İlber Ortaylı' nın Kaleminden / Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Tarih, siyaset, ekonomi konulu kitaplar her ne kadar çok fazla ilgimi çekmese de söz konusu Atatürk olunca işler değişiyor bende. Atatürk' ün kişiliği, hayatı, yaşamı, eserleri ile ilgili kitapları okumayı seviyorum. Bu kitap bir de Topkapı Sarayı müdürüyken tanıdığım, engin tarih bilgisiyle hayranlık duyduğum, konuşma tarzı ve üslubuyla şahsına münhasır, Türk tarih profesörü, akademisyen, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından kaleme alınmışsa ayrı bir keyif veriyor insana. İşte böyle bir keyifle okuduğum kitap oldu Gazi Mustafa Kemal Atatürk..
2018 / Ocak basımlı kitap; Kronik Kitap yayınevi çıkışlı, ön giriş ve arka kaynakça bilgileriyle birlikte toplam 480 sayfa ve fotoğraflı. Prof. Dr. İlber Ortaylı, ocak ayında yapılan kitap tanıtımında Atatürk' ü yazmanın kendisi için bir vazife olduğunu ve bu kitabı yazmak için 70 yaşına kadar beklediğini belirtmiş.
YAŞAMININ TÜM YÖNLERİYLE BÜYÜK LİDER ATATÜRK…
'' Tarihin akışını değiştiren, ona mührünü vuran veya büyük tehlikelere mâni olan liderlere her memlekette rastlamak mümkün değildir. Atatürk dünya tarihinin nadiren gördüğü bir dehadır. Birinci Dünya Savaşı' ndan sonra, hiçbir mağlup milletin direniş göstermediği zamanda siviller ve askerlerle dünyaya meydan okumuştur. ''
İLBER ORTAYLI

