asya' da ise sadece 50.000 fil yaşamaktadır. Asya fili resmen nesli tehlikede olan hayvanlar listesine alınmıştır.

Dünyanın En' leri
* Dünyanın en uzun tramvay ağı, Avustralya' nın Melbourne kentindedir ve 1.763 durağı vardır.
* Dünyanın bilinen en eski metal parası 2.600 yıllıktır ve Türkiye' de bulunmuştur.

Dünyanın Bilgisi
* Yumurta sarısında bol miktarda kükürt elementi vardır.
* Matematikçilere göre kravatınızı 177.147 farklı şekilde bağlayabilirsiniz.

Türkiye' nin Bilgisi 
* Hamsi Türkiye' de ticari olarak en çok avlanan balıktır.
* Türkiye' nin ilk sakin şehri İzmir' in Seferihisar ilçesidir. Bugün ülkemizdeki sakin şehir sayısı 14' ü bulmuştur.

Bilişim Dünyası
* 1946 yılında tasarlanan, genel amaçlı ilk elektronik bilgisayar olan ENIAC büyük bir odaya ancak sığabiliyordu.
* WWW ( World Wide Web ) ve ilk internet tarayıcısı 1989 yılında geliştirildi.

Bunlar sadece rastgele gözüme çarpanlardı benim. Buraya yazamadığım daha o kadar çok ilginç bilgi yer alıyor ki kitapta.. Çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de ilgisini çekecek olan kitabın dağıtımına 8 Haziran cuma günü başlandı. Sizler de bu sene çocuklarınız için yararlı ve kalıcı bir karne hediyesi seçin, onlara kitap hediye edin. Hem çocuğunuzu sevindirin, hem kitap okumasına vesile olun, hem de onun bilgi hazinesine yenilerini ekleyin. Haydi o zaman vakit kaybetmeden çocuklarınızın karneleriyle beraber size en yakın İş Bankası şubesine...

FACEBOOK , INSTAGRAM , TWİTTER hesaplarımı beğenip, takibe almayı unutmayın olur mu?