Tütü Etek Nasıl Yapılır?


Benim 2 numaram Derin' e şubat ayında anaokulunda yaptığımız doğum gününde, 1 yaş doğum günü için diktiğim tütü eteği giydirmiştim. Neyse ki beli lastikli ayarlanabilir olduğu için 5 yaş doğum gününde de rahatlıkla giymişti tütüsünü. Anaokulumuzun kurucusu tütüyü çok beğenmişti ve 15 gün önce benden bu pazar günü yapılacak anaokulu yıl sonu gösterisi için okulun tüm kız öğrencilerine bu tütülerden yapıp yapamayacağımı sorunca, zevkle ve memnuniyetle '' hazırlayabilirim '' demiştim. 1 yaşında giydiği tütüyü aşağıda görebilirsiniz, üst bluz tasarımı ve işlemesi de bana ait.
Üstteki modeli 5' er santimlik kestiğim tütü şeritlerini enli lastiğe tek tek düğümleyerek yapmıştım ama bu sefer zamanım kısıtlı ve totalde 19 tütü yapacağım için işin biraz kolayına kaçmak istedim ve kendimce pratik bir tütü yapmaya karar verdim.
Lafı uzatmadan hemen malzeme listesini vereyim..
* Parlak kristal tütü tülü. Kumaşçılarda bulabilirsiniz. ( 2 / 3 yaş için 130 - 140 cm., 4 / 5 yaş için 150 - 160 cm. uzunluğunda olabilir. Daha kabarık olsun isterseniz 10 - 20 cm.uzatabilirsiniz ölçüyü. Tütü tülünün eni 75 cm. ve 4 kat, katlar açılırsa eni 3 metre yani )
* Kurdele. Ben ucuzluk pazarından aldım.
* Taş, pul, boncuk, payet. Paket halinde satılan parlak taşları Eminönü' nde Güvener Han' dan aldım.
* Plastik Taç. Taçlar 12'li olarak paket halinde satılıyordu. Eminönü' nde Emniyet Han' dan aldım.
* Silikon tabancası ve yedek silikon.
* İp, toplu iğne, cetvel ( metre ), makas, işaretleme için kalem. 
* Dikiş makinesi. ( Yoksa elde teyel alabilir veya makine dikişi yapabilirsiniz )

Fotoğraflara tıklayarak büyük boy görselleri görebilirsiniz...
İlk olarak kurdeleyi, tütü uzunluğundan 10 cm. fazla olacak şekilde kesip, uçlarını püskül olmaması için dikkatli bir şekilde yaktım. Tütü tülünün ortasına gelecek şekilde kurdeleyi koyup tülü katladım. 75 santim enindeki tül katlayınca 37,5 santimlik bir etek boyu veriyor. Ben 30 santimlik bir etek boyu olmasını istediğimden kalan kısmı tülden süsleme yapmak için kestim.

Kurdelenin hemen dibinden tülün kaymaması için toplu iğnelerle tutturdum ve kurdelenin dibinden pay vererek dikiş makinesiyle diktim.

Cetvelle 5' er santimlik ölçü alıp bunları kalemle işaretledim. Ve işaretlediğim yerlerden şerit olacak şekilde dikişin bitiş yerine yarım santimlik pay vererek kestim. 

Küçük boy parlak taşları 1 şerit boş kalacak şekilde silikon tabancası yardımıyla yapıştırdım. Hayal gücünüzü, zevkinizi, yaratıcılığınızı kullanarak farklı süslemeler de yapabilirsiniz. Tütü etekle işimiz şimdilik bitti.

Bir sonraki aşamada kalan tülleri değerlendirmek için eteğin ortasına ve taça çiçek şeklinde süs yaptım. Bunun için 1 metre uzunluğunda 7,5 santim eninde tülü katlayarak yukarıdaki hale getirdim. 

Fiyonk şekli verdiğim tülü ortasından dikiş makinesiyle  diktim. Elde ipliği etrafına dolayarak ta fiyonk yapabilirsiniz. 

Fiyonkların içindeki tül katmanlarını açarak çiçek formu verdim.

Büyük boy parlak taşları silikon tabancası yardımıyla tül çiçeklerin ortasına yapıştırdım.

Taş yapıştırdığım tül çiçekleri yine silikon tabancasıyla bir tanesini tütü eteğin tam ortasına kurdeleye, diğerini ise taça eğimli olacak şekilde yapıştırdım.

Son olarak tütünün belindeki kurdeleyi büzüştürerek sarkan kurdeleleri arkada fiyonk şeklinde bağladım. İşte şimdi tütü ve taç kullanıma hazır artık.. 

Kızımın anaokulundaki 19 prensese yıl sonu gösterileri için hazırladığım tütüler ve taçları bitti ve yerine teslim edildi bile. Yukarıda fotoğrafını gördüğünüzü de Derin' e özel olarak hatıra kalması için yaptım ayrıca. Şimdi bana sadece pazar günü kızımın gösterisini izleyip o günün keyfini çıkarmak kaldı :) 

FACEBOOK , INSTAGRAM , TWİTTER hesaplarımı beğenip, takibe almayı unutmayın olur mu?
Etiketler