Hıdiv Kasrı Gezisi

Bir önceki paylaşımımda Çengelköy'de bulunan,muhteşem Boğaz manzaralı Erbap Cafe 'de yaptığımız açık büfe kahvaltıdan bahsetmiştim. Buraya kadar gelmişken günü şöyle ağaçlık,çayır,çimen,yeşillik bir yerde geçirelim istedik. Ve kendimizi Çubuklu'daki Hidiv Korusu'nda bulduk.
Koruya araç girişinin ücretli olduğunu belirterek başlayayım yazıma hemen. İspark tarafından işletilen otoparka otomobil giriş ücreti 7 TL.(2017 yılı tarifesi). Çubuklu Korusu olarak ta bilinen Hidiv Korusu 188.651 m² gibi bir alanı kaplıyor. Otopark çıkışının olduğu yerde çiçek satış noktasını geçince kasra doğru uzanan bir yürüyüş yolu ve kasrın hemen biraz aşağısında da çocuk oyun alanı bulunuyor. 
Biz kasra uğramadan önce koru içinde kısa bir yürüyüş yaptık. Koru 1.650 metre uzunluğundaki yürüyüş parkuruyla,yol kenarlarındaki spor aletleriyle spor yapmak isteyenler için ideal bir yer.
Koca koca ağaçlar arasında,kuş ve böcek sesleri eşliğinde yaptığımız yürüyüşte uzaklardan gelen bir su sesi bizi yapay şelalenin olduğu alana getirdi. Oldukça yukarıdan dökülen yapay şelalenin döküldüğü yerde bir de süs havuzu var. Bu sıcakta hem su sesi hem de sudan gelen serinlik,yürüyüşümüze kısa bir mola vermemize ve bol bol fotoğraf çekmemize neden oldu.
Korunun bir yamacı deniz tarafında ve denize sıfır olmasına rağmen yamaçlardan ve kasrın olduğu tepeden kısmi bir deniz manzarası görünüyor. Ama bu seyir terası aşağıda da göreceğiniz üzere deniz manzarasıyla fotoğraf çekmek isteyenlerin uğrak yerlerinden biri oluyor.
2 çocukla korunun tamamını gezmemiz mümkün olmadığından seyir terasının olduğu yerden kasra doğru yol aldık biz. Kasır,1907 yılında Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa (hidiv:Osmanlı'nın Mısır valisi) tarafından 1000 m² alan üzerine İtalyan bir mimara yaptırılmış. Abbas Hismi Paşa'nın ailesi 1937 yılına kadar bu kasırda yaşamış. Kasır aynı yıl İstanbul Belediyesi'ne satılmış. 1984 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu adına restore ettirilen kasır bir süre otel olarak hizmet vermiş. 
1994 ile 1996 yılları arasında yeniden restore edilerek Beltur'a geçen Hidiv Kasrı'nda günümüzde,hafta içi a'la carte servis,hafta sonu ise sabahları açık büfe kahvaltı ve öğleden itibaren de açık büfe öğle yemeği şeklinde hizmet veriliyor.
Kasrın olduğu yerde sağlı sollu 2 farklı oturma alanı var. Biri üst tarafta diğeri de kasrın bahçesi içinde. Üst tarafta boş masa olmadığından kasrın bahçesi içindeki oturma alanına geçtik biz.
Burada özellikle süs havuzunun olduğu yerdeki masaların bazıları,çalışan personelin izinli olmasından dolayı servise açılmamıştı. Oturan sayısı fazla personel sayısı az olunca da haliyle hafta sonu kalabalığında sipariş,servis,hesap ödeme gibi konularda ufak tefek gecikmeler yaşanması olası.
2 katlı kasrın içini çok fazla gezme şansımız olmadı ne yazık ki. Sadece servise açık,farklı tarzda dizayn edilip döşenmiş 2 oda gördüm. Girişteki mavi renklerin hakim olduğu oda da hiç kimse yoktu. Arka taraftaki oda da ise yemek servisi yapılıyordu. 
Bizim geldiğimiz saatte açık büfe sabah kahvaltı servisi bitmiş,onun yerine açık büfe öğle yemeği servisi açılmıştı. Bu fotoğraf bir üst kattan öğle yemeği olarak servise sunulan açık büfenin görüntüsü..Hafta içi 09:00-13:00 saatleri arasında serpme kahvaltının da verildiği bu kasırda serpme kahvaltı fiyatı 32,50 TL., hafta sonu cumartesi-pazar 09:00-13:30 arası açık büfe kahvaltı fiyatı 42,50 TL., yine hafta sonu 13:30-22:00 saatleri arası açık büfe yemek 52 TL. (Fiyatlar 2017 tarifesidir). 
E biz de oturup bir şeyler yedik-içtik tabi söylemesi ayıp..Hidiv Kasrı'nda yukarıda yazdığım serpme ve açık büfe kahvaltı&yemek haricinde kafeterya ve restoran menüsü bulunuyor. 
Kafeterya bölümünde menü; tost (7-14 TL.arası), hamur işleri (16,5-21 TL.arası), salata (9,5-15,5 TL.arası), burger,dürüm,köfte,piliç şinitzel gibi ana yemekler (14,5-24,5 TL.arası), tatlı (9-13 TL.arası), pasta (9,5 TL.), soğuk içecek (1-9 TL.arası), sıcak içecek (2,5-7 TL.arası) gibi alternatiflerden oluşurken; 
Restoran menüsü ise; çorba (6,5 TL.), soğuk başlangıçlar (12,5-17,5 TL.arası), sıcak başlangıçlar (9-19,5 TL.arası), hamur işleri (11,5-19 TL.arası), salata (9,5-21,5 TL.arası), deniz ürünleri (35,5-36,5 TL.arası), ızgara ve tava yemekleri (24-45 TL.arası), tatlı (9-14,5 TL.arası), pasta (9,5 TL.),  soğuk içecek (1-9 TL.arası),  sıcak içecek (2,5-7 TL.arası) gibi alternatiflerden oluşuyor.
Biz gezdik,dolaştık..gelip gezmek isteyenler için de iletişim bilgilerini verelim değil mi?
Adres : Çubuklu Korusu Çubuklu Yolu No:32 Beykoz / İSTANBUL 
Telefon : 0216 413 92 53 - 0216 413 96 64 - 0216 425 06 03 - 0216 425 06 04

Bana göre her ne kadar bir Beltur işletmesi olan Hidiv Kasrı'nda açık büfe kahvaltı ve açık büfe yemek fiyatı ortalamanın üstünde olsa da İstanbul'un kalabalığından,trafiğinden,gürültüsünden biraz da olsun uzaklaşıp,uzun parkurlarında yürüyüş yapmak,korunun hafif esintisinden ve sessizliğinden yararlanmak,çocuklarla açık havada vakit geçirmek,hafif bir şeyler atıştırıp çay kahve yudumlamak için iyi bir seçenek Hidiv kasrı ve korusu...