     Gazi Mustafa Kemal Atatürk, evvela imparatorluğu dirilten nesil olan 1880' liler kuşağı, Balkan coğrafyası ve Mustafa Kemal' in aile kökeni ile başlıyor.
     Akabinde Atatürk' ün askeri eğitimi, Manastır yılları, Milliyetçilikler Dönemi, İttihat ve Terakki, II. Abdülhamid, Enver Paşa, Ziya Gökalp, Trablusgarb, Balkan Savaşları ve Sofya yıllarıyla devam ediyor.
     Ordumuzun İtilaf devletleriyle sekiz cephede mücadele ettiği Birinci Dünya Savaşı, kutlu zaferlerimiz Çanakkale ve Kutü'l Amâre, Mondros, son padişah Sultan Vahideddin, bir milletin ve ülkenin ölüm fermanı olan Sevr…
     Tüm detaylarıyla Milli Mücadele dönemi, 23 Nisan 1920 ve sonrasında muhalefete rağmen verilen Kurtuluş Savaşı, İnönü Muharebeleri, Lozan Konferansı, Büyük Taarruz ve Cumhuriyet' e giden yol…
     Saltanat ve hilafet tartışmaları, Lozan, On İki Ada, mübadele, Osmanlı' dan kalan borçlar, Musul ve yakın tarihin en önemli meselesi olan inkılaplar…
     Son olarak kişisel özellikleriyle, dünyada, anılarda, hafızalarda kalan izleriyle Reis-i Cumhur Atatürk…
     İlber Ortaylı bu ilk biyografisinde yaşamının tüm yönleriyle büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ü anlatıyor. Türk tarihçiliğine hiç unutulmayacak ve sürekli başvurulacak bir rehber kitap daha kazandırıyor…
Tanıtım Bülteninden..
Kitap 8 ana bölümden oluşuyor ama her bölümün de kendi içinde alt başlıkları var.  Mustafa Kemal' in Soyağacı / Manastır Yılları / Çanakkale' de Kaybetseydik / 26 Ağustos 1071' den 26 Ağustos 1922' ye / Osmanlı' dan Kalan Borçlar / Gazi' nin Kurtuluştan Sonraki Hayatı / Gazi Paşa İstanbul' a Küsmüş müydü ? / Dünyada Atatürk.. vb. gibi..
Kitap yazılı kaynaklara, belge ve bulgulara dayanan tarihi gerçeklerle beraber İlber Ortaylı' nın tarihi birikiminden de kesitler sunuyor. Kitapta odak noktası sadece Atatürk değil; Osmanlı İmparatorluğu, İmparatorluk dönemi yaşam, dünya devletlerinin siyasi & askeri & ekonomik & kültürel durumu, savaş öncesi ve sonrası konulara da sıklıkla yer verilmiş. Genel olarak akıcı bir anlatımla yazılmış olsa da, İlber Hoca' nın konuşmasında da sıklıkla kullandığı eski Türkçe kelimeler birazcık '' bu ne anlama geliyor acaba '' merakı uyandırıyor insanda.
Okuduğum kitaplarda ilgimi çeken yerleri işaretlemeyi seviyorum. Bu kitapta da bol bol işaretleme yaptım. İlber Ortaylı' nın önsözde kaleme aldığı cümlelerden birkaçını özellikle paylaşmak istedim:
* Atatürk, Türkiye tarihini ve Türk toplumunu değiştiren bir başbuğdur ve onun yaptıklarının izleri hukuk hayatında, kültürel alanda hiç değişmeyecek şekilde devam edecektir. ( Hiç bir güç ve kuvvet, dayatmayla ya da zorlamayla Atamızın kalplerimizdeki yerini asla silemeyecek )
* '' Gazi '' ünvanını hükümdarlarımız, büyük devlet adamlarımız bizzat savaş sahasındaki kumandanlarsa, gayretleriyle zafer kazanmış veya askerin şerefini kurtaran bir savaş sonunda geri dönmüşlerse alırlar. ( Askeri kıyafet giyip, koruma ordusuyla dolaşıp, savaş alanı dışında pozlar vermekle Gazi olunmaz )
* Atatürk, Türkiye mareşalidir. Bir organizatördür. Nadiren görülen bütünleyici bir yönetici, bir dehadır. ( Bunların üstüne söyleyecek söz bulamadım )
* Atatürk bu milletin aranan lideridir. Silinemez bir şahsiyettir. Atatürk, yıpratılma seansları ile zarar görmeyecek, son derece önemli ve anıtsal bir siyasi portredir. ( Halkını bölmemiş, küçük görmemiş, hakaret etmemiş, kin, nefret ve düşmanlığa sevk etmemiş, benim bildiğim tek liderdir.)..
Bu kitapla birlikte hem okul yılları tarih bilgilerimi güncellemiş oldum hem yeni şeyler öğrendim hem de bildiğimi sandığım bazı şeylerin aslında öyle olmadığını gördüm. Mesela Atatürk' ün 6 kardeş olduğunu; Zonguldak havzasındaki kömürü Uzun Mehmet adlı birisinin bulduğu bilgisinin aslı olmayan bir hikaye olduğunu; 1. Dünya Savaşı sonrası nüfus mübadelesinin bilinenin aksine Yunanistan başbakanı Venizelos tarafından istendiğini; Atatürk' ün 1919 /1927 yılları arasında İstanbul' a hiç gelmediğini ve Nutuk adlı eserinin 1919 / 1926 senelerini kapsayan dönemin bilançosu niteliğinde olup, 1927 senesinde TBMM kürsüsünde bu söylevi okumasının toplam 36 saat 33 dakika sürdüğünü siz biliyor muydunuz? Bunlar sadece okyanusta birkaç damla diyebileceğim şeyler. 

Tarihe yön veren; askeri dehasıyla, bizzat yönettiği ordularla zaferler kazanan; toprakları işgal edilmiş bir ülkeye özgürlük ve bağımsızlık kazandıran; ileri görüşlülüğüyle, yaptığı reformlar & devrimler ve inkılaplar ile halkını asri ve modern bir seviyeye getiren; Türk ve dünya tarihine adını yazdırmış; Türkiye Cumhuriyeti' nin kurucusu; büyük deha; Başkomutanımız, Başöğretmenimiz, Liderimiz '' Atatürk '' der susarım..

Anlayana tarihi bir ders ve bilgi niteliğinde olan Prof. Dr. İlber Ortaylı' nın kaleme aldığı '' Gazi Mustafa Kemal Atatürk '' kitabını, İlber Hoca' nın kitabın başında kızı, torunu ve onun arkadaşlarına hitaben yazdığı '' Mutlu ve onurlu bir vatanda yaşamaları dileğiyle '' temennisine katılarak herkesin okumasını tavsiye ediyorum...

FACEBOOK , INSTAGRAM , TWİTTER hesaplarımı beğenip, takibe almayı unutmayın olur mu?